Hlavní navigace

Podíl IE7 se zvyšuje díky nelegálním uživatelům

16. 1. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Migrace z Internet Exploreru 6 na novou verzi 7 probíhá pozvolna a starý prohlížeč ještě stále kraluje většině počítačů. Před několika týdny však došlo k prudkému obratu a přesun uživatelů se několikanásobně zrychlil. Zjišťovali jsme pro vás, co takovou změnu způsobilo: Nelegální uživatelé Windows.

Počátkem roku nás oslovilo několik čtenářů s tím, že ve svých statistikách pozorují nebývalý nárůst uživatelů Internet Exploreru 7 a naopak úbytek přístupu ze starší verze. Rozhodli jsme se proto zjistit, zda je něco podobného možno pozorovat v širším měřítku.

Řeč čísel

Kontaktovali jsme proto kolegy ze serveru NAVRCHOLU.cz, který se zabývá podrobným měřením návštěvnosti českých serverů. Podařilo se nám tak získat velmi podrobná data za několik posledních měsíců.

Čísla skutečně potvrdila podezření – přibližně od poloviny října 2007 se několikanásobně zrychlila migrace uživatelů od MSIE6 k MSIE7. Začali jsme proto tento jev zkoumat podrobněji, a to ze dvou hledisek:

  1. Jak velké zrychlení nastalo?
  2. Proč k němu došlo?

Zrychlení je značné

Ze starších dat vyplývá, že dnes již zastaralý Internet Explorer 6 dlouhodobě ztrácí svůj tržní podíl konstantní rychlostí 2 % za měsíc. V ústrety mu ve statistikách běží Internet Explorer 7, který naopak získává pravidelně měsíčně asi 0,75 %.

O rozdíl se pak stará především Firefox, kterému také v malé míře pomáhají také Opera a Safari. Tato čísla tedy platila ještě v září 2007, o měsíc později už došlo k první změně trendu za mnoho posledních měsíců.

Migrační proces začal velmi prudce zrychlovat a v prosinci se už Internet Explorer 6 propadl o 10 % a IE7 vyrostl o 5 %. O rozebrání zbývajících 5 % se opět postarala konkurence.

Z těchto čísel jasně plyne, že došlo ke skoku a uživatelé ve velkém mění IE6 za IE7. Zrychlení je doslova obrovské a migrace českých uživatelů se zvýšila pětkrát.

Velmi dobře je to vidět na následujícím grafu, který mapuje posledních sto dní roku 2007. Vidíte, že ke změně došlo během října a rychlost migrace se stále zvyšuje.

IE6 IE7

IE6 (červená) versus IE7

Odhalení důvodu

Začali jsme pátrat po události, která mohla takový obrat nastolit. Bylo jasné, že tato událost:

  • se musí týkat Internet Exploreru,
  • musí být poměrně zásadní,
  • musela proběhnout během října.

Událost se nám podařilo identifikovat poměrně snadno – splňovala všechny zmíněné podmínky. Během října totiž Microsoft aktualizoval Internet Explorer 7 a v rámci této aktualizace padlo také jedno důležité omezení: MSIE 7 je nyní možné instalovat bez kontroly pravosti.

Ta byla dříve pro uživatele povinná a pokud aktualizační systém poznal, že operační systém používáte ilegálně, nedovolil vám Internet Explorer 7 nainstalovat. To se týkalo především (neplatících) uživatelů MS Windows XP, kteří tak museli zůstat u IE6 nebo přejít na úplně jiný prohlížeč.

Nyní tato bariéra globálně padla a běžným uživatelům byla nabídnuta aktualizace integrovaného prohlížeče na MSIE7. Není proto divu, že následně došlo také k nárůstu zastoupení tohoto prohlížeče ve statistikách.

Podle Microsoftu šlo o záměr a cílem této změny je zastavit pokles Internet Exploreru a urychlit přechod uživatelů na novější verzi. „Internet Explorer 7.0 jsme uvolnili i k distribuci na nelegálních systémech Windows záměrně. Důvodem byl prudký pokles na trhu a pomalý přechod uživatelů z verze 6.0 na verzi 7.0,“ potvrdila nám Markéta Kuklová, manažerka vnějších vztahů a tisková mluvčí Microsoftu.

Podle Markéty Kuklové firma podobně rychlý nástup IE7 očekávala, protože ilegálních MS Windows je mezi uživateli poměrně velké množství – ve firmách přibližně třetina a mezi domácími uživateli až polovina všech instalací.

„Podle dostupných studií, které připravuje analytická společnost IDC, se ve firemním prostředí používá přibližně 32 % nelegálních operačních systémů Windows, a mezi domácími uživateli až 45 %,“ říká Markéta Kuklová.

Firefox pokračuje

Pokud tedy byli dříve uživatelé ilegálních MS Windows nuceni zůstat u zastaralého prohlížeče či migrovat ke konkurenci, je nasnadě otázka, jak se nová situace projevila na zastoupení Firefoxu. Část uživatelů se totiž mohla vrátit k Internet Exploreru a i na nelegálním systému si užít moderních vymožeností jeho sedmé verze.

Prozkoumali jsme proto statistiky i s ohledem na narůstající podíl Firefoxu. Ten překvapivě nezaznamenal žádný pokles a jeho podíl naopak v posledních dnech roku vzrostl ještě rychleji.

„Je krásně vidět, že uživatelé IE7 se rekrutují pouze z uživatelů IE6, zatímco pozice Firefoxu a dalších prohlížečů zůstávají neotřeseny,“ říká Martin Hassman, který je předním českým odborníkem na webové technologie.

Pozici Firefoxu názorně ukazuje následující doplněný graf:

IE6 IE7 FF

IE6 (červená), IE7 (zelená) a Firefox (modrá)

Internet Explorer 6 se tedy prudce propadá a velmi brzy se dostane pod hranici Firefoxu. V tuto chvíli je dělí pouhých šest procentních bodů.

UX DAy - tip 2

Dobře či špatně

Internet Explorer 6 je skutečně velmi zastaralý prohlížeč, který nesplňuje aktuální požadavky ani ze strany uživatelů, ani ze strany webových vývojářů. Jeho nahrazení novou moderní verzí je tedy jistě přínosné. „Je to určitě dobrá zpráva pro všechny tvůrce webu i pro web jako takový,“ potvrzuje Martin Hassman.

I přes zjevné snahy Microsoftu se však pokles Internet Exploreru jako takového zatím zastavit nepodařilo a konkurence ho dohání nezměněnou rychlostí. Podle Martina Hassmana ale zřejmě firma své uživatele připravuje na příchod následující verze Internet Exploreru. „Microsoft se tímto způsobem zřejmě připravuje na příchod IE8,“ myslí si Hassman.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.