Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Odvrácená tvář živých šifrovacích "strojů" od pet - V knize Komando plukovnika Brenta od Frantiska Behounka...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 12. 2001 15:19

    pet (neregistrovaný)

    V knize Komando plukovnika Brenta od Frantiska Behounka sdeluje zkuseny pracovnik britske specialni jednotky mene zkusenemu pracovnikovi australske specialni jednotky, ze japonci nikdy neodhali americke namorni sifry, protoze "si vymenuji zpravy v jazyce nejakeho temer vyhynuteho indianskeho kmene, jenuz nerozumi ani jini indiani natoz Japonci" (velmi volna citace, knihu uz davno nemam). Tato kniha vysla v sedmdesatych letech. Tak nevim, jak to bylo s tim utajenim.....

  • 16. 12. 2001 21:38

    Tomáš Mrkvička (neregistrovaný)

    Jen pro upřesnění: "téměř vyhynulí" Navajové jsou druhým nejpočetnějším indiánským kmenem v USA (data z roku 1990 uvádějí, že jich na území USA žije 225,298, přičemž navajštinu plynně ovládá více než polovina). Obývají největší celistvou indiánskou rezervaci v USA, která se rozkládá na území Arizony, Nového Mexika a Utahu, přičemž v této rezervaci žije téměř 150,000 lidí. Připadá mi opravdu silně přitažená za vlasy představa, že by jakýkoli nepřítel USA nebyl schopen najmout (unést, podplatit - dosaďte, co chcete) dostatečný počet Navajů a přesvědčit je ke spolupráci. Celý trik použitý za II. svět. války spočíval v tom, že se Japonci domnívali, že jde o šifru a nevěděli, že jde o přirozený jazyk (natož, aby věděli, že je to navajština). Jinak, ačkoli navajsky samozřejmě nehovořím, zajímal jsem se o indiánské jazyky dostatečně, abych mohl zodpovědně prohlásit, že navajština není nijak extrémně složitý jazyk, rozhodně ne složitější než jiné indiánské jazyky.
    Pokud jde o otázku, co chtěl autor svým článkem říci, zde jsem stejně bezradný, jako většina z vás :).

  • 24. 3. 2008 9:25

    anonymní
    Plně s Vámi souhlasím a domnívám se, že jestliže Japonci nemeli tušení, že jde o jazyk Navajo, neznali nejspíš celou pravdu ani Britové, a už vůbec ne commandos,kteří mohli být zajati. František Běhounek jen líčí Harryho domněnku.
    Protože ale příběh vypráví Běhounek na základě skutečné události, zajímala by mne skutečná fakta. Běhounkovo vyprávění může být jen "na motivy" a od skutečnosti se může dosti lišit.