Hlavní navigace

Pixel Dungeons: překombinované retro

3. 5. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pixel Dungeons perexový obrázek
Indie hra s retro grafikou, která má v názvu Pixel, to zní v dnešní době jako zaručený recept na úspěch. „Moderní“ retro dneska prostě letí. Jak to ale dopadne, když se stylizaci podřídí i samotná hratelnost jako v RPG Pixel Dungeons? I tady totiž platí, že vzhled není vše. Vývojáři podcenili jednu z nejdůležitějších vlastností hry.

Ach ne, království bylo napadeno. Copak uděláte? Zdrhnete do jiného a budete si tam užívat sličných panen, nebo se postavíte zlému kouzelníkovi a dáte mu co proto? V Pixel Dungeons nemáte bohužel moc na výběr, podobně jako u klasického roguelike RPG jste vrženi do rozsáhlých kobek, kde se skrývají mocné bytosti. Samozřejmě, že nestojí na vaší straně a tak se budete muset probíjet hordami nepřátel až ke svému cíli.

Průběh každého dobrodružství je malinko jiný. Mění se vše kromě základního prostředí. Ostatní herní elementy se náhodně generují – až na pár pasáží. Pokud máte smůlu, nevypadne vám na začátku žádný mocný předmět ani lektvar zdraví a vy bohužel skončíte ještě dříve, než začněte. Někdy se také stane, že vám padne extrémně mocná zbraň hned na počátku vaší pouti a zbytek už je jen zívačka.

Pixel Dungeons - obrázky ze hry.

Před hraním se nakažte virem štěstí

Pixel Dungeons je jedna z těch her, u které toužíte být nakaženi virem štěstí. Vaše herní schopnosti bohužel hru ovlivňují jen minimálně. Souboje by klidně za vás mohl vést samotný počítač. Probíhají totiž tak, že vašeho avatara s tvarem kostky dopravíte k nepřátelské „kostce“ a klikáte na ni. Stále to sice zní jako klasický soubojový systém, na něž je kovaný hráč RPG zvyklý, ale kvůli minimalistické grafice nevidíte to nejzákladnější – útoky.

Dvě kostičky se k sobě přiblíží a najednou nad nimi vyskakují čísla značící sílu zásahu. Nemám nic proti retro pixelové stylizaci, ale tady je vše už tak předimenzované, že to negativně ovlivňuje hratelnost. K čemu je meč, když nevidíte, jak sviští virtuálním vzduchem, nebo kouzelná hůlka sesílající neviditelná kouzla. I textové RPG vám dá větší prostor pro fantazii než Pixel Dungeons.

Pixel Dungeons - obrázky ze hry.

Na papíře herní mechanismy ujdou, v praxi to drhne

Přitom herní systém na papíře nevypadá vůbec zle. Roguelike RPG mám poměrně rád, ne vždy od hry vyžaduji strhující příběh, některá RPG mohou být postavena na požitku z prozkoumávání a hledání vzácných artefaktů. To téměř i u Pixel Dungeons funguje, ale prostě ten soubojový systém vše kazí a znemožňuje hráči hrát. Nemůžete ani uhýbat před ranami. Jak taky? Ani nevidíte, jestli se nepřítel rozmáchl. Nejhorší je, když bojujete proti kouzelníkovi. To vám prostě ubývají životy – dokud vy nebo on stojíte na nohou. Evokovalo to ve mně pocit, že se nacházím v místnosti, kde místo země je žhavá láva. Můžete se schovat sice za překážky, ale jaký to má význam? Jakmile zpoza úkrytu vylezete, začne to do vás nepřítel šít vším, co má.

Semtam se budete muset utkat s obrovským bossem. V 90% případů se jedná jen o zvětšenou kopii klasického nepřítele, samozřejmě se značně smrtelnějšími útoky a více životy. V těchto soubojích bývá občas problém s přehledností, neboť boss je tak desetkrát větší než vy a občas zabírá téměř celou obrazovku včetně vašeho avatara. Je to nepříjemné, ale ne tragické. Stejně se snažíte být na něj nalepeni, co to jde, a klikat jak o život.

Pixel Dungeons - obrázky ze hry.

Multiplayer by to zachránil, kdyby…

Hlavním tahákem Pixel Dungeons je multiplayer. Můžete se pokusit nakopat zadek zlovolným silám až ve čtyřech lidech. Bohužel – ve hře nenaleznete seznam serverů a nemůžete se ani připojit do náhodné hry. Pokud nevíte o kamarádech, kteří vlastní kopii hry, jste nahraní a budete pravděpodobně odsouzeni k hraní hry pro jednoho hráče.

Obtížnost je už v základu značná. Máte-li masochistické sklony, lze si zvolit před začátkem dobrodružství třídu vašeho charakteru. Na vzhledu ani schopnostech se to nijak neprojeví, jen budete začínat s jinými hodnotami. Z vlastní zkušenosti doporučují třídu tank, má na začátku nejvíce životů a vydržíte s ním dlouho, i pokud vám nepadne žádná dobrá zbraň.

CS24_early

Pixel Dungeons - obrázky ze hry.

Závěr a konečné hodnocení

Jestli něco hraje Pixel Dungeons do karet, tak je to skvělá cena. Tuhle srandu si totiž pořídíte jen za jedno euro, což není vůbec špatné. Jen musíte počítat s tím, že se hra stále ještě vyvíjí a v současné době obsahuje mnoho ne zrovna dobře vymyšlených designérských rozhodnutí. Grafická stránka je přesto poměrně přitažlivá. Pokud vývojáři vyladí i hratelnost, není důvod, proč těch pár kaček neobětovat a alespoň jednou se na chvíli nevyblbnout s přáteli.

Hru lze zakoupit prostřednictvím digitální distribuce her Desury.

Výhody

  • Retro stylizace

  • Multiplayer

  • Cena

Nevýhody

  • Soubojový systém

  • Silný vliv náhody

  • Nemožnost hrát náhodnou online hru

  • Nepřehledné pasáže

Byl pro vás článek přínosný?