Hlavní navigace

Otevřený engine pro GTA III, Volo Airsport je open source

10. 3. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Reverzním inženýrstvím vznikla reimplementace GTA III. Původně komerční hra Volo Airsport otevírá zdrojové kódy. The Dark Mod je svobodná hra inspirovaná herní sérií Thief. Byla oznámena otevřená retro herní konzole LowRes NX.

reVC a re3

Chtěli byste si na Linuxu zahrát klasické GTA III a navštívit Vice City? To nyní můžete díky otevřenému hernímu enginu re3 a reVC vytvořenému díky reverznímu inženýrství. Jako u každé herní reimplementace budete ke hraní potřebovat soubory z originální hry. Vývoj těchto dvou herních enginů začal v roce 2018 a teď byl dotažen do plné použitelnosti. Kromě toho se ještě tvůrci snaží o svobodný engine pro Liberty City Stories s názvem reLCS.

Projekt byl původně umístěn na GitHubu, během psaní tohoto článku z něj byl ale bohužel odstraněn kvůli porušení DMCA. 

reVC

Volo Airsport

Původně komerční hra, která přišla na trh v roce 2014 ukončila v roce 2017 svůj vývoj. Teď se vývojáři této hry rozhodli, že otevřou její zdrojové kódy. Tato simulace paraglidingu a wingsuitingu je dostupná pod licencí GPL3 na GitHubu. Nutno ovšem podotknout, že hra používá engine Unity, který má uzavřenou licenci. Takže i když hra samotná je otevřená, stále obsahuje uzavřené komponenty.

Volo Airsport

The Dark Mod

Pokud jste fanoušky herní série Thief, tak vás určitě potěší, že existuje svobodná hra inspirovaná touto klasikou. Jmenuje se The Dark Mod a nazývat ji hrou není až tak úplně přesné. V podstatě se jedná o platformu se sadou nástrojů, díky kterým si hráči můžou vytvořit vlastní herní mise. Jeho nedávno vydaná verze 2.09 přináší velké přepracování grafického vykreslování a to hlavně díky využití OpenGL. Kromě toho tato verze přichází s experimentální podporou pro gemapad a několika drobnými vylepšeními.

root_podpora

The Dark Mod

LowRes NX

Tým, který stojí za aplikací RetroArch oznámil otevřený hardwarový projekt. Jedná se o retro herní konzoli s názvem LowRes NX, která má vlastní programovací jazyk postavený na BASIC. K němu poskytuje sadu užitečných nástrojů, které slouží k vývoji vlastních her v retro stylu. Její prototyp disponuje rozhraní k připojení kazet pro Nintendo 64, k PC se pak připojuje pomocí USB-C portu.

RetroArch konzole

V krátkosti

Vyšlo Monado 21.0.0 otevřená OpenXR platforma pro Linux. Vyšla nová verze emulátoru PlayStation Portable PPSSPP s číslovkou 1.11. Budovatelská strategie OpenTTD je nově k dispozici na Steamu. Otevřená RTS 0 A.D. alfa 24 je venku a přináší spoustu novinek.

OpenTTD - jedna z oblíbených svobodných herOpenTTD

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.