Hlavní navigace

Open-source biometrické hodinky HealthyPi, Plasma 6.1 vylepšuje běh na Waylandu

26. 5. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

KDE Plasma 6 Autor: David Ježek, podle licence: CC BY-SA 4.0
Coreboot 24.05 a dalších 25 platforem, PipeWire 1.2 a streamování na Snapcast servery, kampaň na HealthyPi Move, biometrické open-source hodinky, týden v KDE a nejen tripple-buffering na Waylandu.

Týden v KDE: nejen tripple-buffering na Waylandu

Desktopové prostředí KDE dospělo do fáze první beta verze příštího vydání Plasma 6.1. Nate Graham konstatuje, že přidávání novinek je tedy u konce a nyní na vývojáře čeká ladění spousty detailů, které jsou postupně hlášeny. Plasma 6.1 by dle něj měla být opět velkým a impresivním vydáním.

Největší novinkou posledních dní je nepochybně dokončení prací na podpoře tripple-bufferingu na Waylandu. Díky začlenění bude běh animací v Plasmě a obecně vykreslování obrazovky plynulejší a celkově se více přiblíží svižnosti běhu na X.Org. Přijde s Plasmou 6.1.

Dolphin bude umět od verze 24.08 přesouvat vybrané objekty do nové složky na jede zátah. Implementace desktop portálů nově zahrnuje i Input Capture. Plasma dále umí na některých noteboocích Lenovo řad IdePad a Legion zapnutí/vypnutí ukončení nabíjení akumulátoru na dané hodnotě – někde 60 %, někde 80 %; záleží na konkrétním stroji.

Režim úprav Plasmy má nový efekt odzoomování, kdy uživatel dobře vidí a chápe, v jakém kusu úprav se nachází, a také je pro něj snadnější úpravy ukončit. Nově lze konfigurovat uzamknutí obrazovky, tak že se odemkne bez hesla, jako kdyby sloužilo jen jako spořič obrazovky (stačí pak vybrat vizuálně atraktivní wallpaperový plugin a vypnout hodiny).

Dlouhotrvající neschopnost Plasmy nahradit systémový zvonek něčím lépe znějícím z tématu desktopu je u konce, Plasma nově umí místo systémového zvonku zahrát melodii z aktivního zvukového tématu. KRunner ve výsledcích vyhledávání už neprioritizuje jen aplikace, ale i stránky v Nastavení systému. Některá systémová nastavení správy napájení nově nepoužívají spinboxy, ale comboboxy, což současně řeší některé z chyb. Nastavení tiskáren uživatele nově provádí procesem instalace balíčku system-config-printer, pokud jej už předtím nenainstalovala samotná distribuce.

I uvítací obrazovka dostala přepracovanou stránku KRunner, ukazující animacemi, jak jej používat. Editor dlaždic u KWin dostal srozumitelnější terminologii pro vytváření rozdělených zobrazení. Vylepšeno je i renderování SVG obrázků na obrazovkách s nastaveným neceločíselným škálováním, zlepšuje se dosud viditelná rozmazanost takových objektů (změna přijde ve Frameworks 6.3).

Coreboot 24.05 přidává dalších 25 platforem

Nová verze balíku Coreboot 24.05 je nejnovějším stabilním vydáním, které přidává podporu konkrétně pro 25 dalších typů základních desek a ač většina je pevnou součástí různých Chromebooků, na seznam se dostal i stroj Framework 13 AMD (s procesorem řady Ryzen 7040), dále pak AMD BirmanPlus pro SoC Glinda a Phoenix či základní deska ASRock Z97 Extreme6 pro deset let staré procesory typu Intel Haswell, Lenovo ThinkCentre M700 / M710s / M900 Tiny a také RISC-V deska SiFive HiFive Unmatched a dokonce Raptor Talos II, tedy POWER9 platforma.

Framework 13 AMD lze považovat asi za nejzajímavější pro běžného uživatele, neb jde o relativně standardní x86 stroj, což o „zbytku pelotonu“ říci nelze. Na druhou stranu i s Corebootem tento stroj nadále potřebuje některé binární bloby.

Nově také od verze Coreboot 24.05 považuje projekt sví 64bit sestavení za stabilní. Přidává také podporu mnoha Trusted Platform Module (TPM), EL1/EL2/EL3 ARM64, opravy pro kompilaci s Clangem atd. Více informací je k dispozici na blogu projektu. Příštím vydáním bude verze 24.08 v srpnu tohoto roku.

PipeWire 1.2 chystá streamování na Snapcast servery pro Multi-Room Audio

druhý kandidát na ostré vydání PipeWire 1.2 je na světě. Projekt nově podporuje streamování na Snapcast servery, čímž doplňuje podporu pro explicit sync, asynchronní zpracování, balíčků Snap i další vylepšení, které přinesla předchozí vývojová verze. PipeWire 1.2 RC2 realizuje podporu pro Snapcast skrze modul snapcast-discover, který umí detekovat vzdálené Snapcast servery a vytvořit příslušný sink pro každý z nich, skrze který je pak na tento server streamován obsah.

Kampaň na HealthyPi Move, biometrické open-source hodinky

Hodinky se v zásadě dělí na tři základní typy. Prvním je mechanická ručičková klasika, druhým hodinky digitální a třetím hodinky chytré. Ty od Applu, Samsungu a podobných jsou primárně do města, neb ač umí i sportovní aktivity, spíše jsou „lifestylové“ s podporou placení, přehrávání hudby a telefonních hovorů přímo z hodinek. Na druhé straně máme všechny ty Garminy, Coroy či Polary, které jsou zaměřené primárně na sportovce, horolezce a podobné „podivíny“. Avšak nic z toho nelze považovat za otevřenou platformu, jakkoli hodinky mnoha značek mají své obchody s aplikacemi.

Do toho tak nyní přichází indický tým kolem nového biometrického náramku či hodinek HealthyPi Move. Jejich crowdfundingová kampaň běží na CrowdSupply s cílem vybrat 50 tisíc USD (ano, jen tak málo), kdy podporovatel může za 249 dolarů získat kompletní hodinky zvládající měření obvyklých biometrických údajů od tepu a okysličení krve až po dvousvodové EKG či výhledově měření stresu a spousty dalších věcí. Srdcem je čip Nordic Semiconductor nRF5340 + firmware Zephyr OS a nechybí kompatibilita nejen s Android + iOS, ale také velkými platformami macOS, Windows a Linux. Firmware je volně na GitHubu, stejně jako doprovodná aplikace pro platformu a dokumentace k hardwaru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.