Hlavní navigace

OpenBSD běží na Apple M1, Ubuntu má nové logo

21. 3. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Sonic8400, Wikimedia
Tvůrcům OpenBSD se povedlo spustit systém na platformě Apple M1. Vývojáři Ubuntu oznámili novou podobu loga. Otevřený operační systém DragonFly BSD přechází z knihovny LibreSSL na OpenSSL. Vyšel Linux Mint Debian Edition 5 „Elsie“.

OpenBSD na Apple M1

Před několika týdny se projektu Asahi Linux podařilo spustit linuxové balíčky na platformě Apple M1. Operační systém OpenBSD však nezůstává pozadu a taky pokročil v podpoře této nové linie počítačů od firmy s nakousnutým jablkem v logu. Dá se očekávat, že podobných projektů v budoucnu bude přibývat. Systém na čipu M1 totiž nabízí docela dobrý výkon a nízkou spotřebu energie.

OpenBSD na Apple M1OpenBSD na Apple M1

Ubuntu má nové logo

Vývojáři linuxové distribuce Ubuntu oznámili novou podobu jejího loga. Nejedná se samozřejmě o žádnou radikální změnu, ale jen o aktualizaci „Circle of Friends“. Logo stále zobrazuje tři přátele, kteří se drží ve společném kruhu. Jedná se o třetí podobu loga, za kterou stojí designer Marcus Haslam, který vytvořil i jeho druhou verzi.

Logo Ubuntu v průběhu časuLogo Ubuntu v průběhu času

DragonFly BSD přechází na OpenSSL

Tým kolem DragonFly BSD oznámil dostupnost nových binárních balíčků pro svůj operační systém. Tyto binární balíčky zkompilované z „ports tree“ tohoto projektu poskytují rychlý přístup k softwaru třetích stran. Nejvýznamnější změnou je migrace z kryptografické knihovny LibreSSL na OpenSSL. Knihovnu LibreSSL vytvořili jako fork OpenSSL vývojáři OpenBSD. Operační systém DragnoFly BSD na něj přešel v roce 2016 a nyní se jeho tvůrci rozhodli vrátit zpátky k OpenSSL.

CS24_early

DragonFly BSD

LMDE 5 “Elsie” je na světě

Po několika měsících usilovné práce vyšel Linux Mint Debian Edition 5 s kódovým označením „Elsie“. Ta na rozdíl od hlavní edice distribuce Linux Mint není postavená na Ubuntu, ale na Debian GNU/Linux 11.2 „Bullseye“. Poháněna je linuxovým jádrem ve verzi 5.10 LTS. Na něm pak běží stejná sada balíčků jako u Linux Mint 20.3 „Una“. Výchozím grafickým prostředím LMDE 5 je Cinnamon 5.2.

LMDE 5LMDE 5

Nově vydáno

Vyšla aktualizovaná verze linuxové distribuce pro začátečníky Zorin OS 16.1. Na Arch Linuxu postavená distribuce Obarun s S6 místo systemd vyšla ve verzi 2022.03.12. Na Debianu postavená živá distribuce Elive s Enlightenmentem coby správcem oken oznámila vydání verze 3.8.36. Na Ubuntu postavená brazilská distribuce Linuxfx s prostředím Cinamon novou vydala verzi s číslem 11.1.1108.

Zorin OS 16.1Zorin OS 16.1
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.