Hlavní navigace

openSUSE běží na PinePhone, CentOS 8 za rok končí

21. 12. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Linuxová distribuce openSUSE běží na otevřeném telefonu PinePhone. CentOS bude během příštího roku nahrazen CentOS Stream. Univention Corporate Server nebude podporovat 32bitovou architekturu.

openSUSE na PinePhone

Vývojáři openSUSE se vydali směrem k podpoře otevřeného mobilního zařízení PinePhone. Základní funkcionalitu už mají zvládnutou, stále však musí zapracovat na podpoře veškerého hardwaru tohoto telefonu. Nedořešené jsou ještě problémy s Bluetooth, akcelerometrem a GPS.V nejbližší době bude zveřejněn plán vývoje a bude určen směr, kterým se bude projekt ubírat.

openSUSE na PinePhone

CentOS se mění v CentOS Stream

Projekt CentOS projde v příštím roce některými změnami. CentOS Linux má být nahrazen edicí CentOS Stream. Po více než 15 letech tak osmá verze tohoto rebuildu Red Hat Enterpise Linuxu bude poslední. CentOS Linux 7, který má podporu až do roku 2024 doběhne svůj životní cyklus podle plánu, CentOS Linux 8 jej ale ukončí předčasně na konci roku 2021.

Co přesně to bude pro distribuci a její uživatele znamenat, vysvětloval ve svém článku Jiří Eischmann ze společnosti Red Hat. Za původní distribuci CentOS už vzniká náhrada v podobě projektu Rocky Linux, za kterým stojí Gregory Kurtzer, který před 15 lety CentOS založil.

CentOS 8.0 Stream

Univention Corporate Server

Jsou v plánu určité změny pro Univention Corporate Server, které by se měly projevit v nadcházející verzi 5.0. Jeho vývojový tým totiž plánuje udržovat vývojový cyklus souběžně s Debianem, ze kterého vychází. Od této nové verze také končí podpora pro 32bitovou architekturu. Instalační média pro tuto architekturu už nejsou k dispozici nějakou dobu, nově ale ubude i možnosti aktualizace 32bitového UCS.

CS24_early

Univention Corporate Server

Tails v nové verzi

Na Debianu postavená živá distribuce Tails, která se zaměřuje na anonymitu v síti přichází s novou verzí 4.14. Ta přichází s podporou pro hardwarovou peněženku Ledger a bitcoinovou aplikaci Electrum. Kromě toho, zde najdete jádro 5.9, Tor Browser 10.0.7 a Tor 0.4.4.6. Mimo novou verzi tento projekt také představil nástroj pro verifikaci instalačních médií.

Tails 4.14

Nově vydáno

Juergen Daubert oznámil vydání CRUX 3.6, nejnovější stabilní verze lehké linuxové distribuce pro pokročilé uživatele. Na openSUSE založená distribuce GeckoLinux vyšla ve verzi 152.201210. Zenwalk Linux (dříve Minislack) vyšel ve verzi 15.0–201210. Operační systém pro routery, firewally, VPN a VoIP servery Alpine Linux je k dispozici ve verzi 3.12.2.

Zenwalk 15.0 10122020 „Santa Claus“
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.