Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Porazí Linux Windows? od Axl - Clovek by malem uveril tomu jak se Linux...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 3. 2001 16:01

    Axl (neregistrovaný)

    Clovek by malem uveril tomu jak se Linux dobre spravuje. Reknete mi jak jednoduse nainstaluji ovladac napr. ke graficke karte tak, abych nemusel preinstalovat cele XWindow. A ta struktura adresaru. System se rozleze po celem disku. A k cemu je domovsky adrasar, v kterem si vytvori soubor kdejakej program. To neni adresar pro uzivatele, ale adresar pro programy uzivatele. Na Linuxu je videt, jak je svet Unixu ovlivnen trhem serveru. Uznavam, ze pro servery je dany stav postacujici, tam stejne zadny uzivatel poradne nic nedela, ale ja nechci na stole server, ale pracovni stanici. Reknete mi, kolik z vas dela krome spravy a konfigurace Linuxu jeste neco jineho...

  • 28. 3. 2001 9:26

    Jiří Kouba (neregistrovaný)

    1)#setup , pak volba Xconfiguration
    2)ty podadresáře pod HOME ke každému spuštěnému prográmku vidím naopak jako velkou výhodu, chování programů pro jednotlivé uživatele je nezávislé - když se druhému chová jinak, porovnáte konfigurační soubory (v Unixu je všechno text)a dostanete se k meritu věci,
    žádný blackbox.
    Ve Windowsích máte tu košatost nacpánu do registrů.

  • 28. 3. 2001 10:59

    Axl (neregistrovaný)

    1) Takovy ovladac je ale soucasti distribuce. Co s ovladacem, ktery tam neni. V MS Windows by tezko nekdo akceptoval pouziti ovladacu jenom z instalacniho CD Windows.

    2) Nerikam, ze by nemel byt adresar konfiguracnich souboru uzivatele, ale pak bych mu nerikal domovsky adresar uzivatele.

  • 28. 3. 2001 19:22

    Vladimír Láník (neregistrovaný)

    No, nevim, ale nepripada mi jako prilis velky problem zridit si ve svem domovskem adresari napr. podadresar "Dokumenty" nebo MyMusic aj.;-)
    Apropo - kazdy jen trochu lepsi souborovy manzer dokaze zakazat zobrazeni vsech souboru zacinajicich teckou (tedy tech konfiguracnich).
    Jestli narazite na to, ze nektere distribuce do adresare /home cpou i veci co tam nepatri, je to zalezitost pouze techto distribuci.
    Adresarova struktura *nix like systemu je jedna z nejlogictejsich veci, na kterou lze v teto oblasti narazit.

  • 29. 3. 2001 12:09

    Axl (neregistrovaný)

    Z jakeho pohledu je nelogictejsi? Z pohledu systemovych programatoru, spravcu serveru? Nemel by byt OS a jeho souborovy system transparentni zalezitosti pro uzivatele? Ale o cem by se pak psalo, ze? To by byla docela nuda, kdyby uzivatel nemusel hodiny nic konfigurovat, hrabat se v souborech a resit co s cim koliduje... Kdyz bude system dostatecne inteligentni tak vetsinu veci dokaze vyresit sam. System, ktery inteligenci postrada, je nutne vodit za rucicku...

  • 25. 4. 2004 2:09

    Martin Neužil (neregistrovaný)

    Souhlasím, na druhou stranu specialně pro ty servery mi přijde linux vhodnější.
    Vidím to např. na našem webu http://www.autanet.cz - nejprve jsme hostovali na platformě windows s databází MSSQL - člověk by řekl, že je to robustní dtb pro velké aplikace. Uznávám, že jsem tam možná neměl zcela optimalizované scripty, ale 9000 vozů (+cca 30.000 fotek) není zase tak velká dtb, přesto systém stále tuhnul, trvalo to dlouho, prostě choval se divně. Nyní na platformě Linux s MySQL je to naprosto v pohodě a to asi taky nemůžu mluvit o optimálním kódu.
    Takže na Linux na serveru nedám dopustit, ovšem doma na stole mám Win XP a taky jsem spokojený jak želva :-)