Hlavní navigace

Novinky pro Linux 6.6: Intel Speed Select až pro 32 CPU, teploty z více než 32 DIMM pamětí

18. 8. 2023
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
FreeSync Panel Replay pro AMD, podpora Intel Meteor Lake nadále jako experimentální, AMD Zen 5 EDAC a měření teploty, počáteční práce na VPU4 v Intel Lunar Lake.

FreeSync Panel Replay pro AMD

Před několika dny jsme si povídali o tom, kterak AMD připravuje podporu pro své budoucí Radeony na úrovni firmwarů i podpory v dílčích komponentách ovladačů jako AMDGPU, plus spíše jako zajímavost pro nadšence možnost provozu Radeonů na platformě RISC-V. Vývojáři AMD na ovladačích AMDGPU a AMDKFD pracují i na dalších frontách.

Do Linuxu 6.6 tak dále zamíří podpora FreeSync Panel Replay, kterážto by měla dále vylepšit energetickou efektivitu při běhu s Radeony. Pokračují také práce na podpoře již zmíněných Radeonů příští generace, nyní jde o komponenty SDMA 6.1, HDP 6.1 a SMUIO 14.0. Phoronix toto vyhodnocuje jako potenciální start prací pro RDNA4, příští generaci GPU AMD. Kromě toho vývojáři připravil opravy pro RAS, SR-IOV, DCN3+ gamma, async page-flipping a další provky. Ovladač AMDKFD zase prozměnu zahazuje nevyužívanou podporu IOMMUv2 cesty a starší APU převádí na cestu dGPU kódu, přes kterou běží už dávno novější APU.

Intel Meteor Lake i nadále jako experimentální

Aktivaci přepínačem Force Probe bude podpora chystané CPU generace Intel Meteor Lake v GPU ovladači i915 vyžadovat i na Linuxu 6.6. Přitom Intel zaslal do vývojové větve budoucího jádra 6.6 do sekcí drm-intel-gt-next a drm-intel-next patche, které indikují, že jde o poslední ladění běhu této generace, přesto bude i v šest-šestce s Meteor Lake nakládáno jako s experimentální podporou (což pochopitelně nemusí znamenat, že nebudou fungovat výtečně).

Přesto jde o poměrně překvapivé nastavení, neb původně i pro desktop plánované, nyní už jen mobilní procesory Meteor Lake chystá Intel ještě na letošní rok (představení může nastat dokonce už v září, o reálné dostupnosti na trhu těžko říci, řekněme před Vánoci / v lednu 2024) a ostatně už v souvislosti s jádrem Linux 6.4 jsme psali o probíhajících pracích na podpoře Meteor Lake včetně GPU části. Lze ale předpokládat, že Intel to jako obvykle do uvedení produktů na trh stihne.

AMD Zen 5 EDAC a měření teploty

To vývojáři v AMD zase pokračují v pracích na podpoře příští generace firemní procesorové architektury, která se zatím jmenuje Family 1Ah, ale nejspíš dostane jméno Zen 5. Stane se tak v ovladači AMD Error Detection and Correction (EDAC) a ovladači pro měření teploty  k10temp.

Kód už sedí v příslušné vývojové větvi jádra a lze předpokládat jeho začlenění do Linuxu 6.6. Opět nic překvapivého, podobně AMD (a spol) ladí i podporu v překladačích LLVM/Clang a GCC a stejně jako u Intelu lze očekávat, že procesory Zen 5 budou mít při svém vstupu na trh podporu v dobrém stavu.

Intel Speed Select nově až pro 32 CPU socketů

Obrovské servery s až 32 procesory v paticích nově dokáže obhospodařit nástroj Intel Speed Select, novinka je připravena pro začlenění do jádra Linux 6.6. Dosud byl limit „pouze“ 8 CPU socketů. Jen pro zajímavost doplňme, že třeba Intel Xeon Platinum 8490H je CPU s 60 jádry / 120 HT vlákny a pokud tyto hodnoty vynásobíme 32 (pomiňme případná existující omezení takové konfigurace), dostáváme se na 1920 CPU jader / 3840 vláken. A také TDP 32×350W = 11,2 kW.

Phoronix v tomto kontextu vzpomíná, že již dříve existovalo speciální řešení s 32 sockety, například na serverové platformě Huawei KunLun 9032 s 32 ks Xeon E7 v3 generace Haswell v roce 2016. Zlí jazykové / fanoušci AMD vždy poukazují na to, že typicky jeden EPYC dává výkon dvou Xeonů při nesrovnatelně menší spotřebě. Ale právě u AMD jsou stavitelé takových atypických strojů limitováni skutečností, že EPYCů lze dát k sobě daleko méně, než Xeonů (typickým maximem jsou dvousocketové desky). Každopádně za touto novinkou nečekejme Intel, patche zvyšující počet socketů v nástroji inicioval inženýr z HPE, kvůli podpoře firemní platformy Superdome Flex / Scale-up.

Čtení hodnot teploty z více než 32 DIMM modulů

Kernelový ovladač dimmtemp podporuje reportování teploty paměťových modulů tam, kde moudly mají příslušnou podporu rozhraní Intel PECI (Platform Environment Control Interface). Ovladač má ale aktuálně limit na čtení hodnot z 32 DIMM modulů, do jádra ale už zamířil patch tento limit rušící.

V podobně výjimečných situacích jako výše uvedené více než osmisocketové servery se tak bude hodit aktualizace tohoto ovladače například u Xeonů poslední generace Sapphire Rapids, kde je možné standardně pořídit konfiguraci s 8 CPU sockety, kdy každé CPU obsluhuje až 16 DIMM modulů, tedy celkově 128 DIMM modulů. Patch už otestovala konzultační firma 9elements na stroji generace Sapphire Rapids s 64 DIMM moduly. Novinka přijde v Linuxu 6.6.

CS24_early

Počáteční práce na VPU4 v Intel Lunar Lake

Aktuálně máme na trhu 13. generaci Core „Raptor Lake“, která letos dostane svůj refresh, číselně 14. generaci, ale skutečnou 14. generací bude původně i desktopový, nyní ryze notebookový Meteor Lake. V něm si odbude svoji premiéru AI část Versatile Processing Unit (VPU), jejíž podpora v Linuxu se již nějakou dobu vyvíjí (zhruba od Linuxu 6.3). Pracuje se i na 15. generaci Arrow Lake a nyní vývojáři Intelu začínají s pracemi na podpoře přespříští generace, „VPU IP 4“ v 16. generaci Core zvané Lunar Lake (číslování generací prozatím berte s rezervou).

Podpora začne býti začleňována tedy již od Linuxu 6.6, v tuto chvíli je však předčasné se bavit o výkonu/parametrech, neb sám Intel v tom nejspíš ještě nemá plně jasno. Lunar Lake je hudba vzdálenější budoucnosti, ±roku 2025, ale u Intelu v těchto dnech těžko říci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.