Hlavní navigace

Palm III - šikula opravdu do kapsy

20. 12. 1999
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Chvalozpěv na zařízení Palm (nyní pod křídly společnosti 3com, dříve US Robotics) jsem slýchával často a z různých zdrojů. Proto, když se mi nabídla příležitost jeden z modelů recenzovat, neváhal jsem ani chvilku. Zvláště, když jsem zjistil, že oproti ostatním kapesním počítačům jsou Palmy již tradičně velice otevřené a tak existuje mnoho aplikací pro práci s nimi i na un*xových desktopech.
Co to vlastně Palm je?

Sám výrobce je nazývá organizéry. To sice trochu evokuje představu „hloupých“ elektronických diářů za pár korun, ale nenechte se mýlit. Jde rozhodně o plnohodnotný kapesní, perem ovládaný počítač, pro nějž existuje více než 4000 různých aplikací pro nejrůznější účely – na své si přijdou hudebníci, vědci, hráči, psavci, lékaři, cestovatelé, programátoři, internetoví brouzdalové, zkrátka skoro všichni. A navíc se narozdíl od většiny ostatních podobných zařízení opravdu vejde do kapsy, třeba i u košile.

Testovaný model Palm III se dnes už jenom doprodává a na jeho místo nastoupily novější typy, ale to vůbec neznamená, že by nešlo o solidní produkt. Naopak, pokud máte hlouběji do kapsy, může být „trojka“ dobrou volbou.

Po hardwarové stránce je Palm III vybaven procesorem Motorola MC68328 16MHz, přezdívaným DragonBall, který má jednu důležitou vlastnost: nízkou spotřebou energie. Opět, na první pohled se může zdát, že procesor je oproti jiným kapesním počítačům poněkud poddimenzovaný, ale při svém 14 denním testování jsem nepozoroval žádné rychlostní problémy. Troufám si říct, že Palm III s tímto procesorem je srovnatelně výkonný, jako většina počítačů s WindowsCE, které jsem měl v ruce.
„Trojka“ disponuje dvěma megabajty operační paměti, která slouží jak pro běh aplikací, tak pro uložení jich samotných i jejich dat. Program je spouštěn přímo z místa, kde je uložen, takže po spuštění de facto žádná volná paměť neubude. Paměť není u tohoto modelu nijak rozšiřitelná, ale pro mnoho uživatelů to nebude příliš limitující. Většina programů pro Palmy je velice malá, takže největší objem budou mít možná spíše data. Osobně jsem do testovaného přístroje „nacpal“ co se dalo a pořád mi zbývalo téměř 600kB volných. Pokud se domníváte, že by pro vás mohla být velikost paměti příliš omezující, zauvažujte o koupi modelu Palm IIIx, který, kromě jiných vylepšení, disponuje 4 megabajty paměti, rozšiřitelnými na 8 megabajtů.
Černobílý podsvícený display má rozlišení 160×160 bodů. Je velmi dobře čitelný i v mírném šeru, se zapnutým podsvícením lze pracovat i v úplné tmě. Jinak opět platí, chcete-li ještě více, zaměřte se na model IIIx, jeho display je prý úplná pohádka.
Pro účely komunikace je Palm vybaven sériovým a infračerveným portem. Oba dva lze používat pro synchronizaci s PC, i pro připojení k Internetu. Docela mě potěšila možnost použít obyčejný externí modem (je třeba zakoupit kabel za cca 800 korun). Pořád je totiž připojení přes pevnou linku rychlejší a levnější, než přes síť GSM, takže pokud se chystáte do míst, kde je k dispozici telefonní síť, můžete přibalit modem do kufříku a pak vesele komunikovat. Infračervený port jsem nezkoušel, ale prý bez problému funguje z různými mobilními telefony. Jenom je prý třeba zakoupit přibližně za 20 dolarů software IrLink. Je to trošku dost, ale na druhou stranu, pokud vlastníte mobilní telefon s infra portem, nebudete asi ze sociálně slabší vrstvy :)
Dalším plusem (a to hodně velkým) je výdrž baterií. Palm je napájen dvěma bateriemi typu AAA (to jsou ty malé tužkovky), na něž podle údajů výrobce vydrží fungovat dva až tři měsíce. Při střídmějším používání to nebude asi nereálné, ale musíte zapomenout na podsvícení displaye, nepoužívat infra port a podobně. Já jsem baterie zlikvidoval asi za 14 dní, ale je fakt, že jsem hodně používal sériový port a hlavně jsem měl docela dlouho zapnuté podsvícení při použití v autobusu (tramvaje jsou osvětlené mnohem lépe :). Pokud máte podobnou spotřebu, asi je vhodnější zakoupit si dobíjecí baterie a nabíječku, investice zhruba ve výši 500 korun se vám vrátí asi po deseti dobitích.

Ovládání všech modelů Palm je velice snadné – mnozí recenzenti se shodují, že práce s PalmOSem je o mnoho intuitivnější, než ovládání WinCE. Jak jsem se už zmínil, Palm je ovládaný perem pomocí dotykového displaye. Citlivost displaye je dobrá, i když občas se mi stalo, že jsem musel někam ťuknout dvakrát, ale vždy to bylo ve ztížených podmínkách (například v kodrcající a poskakující tramvaji).
Poněkud komplikovanější je vstup textu. Pilot totiž používá poměrně kontroverzní systém Graffiti. Osobně jsem z něj měl po tom, co jsem o něm četl, docela strach. Graffiti totiž funguje na principu rozpoznávání znaků, ale narozdíl od rozpoznávání písma se systém neučí znát váš rukopis, ale vy se musíte naučit znaky, které reprezentují jednotlivá písmena, číslice a symboly. Nakonec se ale ukázalo, že můj strach byl neopodstatněný, základní symboly mi přešly do krve velice rychle a po týdenním používání jsem byl schopen psát průměrnou rychlostí okolo 60 až 80 znaků za minutu, což je přibližně třikrát pomaleji, než píšu na klávesnici. Tato rychlost je dostačující na pořizování kratších textů. Psaní pomocí Graffiti usnadňuje všudypřítomná nápověda a navíc si můžete vždy zapnout „klávesnici“ na obrazovce. Pro Palm ale není tabu ani efektivní psaní dlouhých textů, můžete si totiž pořídit externí klávesnici GoType a po novém roce by měla být k dispozici i velice zajímavá klávesnice Stowaway Portable Keyboard (doporučuji prohlédnou si Flash animaci, nejlépe tak vyzní geniálnost technického řešení). Další možností, jak psaní zjednodušit je tzv. SilkyBoard, což je klávesnice na samolepce, která se lepí přes plochu pro psaní Graffiti. Jednak tuto plochu ochraňuje před poškrábáním a jednak samozřejmě funguje jako obyčejná softwarová klávesnice, která ale nezabírá místo na obrazovce a navíc umožňuje kombinovat psaní Graffiti s „datlováním“ písmen.


Lokalizace

PalmOS není lokalizován do češtiny (nebo o tom alespoň nevím), nicméně podpora pro vstup českých znaků existuje, a to dokonce ve dvou provedeních. Myslím, že zajímavější je ta novější, nazvaná GNU-Czech, protože je jednak zdarma (poslední verze již pod licencí GPL) a hlavně podporuje i znakovou sadu ISO-8859–2, takže není problém pracovat se stejnými dokumenty i pod Linuxem bez nutnosti konverze.
Lokalizace jednotlivých aplikací není vyloučena, ale není to příliš častý jev. Naštěstí naprostá většina aplikací netrpí přílišnou „ukecaností“ a ovládání bývá řešeno například pomocí ikonek, takže nároky na zvládnutí anglického jazyka nejsou příliš vysoké. Že by ale lokalizace aplikací mohla být o poznání častější, kdyby šlo o otevřené projekty, je zřejmé. Například lokalizace výborného prohlížeče DOC formátu (neplést s M$ Word DOC) CSpotRun byla hotova snad za pět dní od uvolnění zdrojových kódů a navíc přibyly i další funkce (např. autoscroll).


Software pro desktop

Jak jsem již předeslal, okolo Palmů se nikdy nedělaly žádné tajnosti a kompletní specifikace je volně k dispozici. Proto existuje hned několik aplikací, které umožňují používat metodu Hotsync stejně pohodlně, jako originální software pro Windows či Maca.
Hotsync je podle mě jeden z nejlepších přístupů k synchronizaci dat se stolním počítačem, instalaci nového softwaru či dat na přenosný počítač a podobně. Vše potřebné se totiž nastaví (pohodlně) v softwaru na straně PC, Palm se umístí do kolébky se sériovým portem a pak už se pouze stiskne tlačítko Hotsync. Je to opravdu jednoduché a zvládne to i začátečník.
Pro Linux existuje hned několik programů, které suplují funkci originálního softwaru. Mě se nejvíce osvědčil balík pilot-link, který umí vše potřebné. Jde ale o řádkovou utilitu, která každého neuspokojí (pokud budete pilot-link používat, nezapomeňte předtím nastavit proměnnou prostředí PILOTRATE nejlépe na rychlost 57600, jinak synchronizace pojede úmornou rychlostí 9600 bps). Není ale třeba zoufat, existují i GUI aplikace, jako například jpilot, který umí dokonce i takové věci, jako je editace dat z programů Memo Pad, AddressBook, ToDo List a Date Book. Pokud jste spíše příznivcem KDE, můžete zkusit program KPilot, který by se měl v posledních verzí funkčně jpilotu blížit, ale ten jsem bohužel nestihl otestovat, stejně jako aplikaci gnome-pilot.

jpilot, obrázek
Tak takhle vypadá jpilot (kliknutím získáte větší obrázek)


Kromě uvedených programů existuje i množství doplňkových utilit, které stojí za vyzkoušení. Namátkou bych zmínil Sitescooper, což je nástroj, který dokáže stáhnout články ze zvolených webserverů a překout je do některého z formátů zobrazitelných na Palmu. Podporované formáty jsou iSilo, DOC nebo RichReader, stahovat data můžete ze skoro 150 předpřipra­vených serverů a samozřejmě si můžete přidávat i své vlastní.
Mezi šikovné pomůcky patří i různé konvertory datových formátů aplikací na Palmu (obrázky, DOC soubory, atd.), specializované synchronizační utility (mailboxy, adresáře atd.). Za zmínku stojí i možnosti synchronizace dat mezi plánovačem na Palmu a programem Plan. Software pro Linux a ostatní un*xy hledejte na Freshmeatu, klíčová slova Pilot nebo Palm.


Software pro PalmOS

Aplikací pro PalmOS existuje celá řada, asi největší server věnovaný této platformě, PalmGear, nabízí v současné době přes 4000 aplikací, přičemž naprostá většina je volně šiřitelná minimálně jako shareware, úplně zdarma je podle mého odhadu tak 30 až 40% programů.
Nemá asi cenu tady rozvádět všechny možné aplikace, ale pár věcí, které hlavně dokazují sílu a možnosti Palmů, podle mě za zmínku stojí.

Top Gun Telnet, SSH, Postman – tyto tři aplikace od ISAAC group potěší všechny zejména internetisty. Jde o klienty služeb telnet a SSH a o POP3/APOP/SMTP nadstavbu integrovaného mailového klienta. V podporu SSH jsem upřímně řečeno ani nedoufal, ale o to více mě potěšila. Funguje to opravdu pěkně, i když třeba Midnight Commander s tím není použitelný. Zato VIM nebo joe jedou v pohodě :). Všechny tři aplikace jsou zdarma.

SSH - vimSSH - joe
vim (se sloupcovým blokem) a joe spuštěné na vzdáleném serveru přes SSH


PalmVNC

 – klient pro VNC, co více říci? Na obrázcích je vidět, jak to vypadá, když na serveru spustíte GIMPa nebo xterm. Aplikace je zdarma.

VNC - GIMPVNC - xterm
VNC, na serveru běží IceWM, aplikace GIMP a xterm


Hry – her existuje nepočítaně, najdete mezi nimi vše od evegreenů typu Tetris, přes výborné šachy PocketChess, realtimovou strategii Galactic Realms či port SimCity, až po legendární hru Wolfstein3D (zatím v přípravě, ale můžete si prohlédnout obrázky). Stačí jenom hledat na PalmGearu. Něco je zdarma, něco ne – chce to hledat, často máte na výběr.

CS24_early

Galactic Realms
Realtimová strategie Galactic Realms


Kromě toho existuje velké množství dalších programů, jako například tabulkové procesory, emailoví klienti, webové prohlížeče, kalkulátory (doporučuji Easy Calc od Ondřeje Palkovského, je vážně super). Další programy jsou už více zaměřené na určitou skupinu uživatelů, například na hudebníky (editory notových zápisů, pomůcky pro ladění, metronomy), cestovatele (kompas, GPS, hledání spojení v metrech 110 světových měst, …), astronomy (mapy hvězdné oblohy apod.) atd., atd., atd. Vybere si snad opravdu každý.


Závěrem

Možná to bude znít, jako kdybych byl agentem 3comu. Nejsem. Ale přesto musím říct, že z Palma jsem absolutně nadšen a to natolik, že jsem rozhodnut si jej pořídit. Jeho poměr cena/užitná hodnota je až neuvěřitelný a tento článek zdaleka nevyčerpal všechny možnosti, které toto zařízení skýtá. Pro jeho koupi rozhodně hovoří i to, že majitel linuxového desktopu není vůbec o nic ošizen ve srovnání s uživateli Windows či Maců.
Díky široké paletě aplikací poslouží stejně dobře jako luxusní diář i jako nástroj pro člověka, který potřebuje být online i v terénu (díky SSH a VNC je vhodný i pro administrátory internetových serverů). A nebo jako dálkové ovládání televize (vážně, to není vtip). A nebo jako společník na dlouhých cestách, kdy si můžete něco přečíst a nebo si dát partičku šachu. A nebo … Ale co, však vy si už to svoje uplatnění naleznete sami, že?


Testovaný model Palm III zapůjčila společnost Infima. Cena modelu Palm III je 9016 Kč, cena modelu Palm IIIx je 10655 Kč. Výše zmiňovaná klávesnice GoType stojí 3688 Kč.

Odkazy
Domovská stránka Palm Computing
Stránky věnované zřízením Palm (i starším Pilotům) na mobil serveru
PalmGear – největší databáze softwaru pro PalmOS
Velice užitečné tipy pro práci i manipulaci s Palmy v češtině a slovenštině najdete zdezde

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku