Hlavní navigace

openSUSE vylepšuje podpisy balíčků, OpenSnitch bude v Debianu

30. 1. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
openSUSE přechází na 4096bitový RSA klíč podpisů balíčků RPM. Aplikační firewall OpenSnitch se dočká začlenění do linuxové distribuce Debian. Vydání linuxové distribuce Ubuntu 18.04 se blíží ke konci životnosti.

openSUSE mění podpisy balíčků

Marcus Meissner, bezpečnostní inženýr openSUSE, oznámil, že podpisy balíčků RPM této linuxové distribuce budou používat nový bezpečnostní klíč. Jedná se o 4096bitový klíč RSA, který je podstatně silnější než doposud používaný 2048bitový a zajistí uživatelům větší bezpečnost.

Aplikován bude v repozitářích průběžně aktualizované edice openSUSE Tumbleweed stejně jako v openSUSE Leap, ve zpětných portech openSUSE a SUSE Linux Enterprise.

openSUSE 15.4openSUSE 15.4

OpenSnitch bude v Debianu

Aplikační firewall OpenSnitch vyvíjený už od roku 2017 je otevřený linuxový port Little Snitch, určeného pro operační systém pro macOS. Požadavek na jeho začlenění do distribuce Debian byl zadán už v září roku 2018.

Ten byl nedávno konečně schválen a OpenSnitch se tak stane součástí Debianu. Toto oznámení bylo zveřejněno nedlouho potom, co bylo oznámeno zahájení zmrazovacího procesu Debianu 12.

OpenSnitchOpenSnitch

Ubuntu 18.04 na konci životnosti

Verzi 18.04 linuxové distribuce Ubuntu pomalu končí období, kdy bude podporována. Ubuntu 18.04 „Bionic Beaver“ je vydání s dlouhodobou podporou, které vyšlo v dubnu 2018 a jeho podpora končí v dubnu 2023. Od tohoto data už nebude dostávat opravy ani bezpečnostní aktualizace. Nainstalována byla na tisícovkách různých zařízení od desktopů přes kiosky až po IoT zařízení a roboty.

Ubuntu 18.04 LTS bylo posledním vydáním této distribuce, které podporovalo 32bitovou architekturu. Uživatelé se nyní mohou rozhodnout, zda přejdou na jiný operační systém nebo přejdou do režimu Extended Security Maintenance, ve kterém jim budou po dobu příštích pěti let poskytovány opravy kritických bezpečnostních chyb. Tato rozšířená podpora je v rámci Ubuntu Pro k dispozici až pro pět počítačů zdarma.

Ubuntu 18.04Ubuntu 18.04

helloSystem, FreeBSD se vzhledem macOS

Svobodný operační systém helloSystem je postavený na FreeBSD, který se snaží ulehčit přechod uživatelům produktů firmy Apple. Svým vzhledem totiž napodobuje vzhled operačního systému macOS. Jeho nedávno vydaná verze 0.8 staví na FreeBSD 13.1 a obsahuje podporu pro VirtualBox Guest Additions.

root_podpora

Správce souborů Filer umí nově umí zobrazovat náhledy přebalů alb skladeb MP3, titulní stránky elektronických knih ve formátu EPUB a ikonu aplikací AppImages. 

helloSystem 0.8helloSystem 0.8

Nově vydáno

Legacy OS, linuxová distribuce z rodiny Puppy Linux určená pro starší hardware vyšla ve verzi 2023. Netrunner, na Debianu postavená distribuce s optimalizovaným prostředím KDE vydala novou verzi s číslem 23. Elmar Hanlhofer oznámil dostupnost Plop Linux 23.1, nové verze nezávisle vyvíjené distribuce pro desktop, servery a Raspberry Pi. Na Debianu postavená distribuce s Waylandem RebeccaBlackOS vyšla ve verzi 2023–01–16.

Legacy OS 2023Legacy OS 2023

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.