Hlavní navigace

Nové pracovní notebooky Dell s Ubuntu, vyšlo openSUSE Leap 15

27. 5. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

openSUSE Leap 15, Dell s Ubuntu, TV Samsung s FreeSync, Wine 3.9, Amazon versus Kongres, GNOME 3.29.2, systemd s kontejnery, LibreOffice 6.1 zmraženo, AMD Vega 20 v jádru 4.18 a první monitor s DisplayHDR 1000.

Vyšlo openSUSE Leap 15

Na světě je další nové vydání distribuce od SUSE, ze které se poměrně snadno přechází na placený SUSE Linux Enterprise. openSUSE Leap 15 nyní migraci na SLE přímo podporuje (a je to vlastně celkem velká věc, podobně jako když svého času přišel Microsoft ve Windows Vista s povýšením verze OS pouhou změnou klíče). Dále dostal do vínku nový nástroj pro tvorbu diskových oddílů, integruje Groupware Kopano či přechází na nový Firewalld. Distribuci zajišťuje i Linode (pro cloudové a infrastrukturní užití), další cloudoví a hardwaroví hráči se do distribuce připojí později.

openSUSE Leap 15 také přináší novou systémovou roli v instalátoru, a sice vedle serveru také transakční server, který podporuje tento typ aktualizací a používá read-only souborový systém pro root. Nové vydání dále přináší další optimalizace pro virtuální hosty. Mezi desktopovými prostředími nechybí KDE a GNOME a navrací se vedle klasického plného DVD a síťové instalace také Live obrazy (KDE Plasma a GNOME). SUSE připomíná, že s verzí Leap se celkem dobře provozují stovky různých služeb, explicitně zmíněny jsou například DHCP, DNS, NTP, Samba, NFS či LDAP.

Přímo od tvůrců je k dispozici systém pro platformu x86–64, očekávají se ale i komunitní obrazy pro ARM64 a POWER.

Apple zamítl aplikaci Steam Link

Nedávno jsme psali o nově dostupné aplikaci Steam Link na Androidu, resp. Android TV. Tato platforma Valve umožňující hraní her, které má člověk na svém Steam účtu, pomocí streamingu na jiném zařízení měla přijít i do světa Apple, jenže Apple rozhodl jinak. Firma zamítla Steam Link na své platformě s odůvodněním v podobě konfliktu obchodních zájmů s aplikačními směrnicemi v obchodu Apple.

Valve se proti prvnímu rozhodnutí o zamítnutí odvolal s tím, že Steam Link de facto funguje jako po LAN běžící vzdálený desktop, což je funkcionalita shodná s hromadou jiných aplikací v applím obchodu. Apple ale názor nezměnil, takže Valve nezbylo nic jiného než kulantně konstatovat, že tímto házejí do kanálu spoustu práce, která byla odvedena jak na aplikaci, tak na tom, aby prošla procesem schválení u Applu. Doufají však, že Apple věc v budoucnu přehodnotí.

Reakce Applu nebyla veřejná, agentura Reuters však uvádí, že konflikt měl vzniknout kolem možnosti nákupů v aplikaci.

root_podpora

Nové notebooky Dell s Ubuntu

Po poslední inkarnaci řady notebooků Dell XPS 13 s předinstalovaným Ubuntu Linuxem přichází nyní nové mobilní pracovní stanice Precision, které nesou Ubuntu ve starší LTS verzi 16.04. Konkrétně jde o čtvrtou generaci notebooků Dell Precision Developer Editions s označeními 3530, 5530, 7530 a 7730. Certifikovány jsou též pro Red Hat Enterprise Linux (podporována je verze RHEL 7.5).

Varianta Dell Precision 3530 (dostupná v konfigurátoru výrobce) má 15" displej, CPU Intel Core 8. generace (Core i Xeon), Nvidia Quadro P600 a celkem rozumnou cenovku (varianta s Core i5 8400H a integrovanou grafikou UHD 630 vyjde na ~950 dolarů). Řada 5530 nabízí Quadro P200, řada 7530 pak už dává na výběr mezi Quadro a AMD Radeon WX. Nejvyšší řada 7730 již nese 17palcový displej a dává také na výběr mezi Intel Core a Xeon a opět mezi Radeon WX či Quadro, úložiště může mít kapacitu 8 TB a nechybí ani Thunderbolt 3.

Krátce

  • Samsung přidává podporu FreeSync do aktuálních TV pomocí nového firmwaru. FreeSync je ale limitován na 1080p, ve 4k není podporován.
  • Kongres USA si žádá od Amazonu odpovědi týkající se jeho technologie rozpoznávání tváří Rekognition. Technologie je nyní testována policií v Orlandu. Kongresmani si žádají informace o tom, jak je technologií policií použita, komu všemu ji Amazon nabídl, jaká je její chybovost atd.
  • Snímací systém sondy Plato (Planetary Transits and Oscillations of stars) bude využívat 114 CCD čipů pracujících ve spektru viditelného světla a vyrobených Teledyne e2v. Evropská vesmírná agentura ESA za ně zaplatí 42 miliónů eur. Aktuálně je start mise v plánu na rok 2026. Plato celkově ponese 26 teleskopů na jediné platformě. Každý teleskop ponese 20Mpix CCD, celkové rozlišení Plato bude 2,12 Gpix (což je víc než dvakrát více oproti sondě GAIA). CCD snímače pro Plato budou navrženy a vyrobeny v anglickém Chelmsfordu.
  • Wine 3.9 přináší počáteční náznak podpory VKD3D 1.0, vrstvy překládající Direct3D 12 na Vulkan. Dále je tu podpora OpenGL core contexts, práce na plánovači úloh či 33 opravených chyb (nejstarší byla nahlášena v únoru 2013). Mimochodem, Wine pro převod z Direct3D nyní používá jako výsledné API OpenGL 4.4.
  • GNOME 3.29.2 je dalším krokem na cestě k verzi 3.30. Opravuje některé chyby ve Shellu, aktualizován je GNOME Builder, Boxes dostaly podporu RDP, Epiphany lepší anonymní režim atd.
  • Systemd přináší „Portable Services“, funkcionalitu podobnou kontejnerům. Preview bude k dispozici už v systemd 239.
  • LibreOffice 6.1 už má zmrazené přidávání funkcionality a míří k beta vydání. Očekávat můžeme nativní GTK3 dialogy, lepší integraci v desktopu KDE Plasma 5, lepší Calc, import Excel 2003 XML, rychlejší běh a mnoho dalšího. Detaily shrnuje wiki stránka.
  • Podpora GPU příští generace AMD Vega 20 míří do jádra 4.18. Zaslány byly patche, očekávat můžeme i podporu video jádra a řízení napájecích parametrů.
  • VESA certifikovala první DisplayHDR 1000 monitor. Je jím 43palcový Philips 436M6VBPAB s rozlišením 3840×2160/60Hz, 4ms G2G odezvou, Adapctive Sync (FreeSync), nízkým input lagem, kvantovými tečkami, pokrytím 97,6 % DCI resp. 103% NTSC, základním kontrastem 4000:1, maximálním jasem 1000 cd/m², Ambiglow, MultiView, DTS Sound či dálkovým ovládáním. Doplňme, že aby monitor vyhověl DisplayHDR 1000, musí splnit stanovené pokrytí barevných prostorů BT.709 (99%) a DCI-P3 (90%), dosahovat v centru obrazovky jasu 1000 cd/m², v celé ploše displeje 600 cd/m², přičemž nejnižší hodnota jasu musí být pouze 0,05 cd/m²

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.