Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (15. 6. 2005)

15. 6. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. V dnešní sklizni se mrkneme na AdWords, do sklípku a přes Turingův stroj se dostaneme k synchronizaci databází.

trackGoogleCon­tentAds.cgi (1.0) dělá přesně to, co slibuje dlouhý název tohoto programu. Totiž sleduje reklamu v reklamním systému AdWords od Googlu. Respektive sleduje, na kterých stránkách došlo k prokliku. Nově totiž máte v AdWords možnost udělat si seznam stránek, kde nechcete svou reklamu zobrazovat (kdybyste to hledali, tak je to Správa kampaní → Nástroje → Vyloučení stránek). Nicméně AdWords neposkytuje žádný nástroj na získání informací o stánkách, kde se vaše reklama zobrazuje. trackGoogleCon­tentAds.cgi je skript, který projde logy vašeho web serveru (formát combined, tj. včetně refererů) a zobrazí vám seznam stránek, ze kterých došlo k prokliku.

trackGoogleContentAds.cgi

Pro vinaře tu mám gwine (0.10.0) – program na správu vinného sklípku. Program je napsán v Perlu nad GNOME knihovnami. Poslední verze přidala navíc nahrazení gettextu perlovským modulem Locale::Maketext, takže lokalizace tohoto programu bude hračkou. Nechcete to někdo udělat?

Gwine

Mod_unzip (0.1) je malý modul do Apache 2.0, jenž zajistí transparentní přístup k obsahu ZIP souborů. Drobnou nevýhodou je použití externího unzipu a tím pádem forku, ale kdo potřebuje velký výkon, tak asi nebude soubory ukládat do ZIPu.

Asi většina z vás ví, co je to Turingův stroj, a ví, že pokud v něm chcete implementovat natriviální algoritmus, vyžadeje to hodně papíru nebo velkou tabuli. Takže mnohým studentům se na pochopení Tunigova stroje určitě bude hodit Alan (1.0) – výukový Turingův stroj s jednoduchým GUI.

root_podpora

Alan

Na synchronizaci zdrojových kódu existuje mnoho programů, ale dosud jsem neviděl žádný program na synchronizaci databází v různém stádu vývoje. Až teď jsem narazil na SQLupdate (1.4.0). Ta sice pracuje jenom s MySQL, takže by se spíše měla jmenovat MySQLupdate, ale i tak se hodí. Programu dáte na vstup vaši definici databáze v textovém souboru (např. tables.sql). SQLupdate zavolá mysqldump, porovná definice tabulek a na výstup vám vypíše posloupnost příkazů, po jejichž aplikaci budete mít databázi ve stejném stavu, jak je definována v souboru tables.sql.

Sklizeň kombajnem

Pro případ, že jste minulý týden byli na měsíci, tak vyšel Debian Sarge a v pondělí vyšla nová Fedora.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.