Hlavní navigace

Opera pro Android bez sušenkových dialogů, Sysinternals na Linuxu

11. 11. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
KDE Frameworks 5.52 vylepšuje Wayland, NES Classic a SNES Classic veleúspěšné, Oracle Linux 7.6, DEbian 9.6, FreeBSD 12 později, Photopea na DPReview, nové LibreOffice, das Keyboard 4Q s cloudem atd.

Opera pro Android řeší „sušenkovou EU otravnost“

Od dávnověkých počátků se prohlížeč Opera profiloval jako ten s unikátními vlastnostni. Tu zkoušeli více tabů na jedné obrazovce (v 800×600 bizarní věc), tu třeba integrovali bittorrent klienta, tu v mobilní éře zase spoustu dalších věcí, ostatně vzpomeňme třeba bezplatnou VPN, která letos skončila. Nejnovějším hitem je to, že vás Opera na Androidu automaticky zbaví otravného upozorňování na použití cookies, „vynikající“ to funkcionalitu nařízenou ve „čtvrté říši“. Mnoho uživatelů se nechává slyšet, že děkuje.

Dále v rámci domovské obrazovky zpřístupňuje na své ikoně některé zkratky a přidává možnost uživatelského nastavení velikosti textu.

KDE Frameworks 5.52 nejen vylepšuje podporu Waylandu

KDE Frameworks 5.52 aktualizují podporu Waylandu. Komponenta KWayland nyní umí protokol pro virtuální desktopy (používá se pro oznamování virtuálních desktopů, které používají KWin – podrobnosti). Systém se také nově pokusí vyhnout méně bezpečnému SSL protokolu.

Jak jsme avizovali již dříve, je zde s UDisks2 nově korektní způsob zastavování pevných disků před jejich odpojením. Dolphin dostal opravu ve specifických případech nekorektně umístěných ikon (a s ním i další programy). Zvýrazňování syntaxe podporuje novější verzi CMake 3.13. Podrobnosti shrnuje domovský web projektu.

CS24_early

Microsoft portuje Sysinternals na Linux

Některé z nástrojů z balíku Sysinternals by se již brzy mohly objevit v linuxových distribucích. Redmondský gigant už vydal ProcDump a chystá dále ProcMon.

Dlužno připomenout, že tento balík nástrojů získal Microsoft koupí firmy Winternals, která za nástroji Sysinternals stála. Patrně největším přínosem této akvizice z července 2006 byl příchod šéfa firmy a experta na Windows Marka Russinoviche (vzpomeňme jeho Process Explorer či jeho odhalení rootkitu Sony). Ten nyní v Microsoftu pracuje na pozici CTO celé platformy Microsoft Azure.

Krátce

  • Nintendo už nějakou dobu prodává retro verze svých kdysi slavných konzolí. NES Classic a Super NES Classic se prodalo již 10 miliónů kusů, což činí projekt velmi úspěšným. Na druhou stranu, jen samotných Japonců je téměř 130 miliónů…
  • Dle očekávání přichází po RHELu 7.6 také Oracle Linux 7.6. Poznámky k nové verzi jistě obsahují podobné množství Ctrl-C + Ctrl-V jako samotný systém.
  • Foto editoru Photopea si všiml i Dpreview, patrně nejvýznamnější foto web na světě.
  • Vyšel Debian 9.6, který přináší vedle aktualizace jádra a mikrokódu procesorů Intel také například aktualizace balíčků Chromium, FFmpeg, OpenJDK, VLC, Blender, CUPS, VirtualBox, i3, Firefox a mnoha dalších. Mnoha.
  • Vyšlo Wine 3.20. Obsahuje několik novinek, nejstarší opravená chyba byla nahlášena v červenci 2007.
  • VirtualBox 5.2.22 je tu a (nejen) vypíná podporu 3D pro Wayland.
  • Western Digital / HGST uvádí na trh 15TB heliový host-managed SMR disk.
  • GIMP 2.10.8 hlavně opravuje chyby a optimalizuje. Podrobnosti shrnuje domovský web.
  • Vydána specifikace OpenMP 5.0, GCC 9.0 dostává počáteční podporu.
  • FreeBSD 12.0 se trošičku zpozdí. Tým se rozhodl vydat ještě čtvrtou betu, prosincové vydání se však stihne.
  • Nové verze LibreOffice 6.0.7 a LibreOffice 6.1.3 jsou doporučenou aktualizací, pracovalo se na robustnosti i bezpečnosti balíku.
  • SK Hynix srovnává krok a uvádí na trh TLC NAND flash čipy s 96 vrstvami. Používá vlastní inovovanou technologii vrstvení, díky čemuž (a též díky TLC) může na jednom čipu nabídnou kapacitu 512 GB.
  • Klávesnice das Keyborad 4Q přináší podporu firemní cloudové platformy Q. K dispozici jsou se spínači Cherry MX Blue a Brown. Utilita Q umí komunikovat s IoT zařízeními jako regulátory osvětlení, termostaty apod.
  • Blizzard chystá na příští rok remasterovanou verzi Warcraftu III.
  • Google umožní na Androidu používat i aplikace, které jsou právě aktualizovány.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.