Hlavní navigace

Omnia spouští kampaň na Indiegogo, chce vybrat 100 000 dolarů

12. 11. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Projekt Turris Omnia se dostává do další fáze. Plány jsou hotové, vyrábí se finální řada prototypů a už je známá i cena. První zájemci nyní mohou podpořit výrobu a objednat si jednu ze dvou variant v crowdfundingové kampani na Indiegogo. Pokud se cíle kampaně naplní, výroba začne na jaře 2016.

Omnia je nástupcem routeru Turris, který byl ale určený pouze pro bezpečnostní výzkumný projekt CZ.NIC a nebylo jej možné volně prodávat. Během vývoje jsme ale získali mnoho zkušeností s vývojem hardware i software a oslovila nás řada zájemců o koupi. Řekli jsme si proto, že je škoda toho nevyužít a začali jsme připravovat komerční variantu, řekl nám Martin Strbačka, vedoucí projektu Turris.

Původně měl projekt pracovní název Turris Lite, protože mělo jít o odlehčenou variantu. Klasický Turris má výrobní náklady 12 000 Kč, takže by byl na trhu nekonkurenceschopný. Rozhodli jsme se tedy vytvořit odlehčenou variantu s nižší cenou, vysvětluje Strbačka. Nakonec ale byl hardware vybrán tak, že Omnia bude výkonnější a hardwarově vybavenější než původní Turris – rozhodně tedy nebude „lite“. Půjde naopak o nejvýkonnější SOHO router na světě, jak alespoň ukazují benchmarky na webu OpenWRT. Nejvýkonnější je zatím LinkSys WRT 1200 AC, který používá stejný procesor, ale s nižším taktem. Konečné parametry routeru jsou:

  • SoC Marvell Armada 385 @ 2 × 1,6 GHz
  • 1 GB RAM
  • 4 GB eMMC + 8 MB NOR
  • 5 + 1 Gbit port + SFP
  • 2 × USB 3.0
  • Programovatelné stmívatelné RGB LED
  • 3 × miniPCIe (jeden přepínatelný na mSATA)
    • Ve dvou slotech volitelně Wi-Fi, SIM slot
  • RTC čip, crypto čip pro lepší entropii RNG
  • 10× GPIO, 2× UART, SPI, I2C

Během vývoje se veřejně hovořilo o tom, že vzniknou dvě varianty lišící se výbavou – ta méně vybavená bude prodávána jen jako samostatná deska, druhá pak bude vybavena dvěma Wi-Fi kartami, anténami, krabičkou i zdrojem. Nakonec jsme se rozhodli pro jednu společnou variantu. Stále si ji budete moci koupit samostatně nebo s plnou výbavou, v obou případech ale půjde o stejnou desku, vysvětluje Strbačka. Zjednoduší to samotný vývoj a výrobu, ale také to pomůže uživatelům, kteří nebudou muset investovat do plné výbavy jen kvůli výkonnější desce, která by jim jinak stačila samostatně.

Prototyp krabičky, zatím vytištěný na 3D tiskárně

CZ.NIC právě spouští kampaň na Indiegogo, jejímž cílem je vybrat 100 000 dolarů. Bude to jedna z největších kampaní z České republiky a jejím smyslem je ověřit, zda půjde o komerčně úspěšný projekt, řekl nám Ondřej Filip, ředitel sdružení CZ.NIC. Uvědomujeme si, že cena routeru je vyšší, ale podle nás má velmi zajímavé kvality a vlastnosti, kvůli kterým si cílovou skupinu najde. Chceme si to ale ověřit. Vybrání cílové částky je podmínkou pro zahájení výroby, ale projekt má už více než 3000 předobjednávek na webu, takže autoři věří v úspěch.

Cena pro první kampaň byla stanovena na 99 dolarů za samotnou desku a 189 dolarů za verzi s Wi-Fi kartami, krabičkou a zdrojem. Pokud se celá kampaň povede a výroba poběží hladce, měli by se první zájemci svého routeru dočkat v dubnu příštího roku. Jsme s vývojem a výrobou hodně daleko, takže věříme tomu, že všechno proběhne podle plánu. Výrobu bude zajišťovat výrobce, jehož jméno ještě nechce CZ.NIC zveřejnit, protože jednání nejsou u konce. Vše se ale bude vyrábět a osazovat v Česku, prototypy desek nám vyráběl PragoBoard a osazoval je Jablotron.

K dispozici jsou už i první prototypy plastových krabiček, které jsou zatím vytištěny na 3D tiskárně. Mají jednoduše odnímatelné víko, které uživateli umožní pohodlný přístup ke kartám v miniPCI slotech a dalším rozšířením, která bude možné k routeru připojit. Máme připravenou i plechovou krabičku, ale v kampani a prvním kole počítáme jen s plastovou. Podle zájmu se ale můžeme k plechu vrátit, říká Ondřej Filip.

Plechová krabička, bude možná později

Dodavatelem a distributorem routerů ale zůstane CZ.NIC, který bude vše zaštiťovat. Projekt je nastavený tak, že nebude ziskový. Pokryjeme jen náklady na výrobu a další rozvoj, ale našim cílem není vydělat. Vývojáři chtějí dále například připravit spolupráci s výrobci IoT zařízení a využít interní GPIO porty pro další rozšíření.

Někteří uživatelé se také ptají po PoE nebo více ethernetových portech. Obojí však naráží na cenu. Pokud jsme se chtěli udržet v daných cenových relacích, museli jsme si některé věci odpustit. PoE je poměrně drahá záležitost, stejně jako přidání dalšího switch chipu a ethernetových klecí, vysvětluje Martin Strbačka.

UX DAy - tip 2

Uživatele také hodně zajímá spotřeba routeru, protože jde o trvale zapnuté zařízení. Podle Martina Strbačky se spotřeba samotné desky pohybuje mezi 5 a 6 watty. Plná verze bude obsahovat dvě Wi-Fi karty (2,4 a 5 GHz), jejichž maximální spotřeba je přibližně 1 watt. Spotřeba se bezpečně vejde do 10 wattů, pravděpodobně bude nižší než 8 wattů, říká Martin Strbačka. Upozorňuje ale na to, že celková spotřeba závisí na dalších periferiích, které si uživatel k routeru připojí.

Úspěch projektu Omnia tedy nyní závisí na výsledku kampaně a na tom, zda dosáhne cílové částky. Kampaň poběží až do konce ledna, na vybrání cílové částky tak jsou více než dva měsíce. Cena routerů není nízká, ale věříme, že se zájemci najdou. Omnia bude zajímat pravděpodobně i firmy, ale ty nebudou pravděpodobně investovat do kampaně na Indiegogo, uzavírá Ondřej Filip.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.