Hlavní navigace

Open Sonic: návrat nebo vzpomínka

26. 3. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vzpomínáte na dny strávené u starých počítačů, videoher, handheldů (jasně, tehdy se jim tak neříkalo) a jiných strojů na zábavu? Když se hry ještě vytvářely pro nápad a pro zábavu. Kolikrát jste v nadšení propařili celou noc? Dnešní hra Open Sonic neztratila téměř nic z původních herních hodnot.

Základní informace

Open Sonic je 2D skákačka (až je mi téměř hanba ji takhle nazvat) ze „Sonic the Hedgehog“ univerza od Alexandra Martinse z Brazílie. Jak už název napovídá jedná se o open-source projekt momentálně ve fázi vývoje. Jeho aktuální verze je 0.1.3 a je přístupná jak pro Linux, tak pro Windows i Mac OS X. Pro hru jsou pro některé distribuce k dispozici balíčky. Po rozbalení/instalaci je velikost do 10 MiB.

Open Sonic

Princip hry spočívá v klasickém sonicovském sbírání prstýnků s občasnými loopingy, jumpy a vystřelovači. Zvláštností sonicovských her je, že své protivníky nezabíjíte, ale vlastně osvobozujete. Konkrétně v Open Sonic dokonce nezachraňujete ani své přátele, jak to bývá zvykem. V OS vám kamarádi pomáhají v dosažení cíle. Samozřejmě se občas objeví i různí bossové, na které musíte najít tu správnou taktiku.

Open Sonic

Ovládání

Ovládání je opravdu pohodlné. Šipky klasicky řídí směr pohybu. Šipka dolu vám do pohybu přidá kutálení nebo funguje na skrčení, ze kterého se mezerníkem spouští cirkulárka. Mezerníkem se jinak skáče (u Tailse a Knucklese druhý stisk znamená let), přičemž se automaticky točíte, díky čemuž se skokem zbavujete nepřátel a zároveň jste téměř nezranitelní. Nakonec pomocí klávesy Ctrl přepínáte, za koho zrovna chcete hrát.

Open Sonic

Postavy

Hra je takzvaně kooperativní, tedy nabízí různé postavy, se kterými musíte spolupracovat, abyste se dostali, kam chcete. Zatím můžete hrát se Sonicem (modrý ježek), Tailsem (žlutá dvouocasá liška) a Knucklesem (červený ježura). Možná později přibudou i jiní, možná ne. Sonic umí jen to základní, skákat, utíkat, kutálet se a cirkulárku (rychlé a drtivé dopředné točení). 

Open Sonic

Tails může navíc létat, což se často hodí pro získávání všelijakých bonusů a prozkoumávání mapy. Létání ale není nekonečné. Jednou za čas si musíte stoupnout na zem, abyste mohli létat dál. Knuckles je asi nejlepší volbou pro boj s bossy. Umí lézt po svislých stěnách a plachtit vzduchem. Dále se setkáte i se Shadowem (tmavě šedý ježek) a Dr. Robotnikem (strůjce všeho zla), kteří zde fungují jako bossové.

Vaše účast

Jak už bylo řečeno, hra je stále ve vývoji a pokud máte nápady, děláte grafiku nebo audio, zkuste se zapojit do projektu. Hodí se i překladatelé a level-designeři. Ke stažení je i jednoduchý level-editor, se kterým si poradí s trochou cviku každý. Prostě pokud se cítíte, že můžete pomoci, tak můžete.

Open Sonic

Závěr

Velmi dobrý kousek ze světa ježka Sonica. Vynikající hratelnost podtrhují zvuky a hudby působící původně, což dává hře takovou komplexní atmosféru. Docela by hře slušela široká komunita level-designerů, aby byl zajištěn stálý přísun nové zábavy. Jak si navíc můžete všimnout na screenshotech, mezi jazyky nechybí čeština.

Výhody:

CS24_early

  • nároky na HW
  • zajímavá vylepšení
  • čeština
  • open source
  • nostalgie

Nevýhody:

  • není možnost kooperace ve více lidech
  • zatím celkem málo levelů
  • nízké rozlišení

Stars 4 z 5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku