Hlavní navigace

OpenTyrian: návrat legendy se vším všudy

2. 7. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Když se řekne vesmírná střílečka, ti starší si zřejmě vybaví Space Invaders, ti mladší zase některý ze Star Wars titulů. Pár pařanům někde z mezidobí se však v oku objeví malá jiskřička, když se jim vybaví hodiny strávené se stařičkou arkádovkou Tyrian. Málokdo už ví, že byla hra uvolněna a přepsána.

Základní informace

OpenTyrian vznikl v roce 2007 přepsáním původní hry z Turbo Pascalu do C poté, co se Jason Emery uvolil k uvolnění jejího zdrojového kódu vývojářům. Nyní je šířen pod licencí GNU GPL a to hned ve dvou verzích, Classic a Enhanced. Tento port používá SDL, což z něj po krátké době udělalo multiplatformní hru. Neznámo proč není k dispozici linuxová verze ke stažení ze stránek projektu, v repozitářích však není problém ji najít.

Hra přes svoji nepopíratelnou arkádovost není úplně lineární a nabízí hned od začátku různé varianty postupu. Pomineme-li možnosti výběru zbraní, lodí a dalšího hardwaru, nabízí nám hra občas několik možných tras plus spoustu bonusových. Výbava však něco stojí a je jen na vaší zručnosti, kolik nepřátel zničíte, za což získáváte potřebný kapitál. Setkat se můžete jak s nehybnými pozemními, mobilními pozemními, tak samozřejmě i létajícími jednotkami a konečně bossy. Některé střílí, některé ne, z některých padají bonusy, ať už finanční či různě vám pomáhající ve hře samotné.

Příběh

Hra je zasazena do roku 20 031, kdy jste jako pilot jménem Trent Hawkins najati k nalezení dalších oblastí vhodných k osídlení na nově terraformovaných planetách. Vaše konečná zastávka má být planeta Tyrian ležící (nebo letící?) v území ještěří rasy Hazudra. Jak to tak ale bývá, na planetě se nachází Gravitium, unikátní látka umožňující ovládat gravitaci, a právě o ni má zájem jistá gigantická společnost Microsol. Ta se ani zrovna neostýchá ničit vše, co jí přijde do cesty, což jste s vaším ještěřím přítelem zrovna vy.

To už se ale dostáváte do samotné hry, kde si upravíte svůj bitevní letoun k obrazu svému a pustíte se do hledání planety Savara, kam vás váš umírající přítel poslal. Odtud pak pokračujete na další a další planety se stále lepší a lepší výbavou, ale také lepšími a přibývajícími nepřáteli. Celkem si projdete 4 kapitoly: Escape, Treachery, Mission: Suicide a An End to Fate. Kdo neumí anglicky, toho příběh asi moc nechytne, ale také není vůbec nutné. Střílí se jaksi ve všech jazycích stejně.

Zbraně

U správné volby zbraní strávíte minimálně napoprvé podstatné množství času. Občas si kolo zajedete i vícekrát, než se vám povede nakombinovat ty správné zbraně. Dohromady si můžete vybírat z předních a zadních zbraní, plus dvě externí boční. Kromě zadních, které střílí všemi směry, střílí všechny ostatní dopředu. Jsou tu zbraně rychlé, ale slabé, pomalé, ale silné, s velkým rozptylem i soustředěné, a dokonce i samonaváděcí. Mě osobně se nejvíce osvědčilo základní přední kanón jen upgradovat a poté přejít na jeho výkonnější verzi, ale vyzkoušejte si určitě i ostatní zbraně. Co baví mě, nemusí nutně bavit i vás.

Dál si můžete pořídit i různé lodě (třeba „mrkvičková“ je dobrá…). Ty vám zvyšují počet Hit-Pointů, čili kolik toho vydržíte. Štíty se vyplatí kupovat ty nejlepší, jelikož se samy dobíjí, což životy nedělají, pokud neseberete takový speciální materiál. Ten padá ze speciálních červených lodí, které se objevují jen když vám už Smrť klepe na rameno s tím, jestli už byste si náhodou nechtěli pospíšit pod drn. Poslední věc, kterou si můžete vylepšovat, je generátor. Pokud je dostatečně silný, nemusíte vůbec přestávat střílet a stále se vám dobíjejí štíty. Pokud je ale slabý a vy máte na lodi energeticky nákladné zbraně, budete si občas muset dělat ve střílení pauzy.

Schopnosti

Velmi často nebude moc záležet na postavení vaší raketky, ale čistě na vašich schopnostech. To se nejvíce projeví převážně u bossů, kde si vždy musíte najít nějakou taktiku nebo pohyb, abyste nesbírali vše, co vypustí, a naopak do něj nasázeli, co se do něj vejde. I v jiných oblastech vám ale bude technická vybavenost na nic. Jedná se třeba o úkol sbírání piva, který se mi nikdy nepodařilo úspěšně dokončit a který jde naštěstí přeskočit. 

Také během obyčejných kol ale můžete narazit na nepřátele, proti kterým vám zbraně nepomohou. Například se v určité oblasti vyskytují velké koule, které se rozpůlí, rozlétnou k okrajům obrazovky a pinkají si takovými červenými balónky. Občas se zničit dají, ale většinou ne, a tak vám nezbývá, než se jim vyhýbat, vyhýbat a vyhýbat.

Závěr

Jsem rád, že jsem tuto OpenTyrian objevil. Je přesnou kopií původní hry, která mě ve své době nepustila od počítače. Navíc nabízí nadstandardní možnosti co do nastavení, hlavně grafiky. Verze enhanced je obohacena pouze o příkazovou řádku, to mi však hru nijak nezpříjemnilo.

CS24_early

Výhody:

  • opakovatelnost
  • nostalgie
  • stará dobrá hratelnost a zábavnost
  • taktiky
  • kooperativní mód

Nevýhody:

  • rozlišení
  • občas dost obtížné
  • víc textů než informací

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku