Hlavní navigace

Originální online hra Savage: The Battle for Newerth

24. 8. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Už vás nebaví šeď každodenní rutiny? Což takhle se na několik desítek hodin přenést do jiného světa - dDo místa sužovaného bitvou o konečné vítězství? I pouhá jedna bytost dokáže svým odhodláním ovlivnit výsledek vah života. Chopte se zbraně, zvolte stranu a poté vyrazte vstříc ohromné bitvě.

Savage: The Battle for Newerth je v mnohém originální online hrou. Za první inovací považujme již samotný žánr. Autorskému týmu S2 GAMES je klasické členění očividně málo. Rozhodl se proto pro kombinace real-time strategie s first person shooter. Výsledek si logicky pojmenoval real-time strategy shooter (RTSS). Co si pod tím představit? Akční hra, v níž dle okolností zastupujete buď roli vrchního stratéga a budovatele nebo neohroženého bojovníka.

Savage 1

Jak to vše začalo? Kam až paměť lidstva sahá, docházelo ke kontaktům člověka se zvířaty. Veselým pošťuchováním s mamuty to zdaleka neskončilo. Mnohem později konflikt vyústil a vzniká společnost Legie člověka s cílem snížit radikálně počet němých tváří. Sestra zakladatele se staví do nekompromisní opozice. Vyvstaly nám tudíž dvě protichůdné strany a hráči zajisté ví, co v takových případech následuje. Válka. Ochránci práv zvířat potěšeni nebudou, ale mohou se přidat na stranu Zvířat. Obě strany jsou k dispozici se svými výhodami i nevýhodami.

Savage 2

Jak bylo zmíněno výše, svůj život zasvětíte boji za jednu z nabízených stran. V mnohém jsou si podobné, ale přece jen pár rozdílů nalezneme. Lidé raději využívají zbraní na větší vzdálenost. Důvod je prostý, zvěř je totiž znatelně silnější a v boji nablízku by měla navrch. Zvířata, ač se jedná spíš o hříčku přírody, také disponují speciálním pohybem. Z počátku budete jen základní, řekněme, organismus. S postupným ziskem zkušeností a penězi však svedete mnohem více. Zkušenosti získáváte hlavně bojem buď s nepřítelem nebo neutrálními jednotkami. Další možností je ničení či naopak stavění budov. Z umírajících oponentů vypadávají kýžené zlaté mince, které ve vyhraněných budovách směňujete za výstroj a výzbroj. Popsané zákonitosti platí pro roli bojovníka, která se odehrává z pohledu první osoby. Druhou roli je vojevůdce. Klíčová úloha vám dává lepší přehled o celkové situaci. Jako stratég se snažíte popohnat vývoj technologií kupředu. To umožňuje získávat lepší výbavu pro hrdinné jednotky na bitevním poli. Rovněž zastáváte roli stratéga a svými rozkazy posíláte podřízené na místo, kde je to momentálně nejlepší. Pozice velitele je pro každou stranu jen jedna. Budete-li shledáni nevhodnými, lehce se vám stane, že vás nespokojení poddaní svrhnout a na vaše místo bude dosazen schopnější kandidát. Cílem hry je zničit hlavní budovu nepřátelského tábora.

Savage 3

Sortiment použitelných zbraní je dostatečně obsáhlý. Vývoj se nezastavil ve středověku, jak se sami přesvědčíte. Strana zvířat představuje spíše výplody myslí tvůrců. Nečekejme tedy klasická zvířata ze zoo. Mystika rozhodně nechybí. Další z velkých výhod a lákadel je rozsáhlost jednotlivých map a počet aktivních hráčů.

Savage 4

V otázce zpracování se najde také přehršel chvalozpěvů. Ačkoli není Savage postaven na nejnovějším enginu, propracované detaily, variace postav a fantasy prostředí zajisté oceníte. Vše ještě umocní trefný hudební doprovod a zvuky, které vás vtáhnout ještě více do děje. Hratelnost je naprosto skvělá. Ovládání by nemělo činit problémy. Nízké nároky otevírají náruč mnoha majitelům starších strojů. Postačí kvalitní připojení k internetu.

root_podpora

Savage 5

Myslím si, že Savage: The Battle for Newerth je propracovanou a perfektně zpracovanou hrou s kvalitní myšlenkou. Nabízí zábavu pro velký počet hráčů a to na mnoho desítek hodin. Je až s podivem, že tak kvalitní produkt je poskytován zdarma. Není proč váhat. Vaše strana si vás žádá. Pusťte se do boje, získejte zkušenosti a dobijte si svou slávu. Blíží se konec odvěké šarvátky.

Savage 6

Instalace není složitá – na stránce hry zvolte Download a vyberte Linuxovou verzi. Stáhne se zhruba 400 MB veliký .run soubor, jejž učiníme spustitelným a spustíme. Další fází instalace nás provede přehledný grafický instalátor.

Savage 7

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku