Hlavní navigace

Osmos: buněčná invaze

14. 5. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Hráli jste někdy kuličky? A bavilo vás to? V této páteční hře bude opravdu překuličkováno. Ve hře Osmos se dostanete do role kuličky, která pojídá menší kuličky, a tím se zvětšuje. Ale pohybem se kulička sama zmenšuje, protože používá své části jako pohon, kterým ale může zvětšit i ostatní kuličky.

Hra Osmos je shareware, stojí jen deset dolarů (okolo 200 korun), což je podle mého mínění docela rozumná cena. Demo si můžete stáhnout z domovských stránek hry buď v .deb balíčku, .rpm pro 32bitovou architekturu, .rpm pro 64bitovou architekturu a ještě v .tar.gz, ve kterém je verze pro obě architektury. Osobně jsem zvolil balíček .tar.gz.

Cílem hry je splnit úkol zadaného levelu, jako je například úkol, aby jste se stal největším v celé úrovni. Veškeré ovládací prvky ve hře se ovládají myší, jen v tutoriálu potřebujete mezerník na proklikávání textem. Myší odkliknout nejde, což je někdy trochu nepříjemné. Hra se ovládá jednoduše – klikáte okolo sebe, a tím směrem vystřelíte kus sebe sama a posunete se dopředu. Pohyb bývá ve hře docela pomalý, protože často chcete „sníst“ někoho těsně menšího a nevíte, zda se při větším zrychlení nestanete moc malým a nebudete sami zničeni větším nepřítelem.

Samotná velikost se znázorňuje barvou ostatních zrnek, přičemž zrnka větší než vy mají barvu červenou a menší než vy modrou. Zrnka se plynule přebarvují ze středu a často není až tak snadné poznat, zda jste větší či menší. Ale i ostatní zrnka se mezi sebou „pojídají“, ale to jen ve chvílích, kdy do sebe narazí, takže se těsně před vámi mohou dvě zrnka spojit ve větší než vy a vaše zrnko nestihne ubrzdit.

Zajímavé je taktéž to, že když namíříte směrem od jiné buňky můžete ji zvětšit vaším „pohonem“.

Ve hře je ovšem velké množství nejen úkolů, ale i typů úrovní. Například se dostanete do úrovní, kde vše obíhá okolo velké „hvězdy“ ta na vás působí svou gravitací (v těchto úrovních si můžete nechat klávesou Alt+O zobrazit trajektorii vašeho zrnka), máte cílem úrovně „sníst“ jedno zrnko, které se od vás když se přiblížíte odpuzuje, nebo musíte sníst jedince, který má „umělou inteligenci“ a pohybuje se stejně jako vy.

V některých úrovních máte dokonce možnost zpomalit nebo zrychlit čas pomocí pravého a prostředního tlačítka myši. Ve všech úrovních by ještě měla být funkce, která náhodně rozmístí veškeré objekty na mapě, takže hra není úplně stejná.

O grafice se v této hře nedá moc mluvit, ale i tak dodává hře vlastní ráz. Osmos má celkově zajímavou atmosféru a docela dost dobrý soundtrack, přičemž když si hru koupíte, dostanete k ní zdarma album od jednoho z tvůrců soundtracku. Osobně jsem na hře neviděl jedinou chybu, což počítám jako dobrou věc. Příběh ve hře ani hledat nemusíte, bohužel v demu o něm není ani náznak. Také jaký příběh byste mohli ve hře o zrnku pylu najít?

CS24_early

Hodnocení:
Plusy: Zajímavá hratelnost, soundtrack, cena
Mínusy: ze začátku zdlouhavé, příběh
Verdikt: Hra se na svých stránkách docela chlubí hodnocením, které dostala na mnoha herních serverech. Já musím říci, že se chlubí docela oprávněně a hře dávám plné ohodnocení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku