Hlavní navigace

Portace systemd na OpenBSD, DragonFly BSD mění přístup k zálohám

16. 8. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Petr Hercík
Démon pro správu systému systemd byl portován na OpenBSD. DragonFly BSD mění přístup k zálohám souborového systému HAMMER2. MorphOS opravuje dlouholetý problém se správou paměti. Na scéně přibyl operační systém Essence.

Portace systemd na OpenBSD

Démon pro správu systému systemd byl navržený a vyvinutý exkluzivně pro Linux. Asi málokoho by napadlo spojovat ho s operačním systémem OpenBSD, který je známý svým minimalismem. Projekt nazvaný InitWare pracuje na portaci částí kódu systemd na ostatní operační systémy. Zatím jeho největším úspěchem bylo spuštění jeho hlavních součástí na systémech z rodiny BSD.

OpenBSD

DragonFly BSD mění přístup k zálohám

DragonFly BSD představil nový způsob, jakým bude nakládat se zálohami souborového systému HAMMER2. Doposud pokud bylo málo místa na disku, selhalo vytvoření nové zálohy. Od teď už, pokud dojde k zaplnění disku budou ty nejstarší zálohy skartovány, čímž se uvolní prostor k vytvoření nové. Vyřeší se tak problém s nedostatkem místa na disku, přičemž zálohy budou stále aktuální.

DragonFlyBSD

MorphOS opravuje problémy s pamětí

MorphOS je operační systém kompatibilní s AmigaOS, který obsahuje z části uzavřený a z části otevřený zdrojový kód. Jeho nástroj pro práci s pamětí obsahoval chybu, která způsobovala vytváření duplicitních záznamů v kořenovém adresáři. Uživatelé tuto chybu hlásili už několik let. Ta byla teď konečně nalezena a opravena.

root_podpora

MorphOS

Nový operační systém Essence

Na scéně přibyl nový otevřený operační systém, který má optimistické ambice stát se plnohodnotnou náhradou Linuxu a Windows. Jmenuje se Essence a je pod licencí MIT vyvíjen už od roku 2017. Tento systém je dělaný po domácku a zdaleka ještě není dotažený do konce, očekávejte proto během testování spoustu chyb. Základní funkčnost by nicméně měl zvládnout.

Essence

Nově vydáno

Minimalistická linuxová distribuce OSMC, určená k tomu, aby udělala z Raspberry Pi multimediální centrum vyšla ve verzi 2021.08–1. Komunitní distribuce určená pro routery, firewally, servery, VPN a VoIP krabičky Alpine Linux je k dispozici ve verzi 3.14.1. Na Arch Linuxu postavená distribuce se správcem oken i3 Snal Linux oznámila vydání verze 1.6. Živá distribuce NST se sadou nástrojů pro síťovou bezpečnost vycházející z Fedory vydala verzi 34–12783.

OSMC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.