Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (23. 3. 2005)

23. 3. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dneska tady máme první jarní recenzi. Podívejme se, co nám tající sníh odkryl.

Oddělení sazeniček

Birch (1.1) je fotografický blog. Umožnuje základní věci, které opravdu potřebujete: upload obrázků, opatření obrázků popisky, vytváření náhledů. Je to velmi jednoduché, takže nemáte práci s dalšími vlastnostmi, které vlastně vůbec nechcete. Co ovšem považuji za největší přednost, je absence databáze v pozadí. Birch používá XML soubory, do kterých si ukládá důležité informace, a to mi přijde velmi rozumné. Nevím, proč bych měl pro trivialní aplikace instalovat a spravovat databázi, když to jde i bez ní.

Birch

V současné době zkouším skripty spouštěné na velkém množství počítačů. Abych se neupsal k smrti, skončil jsem prozatím u tohoto příkazu:

for i in `seq 1 20`; do sleep 1; xterm -T pocitac-$i -e ssh pocitac-$i "prikaz" & done

Není to nic moc a má to spoustu nevýhod. Takže mi dnes radostí zaplesalo srdíčko, když jsem objevil Tentakel (2.2). Tentakel je pseudoshell, ve kterém definujete skupinu počítačů na nichž chcete pracovat, a všechny programy se budou paralelně spouštět na těchto strojích. No a pokud potřebujete něco trochu jiného, má autor programu na svých stránkách výbornou kompilaci podobných programů, ze kterých si určitě vyberete..

Tentakel

Pokud jste někdy pracovali na Macu a stýská se vám po jeho menu s „vlnovitým“ zvětšování ikon, bude se vám asi líbit kxDocker (0.29). Mně se líbily screenshoty a říkal jsem si „to je ono“, ale po odzkoušení jsem se pokorně vrátil k implicitnímu panelu v KDE. Trochu mi vadilo, že pro nastavení není dostupný wizard, a jen velmi nerad nastavuji v KDE cokoliv přímo v konfigurácích. Nicméně wizard je v TODO listu napsán červeným písmem, takže se asi velmi brzy v programu objeví. Horší je, že ten efekt vlny sice hezky vypadá, ale aktivuje se, už když se myší blížíte k panelu a jste přitom poměrně daleko (tj. desítky pixelů). Ikony se zvětší do obrovské velikosti a velmi těžce se mi pak myší klikalo na místa v blízkém okolí kxDockeru, aniž bych nekliknul na ikonu z panelu.

kxDocker

DirectX support for Wine (2005–03–10) je sada patchů pro WineX, zatím zahrnuje většinu funkcí DirectX 8 a 9. Chybí podpora shaderů a offscreen textur. Jelikož mám nainstalovanou Cedegu, jejímž jsem předplatitelem, tak jsem tyto patche nezkoušel, ale autor tvrdí, že lze hrát např. Half Life 2, Sid Meir's Pirates! nebo např. Colin McRae Rally.

Kladivem na spammery by měl být Zombie SMTP (1.0), který poslouchá na portu smtp, a pokud přijde spojení z IP adresy uvedené v některém z RBL, podrží toto spojení na 20 minut. V opačném případě se spojení okamžitě ukončí. Ani v jednom případě se samozřejmě nic nikam neposílá. Účelem je plýtvat prostředky spamerů (a věřit, že máte více prostředků než spammer). Mno, pokud se vydáte do takového boje se spammery, tak vám ještě doporučím SugarPlum a popřeji vám hodně štěstí. Příště si povíme, jak bojovat s větrnými mlýny.

Oddělení sklizně kombajnem

A jako vždy, pro případ, že jste propásli nebo si nevšimli uvedení nové verze vašeho oblíbeného programu v uplynulém týdnu: vyšly Umbrello UML Modeller (1.4), KDE (3.4), XFree86 (4.5.0).

UX DAy - tip 2

Oddělení mluvit jako politik

Headline Munger (2.0) je skvělá blbinka. Zadáte Mungeru RSS feed, ze kterých si vytáhne nadpisy. Nadpisy rozdělí do slov a zapamatuje si ke každému slovu i slovo sousední. Poté si program zvolí náhodné slovo za počátek a zkusí slova poslepovat do nového nadpisu. Výsledkem jsou nadpisy, které by měly být více či méně syntakticky správné a se vztahem k akutálním tématům, ale smysl samozřejmě mít nebudou. Resp. občas dosáhnete smyslu nechtěného a úsměvného.

A přidáme ještě jednu blbinku, tentokrát trochu užitečnější. Příkaz kill znáte všichni, xkill skoro všichni. Tak si rozšiřte znalosti o xoverkill… Xoverkill (1) dělá to samé co xkill, akorát využije výhod grafického prostředí a zabití doprovodí příslušným efektem. Představu si můžete velmi dobře udělat ze screenshotu.

Xoverkill

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.