Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Petr Tomeš: Linux se bude prosazovat čím dál víc od markonius - Souhlasím s názory o tom, že část open...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 9. 2007 9:50

    markonius (neregistrovaný)
    Souhlasím s názory o tom, že část open source komunity je neschopná přinášet výsledky. A popravdě řečeno velké množství open source lidí, co založili společnosti skončili v krachu nebo pracují jako workoholici. Výsledky to nemá pro nikoho, ani pro uživatele, ani pro programátory.

    Líbí se mi ovšem postřeh zakladatele projektu JBoss, že v open source komunitě lze nalézt 2% opravdu schopných vývojářů, jejichž výkonnost je 10-100x vyšší než ostatních členů.

    Největší problém open source je to, že neumožňuje akumulaci kapitálu. Pro mě je naprosto nepochopitelné, proč se celá komunita tolik brání ekonomickým propočtům výhodnosti projektů pro obě strany. Za pokrokem posledních 200 let pro lidstvo stojí především ohromná akumulace kapitálu a zlepšení podmínek pro všechny na této zemi.

    Podle mě klíčem není otevřený a svobodný kód, ale otevření a svobodní lidé co za tím stojí. Mě osobně je kód k ničemu, protožemu nerozumím a sám s tím nic nezmůžu. Ta hodnota open source pro lidi je v tom, že můžu jednat s konkrétníma lidma, co za tím stojí a oni mi na oplátku za něco pomůžou opravit nějakou chybku, co mi vadí v řešení.

    Linux dospěl do stádia dohadů o svobodě, ale koho to zajímá. Mě zajímá, když mám komerční RHEL, že dojdu na stránku RedHatu a na otázku jestli se počítač správně přepne ze zimního času na letní najdu kompetentní radu s tím, nainstaluj tenhle opravný balíček pro verzi 4.0 a je to v pohodě. Kde je takováhle podpora od dnešní open source komunity, která úplně kašle na to co my uživatelé potřebujeme
  • 21. 9. 2007 9:57

    markonius (neregistrovaný)
    Ještě bych rád dodal, že hodně lidí dnes vůbec neuvažuje o tom, že většina uživatelů open source jsou IT profesionálové, na které se z hluboka kašle. Český překlad Ubuntu je super, ale na co to vlastně je? Na server Ubuntu nikdo nedá, natož v češtině a normální člověk si koupí Windows?

    Kdybyste spíše věnovali čas tomu, jak přiblížit uživatelům Nagios, našlo by se i mnoho lidí, kteří by vám zaplatili.
  • 21. 9. 2007 12:51

    hwsoft (neregistrovaný)
    No ja te asi nechapu, neco chces a vis kde to dostanes. OK

    Ale proc nadavas lidem, od kterych nic nechces, ze neco delaji? Pro tebe to nedelaji, delaji to pro ostatni, a ti jsou jim vdecni, za to co delaji.
  • 21. 9. 2007 16:43

    markonius (neregistrovaný)
    Jenomže když já jsem uživatel a pro mě to nedělají, tak pro koho to tedy dělají? Kdo jsou ti ostatní, když ne uživatelé?
  • 21. 9. 2007 18:47

    majkls (neregistrovaný)
    Vaše poznámka je založena na monopolismu, což mi z principu smrdí. Pokud není otevřená konkurence, znamená to obvykle, že nebude ani otevřeného člověka. DTrace znáte? ZFS znáte?
    Jinak otevřený kód je to, co mám na opensource rád. Ne že bych pořádal hon na chyby, ale když něco není dle mých představ, prostě si to přiohnu. Toho lze u closed source dosáhnout jen velmi těžko, a rozhodně ne bez obcházení licence.
  • 21. 9. 2007 15:21

    mirozbiro (neregistrovaný)
    Jste presne z tabora tech NEJNEBEZPECNEJSICH nepratel linuxu. Sice zertuji, ale na druhou stranu - cela spolecnost doplaci na to, ze vecem jako ISO-schvaleni OOXML rozumeji vsichni jako prumerny Mongol rektifikaci DNA.

    Snazite se ve sve predstave postavit OS do role kterou maji komercnich firmy a chcete TAKY nejak usetrit. Venujte linuxu svuj cas. Pokud nemuzete, protoze Vas cas je na to prilis drahy, tak zase mate penize, na to, abyste tyhle problemy umel vyresit.

    Ale nehazejte flintou.
    Rekneme, ze jste BUF (hezky cesky preklad je Bezny Franta Uzivatel) a chtel byste benefitovat z OS, ale nemate znalosti a vedomosti, ktere jsou potrebne. Ma OS pro Vas nulovou hodnotu? Ne. Presto, ze primo nebenefitujete, muzete mit firmu, do jejichz pocitacu nakoupite OS systemy (spravovat je bude Vas kvalifikovany pracovnik) a usetrite za licence.
    Nebo - chcete novy telefon - muzete koupit neco zalozene na open source a platite nizsi cenu, nebot vyrobce nemusi platit takove licencni poplatky jako s pouzitim proprietarniho systemu. Tady je vas primy benefit sice maly, ale pro vyrobce to znamena dramaticke snizeni nakladu a barier k pristupu na trh.

    Nebo - ucastnite se reseni projektu (trebas jako perzonalista), ktery vyzaduje vyvoj urciteho kodu/programu. Vas tym vyuzije OS knihovny a dokonci projekt s daleko mensi namahou za daleko kratsi dobu.

    Vase deti budou nadanejsi nez Vy (jak to u deti zpravidla byva), zacnou doma pouzivat linux a Vy nebudete mit nervy, ze microsoft Vas spehuje a jednou zazvoni na dvere s zadosti o domovni prohlidku, protoze se Vam kdysi zdalo prilis, dat za software tolik jako za hardware.
  • 21. 9. 2007 16:52

    markonius (neregistrovaný)
    Souhlasím s tím, že ušetřím když budu chtít počítače jako internetové prohlížeče, ale tam to hasne. Při jakékoliv specifické aplikaci použijete .NET, protože je to levnější. Cena vývoje aplikací je tak nákladná, že nějaká cena OS nehraje cenu a pro linux nástroje na takové úrovni jako .NET ani náhodou nejsou.

    A k těm penězům, to je ten problém open source komunity, jak tak všichni blábolíte o té svobodě, tak nikdo z vás nechce pracovat, natož pro peníze. Nikdo nechce udělat nic pro ostatní, každý si jenom bádá nad svým problémem a na problémy ostatních se kašle i kdyby zaplatili.

    Já tu mluvím o tom, že svoboda podporuje peníze. Každý chtěl investovat do open source a pomoc vám, materiálně vše, ale open source komunita se postavila zády stylem "My nechcem peníze, my si jenom hrajem, to není pro nikoho, to je jen naše hračka, nešahejte na ni". Kde je ta svoboda?

    Samozřejmě do tohoto spadlo jen pár projektů, bohužel Linux je jedním z nich. Třeba Apache se ubránil a neustále se nebojí nabídnout pomoc i lidem, co zaplatí a chtějí pro sebe úpravy bez toho, aby četli tisícistránkovou dokumentaci.
  • 21. 9. 2007 16:58

    markonius (neregistrovaný)
    Ještě dodám, můj názor na svobodu je takový, že já můžu jednoduše a bez překážek upravit programový kód. Komerčák mi řekne, ať jdu na den vykládat zboží v Hypernově a zaplatím za licence, ale open source "To si musíš přečíst 2.000 stránek dokumentace". Třeba mě upalte, ale já raději budu skládat přepravky den než se týden brodit v dokumentaci.
  • 23. 9. 2007 14:27

    bez přezdívky
    Kterápak úžasná firma nabízí licenci na kompletní zdrojový kód svých proprietárních programů za pár stokorun? Já už k pár open source projektům přispíval kódem (kromě pár oprav chyb to byly i zcela nové prvky, které mi chyběly), ale zatím jsem 2000 stránek dokumentace číst nemusel. Sice jsem u každého projektu musel letmo přečíst zhruba ekvivalent 50 stránek A4 kódu, ale tomu se nevyhnete ani u proprietárního programu. Tedy pokud si programování nepředstavujete tak, že napíšete pár řádek té nové vlastnosti bez jakýchkoliv vazeb na stávající kód, a pak necháte někoho jiného, ať to do toho programu naváže za vás.