Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (11. 5. 2005)

11. 5. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes budeme číst komiksy, vyhledávat, psát texty, učit se chemii a hlavně si to pořádně užijeme. Nebude to totiž ani trochu nebezpečné.

S webovými komiksy se v poslední době roztrhl pytel; co začalo před lety stránkami slavného kocoura Garfielda, rozrostlo se na kulturní fenomén poslední doby. Čtete-li tedy nějaký podobný komiks a raději byste k němu měli přístup z vlastního počítače než přes složité webové rozhraní, použijte QComicBook. Jednotlivé stripy za vás sice nestáhne, ale na jejich prohlížení je ideální. Umí pracovat se záložkami, jednotlivé obrázky ukládá do komprimovaných archivů, aby na disku nebyl zmatek, a umožňuje inteligentní čtení ve více módech včetně stránkování. QComicBook zatím umí dělat jenom s JPG a PNG obrázky, ale časem snad zvládne i GIF. Program vyžaduje knihovnu QT a jeden z rozšířených archivovacích nástrojů (rar, zip, tar). Údajně nepotřebuje žádnou část KDE.

Nedávno jsem ve sklizni psal o indexovaném vyhledávání pro prostředí Gnome. Uživatelům KDE, kteří se cítili ochuzeni o tuto skvělou funkci, mohu doporučit aplikaci KAT. Nefunguje sice stejně a ani neumožňuje tak pokročilé a integrované vyhledávání jako například Spotlight nebo zmiňovaný Beagle, ale svému účelu poslouží. V hlavním okně programu si zvolíte složku k zanesení do katalogu, KAT ji proscanuje a ze souborů v podporovaných formátech vyextrahuje náhledy, META data nebo fulltextové indexy, ve kterých potom umí rychle vyhledávat. Podporována je škála formátů od čistého textu přes formáty OpenOffice.org až po PDF a DOC, což sice zdaleka není nikterak široký výběr, ale rozhodně je to dobrý základ. KAT samozřejmě vyžaduje KDE a s ním související knihovny QT, KIO a kLibs.

Tea je textový editor, jehož autor se snaží o co nejmenší velikost kódu i binárky při zachování funkčnosti. Poslední stable verze programu je nabitá funkcemi, jako jsou záložky (bookmark), zabudované náhledy dokumentů či dokonce překladač morseovky. Tea si rozumí s textovými soubory, u nichž umí zvýrazňovat syntaxi pro většinu často používaných jazyků, i s formáty OpenOffice.org, RTF, KOffice nebo Abiwordu, zvládá práci s obrázky, s textovým formátem Wikipedie nebo LaTeXu i kontrolu pravopisu pomocí spellcheckeru. To vše v necelých 350 kb bzipovaného kódu bez přehnaných požadavků na knihovny nebo jiné aplikace. K dispozici je lokalizace do několika jazyků včetně češtiny a automatické nastavení kódování podle použitých znaků. Tea vyžaduje knihovnu GTK2 a slovník Aspell.

Po pár týdnech tu máme další souborový správce ve stylu Midnight Commanderu, tentokrát v minimalistickém stylu. Bantam nezávisí na žádném desktopovém prostředí, je malý, přenositelný a rychlý a přitom zvládá většinu toho, co byste mohli od podobného programu chtít. Ovládání je řešeno především pomocí klávesnice a předpokládá alespoň základní orientaci v unixovém systému, zato ale nabízí vysokou efektivitu a rychlost práce. Bantam umožňuje otevřít neomezené množství panelů, řadit je za sebou v hiearchii stromu souborů a zobrazovat i náhledy textových souborů ve stejném okně. Aplikace je zatím v alpha verzi a ještě se uvidí, jakým směrem se vyvine; zatím ovšem působí sympaticky a nenáročně. Bantam se vejde do necelých 500 kb a vyžaduje jenom základní systémové komponenty a knihovnu Tcl/Tk.

Učitelům i studentům chemie se bude nepochybně hodit aplikace JChemPaint sloužící ke kreslení strukturních chemických vzorců. Je napsaná v Javě, a tedy plně multiplatformní s intuitivním ovládáním a mnoha užitečnými funkcemi. V základním módu máte možnost tvořit strukturní vzorce (aplikace většinou předpokládá uhlovodíky, ale není problém vybírat si prvky z přiložené periodické tabulky) z několika nejběžnějších tvarů. Složité řetězce lze doplňovat o popisky. V programu je navíc zabudovaný validátor, který ověří možnost existence molekuly a sám vygeneruje souhrnný vzorec a název sloučeniny. Na aplikaci v Javě je JChemPaint navíc příjemně rychlý a ani se stabilitou nejsou problémy. Vytvořené vzorce umí ukládat jako SVG, bitmapu či do standardu CML (chemická obdoba MathML). Určitě doporučuji vyzkoušet.

CS24_early

V poslední době mnoho distribucí, zejména z legálních důvodů, omezuje začleněnou verzi MPlayeru nebo Xine-lib na ty nejzákladnější kodeky a odmítá přidat podporu patentovaných formátů. Uživatelé tedy často volí reinstalaci jedné z těchto knihoven, což může být, zejména pro začátečníky, přehnaně komplikovaný úkol. Proto vznikl projekt MPlayer Setup, který pomocí jednoduchého terminálového nebo grafického GUI nainstaluje MPlayer včetně všech kodeků a podpory Matrosky. Celý instalátor je navíc napsán jako shellový script a pro komunikaci s uživatelem umí používat programy KDialog a XDialog. Lze doporučit začátečníkům i pokročilým uživatelům, kterým se nechce po Internetu nahánět všechny kodeky a závislosti MPlayeru.

To je dnes vše, doufám, že jste se při čtení sklizně pobavili i o něčem poučili, a budu se těšit zase za 14 dní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku