Hlavní navigace

Pavel Satrapa: Internetový protokol IPv6 (2. vydání)

15. 12. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Druhé vydání úspěšné knihy Pavla Satrapy o internetovém protokolu IPv6 je zásadně přepracované, obsahuje informace o aktuálním stavu postupně nastupující technologie a vydalo jej sdružení CZ.NIC. Knihu můžete zakoupit v papírovém vydání či si ji stáhnout zdarma v elektronické podobě. Co je v ní nového?

Kniha Internetový protokol IPv6 poprvé vyšla v roce 2002 u naklada­telství Neocortex. Byla prvním (a také jediným) uceleným textem pojednávajícím o protokolu IPv6 v celé jeho šíři od technických podrobností až ke konkrétním implementačním krokům.

Léta ale ubíhají a ačkoliv se z pohledu běžného uživatele v této oblasti příliš neděje, opak je pravdou. Ačkoliv je IPv6 vyvíjen už deset let, stále se na něm pracuje a objevují se nové součástí a některé staré jsou nahrazovány podle toho, jak se projeví v praxi.

IPv6

Původní kniha vyšla před šesti lety a po tak dlouhé době nastal čas některé pasáže přepsat či přidat. Pavel Satrapa tedy hledal způsob, jakým by mohl vydat aktualizovanou podobu své knihy. Sdružení CZ.NIC, které je správcem české domény prvního řádu, se rozhodlo jeho aktivitu propagující moderní internetovou technologii podpořit a dohoda byla na světě.

Na konci roku 2008 tak vyšlo druhé doplněné vydání knihy. Jeho zveřejnění předcházelo veřejné připomínkování nového textu, které mělo za úkol doladit případné nedostatky před vydáním.

Co kniha obsahuje?

Kniha je rozdělena na dvě části: teoretickou a praktickou. V první půlce naleznete především informace týkající se technické stránky IPv6, dozvíte se, čím se liší od IPv4, jak vypadá datagram, jak pracuje automatická konfigurace klientů, IPSec, DNS, routování a podobně. Tato „polovina“ knihy ve skutečnosti zabírá tři čtvrtiny stran publikace.

Druhá část se pak už zabývá implementací v praktickém provozu. Zjistíte v ní, jak jsou na tom s podporou IPv6 jednotlivé operační systémy či zařízení různých výrobců. V této části zjistíte to hlavní: jak svůj počítač či celou síť připojit k IPv6 internetu. Variant je naznačeno několik, stačí si jen vybrat.

Knize byla dříve vytýkána stručnost některých podstatných pasáží. Zejména část o praktickém nasazení byla v původním vydání z roku 2002 příliš krátká a informace uvedené u některých systémů byly velmi stručné a v podstatě nabízely jen náhled na řešení. Současné vydání už můžeme směle označit za komplexní příručku obsahující jak teoretické, tak i praktické rady a informace.

Kniha je nyní opravdu nabitá informacemi, které poslouží jak správci sítě, který se o nasazení IPv6 zajímá, tak i studentovi (v obecném smyslu slova), který by chtěl vědět o protokolu téměř vše a rád by měl informace pěkně ucelené a na jednom místě.

Co je nového?

Zásadní je už informace o počtu stran: kniha se rozrostla o 150 stran nového textu, tedy téměř na dvojnásobek původního rozsahu. Pochopitelně byly rozsáhlé pasáže také aktualizovány, byly odstraněny informace o již neexistujících IPv6 sítích, přepracována byla také rozsáhlá pasáž o tunelování skrze IPv4 a podobně Z tohoto hlediska text prošel zásadním „pročištěním“.

Pokud srovnáte rozsah obou knih, pravděpodobně si ihned povšimnete praktické části, které je tentokrát věnována podstatně větší pozornost. Tato část narostla z původních 34 stran na aktuálních 75.

Z teoretické části knihy prošly největším rozšířením především části o skupinově adresovaných datagramech, směrovacích protokolech a zcela byly přepracovány kapitoly o DNS a mobilitě, doplněny byly údaje o směrovacím protokolu IS-IS a autor odstranil pasáže o již neexistujících mechanismech pro přechod od IPv4 k IPv6. Samozřejmě bylo třeba poskytnout informace pro uživatele Windows Vista.

Jak získat?

Knihu v papírové podobě je možné zakoupit na webu CZ.NIC. Běžná cena knihy je 299 Kč. Zajímavé je, že pokud na stránky přistoupíte skrze protokol IPv6, je vám nabídnuta o 50 Kč nižší cena – 249 Kč.

CS24_early

Pokud máte raději elektronickou variantu, pak vězte, že je možno ji od začátku stáhnout v PDF zdarma. Naleznete ji například v naší elektronické knihovně.

Informace o knize

Název: Internetový protokol IPv6
Autor: Pavel Satrapa
Vydavatel: CZ.NIC
Počet stran: 395
ISBN: 978–80–904248–0–7
Datum vydání: listopad 2008
Cena: 299/249 Kč papírové vydání, stažení zdarma

Seriál: Knihovnička

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.