Hlavní navigace

Poslední aktualizace pro CentOS, FreeBSD zrychluje bootování

22. 11. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: CentOS
Vyšla úplně poslední aktualizace pro CentOS 8. Projekt FreeBSD zapracoval na zrychlení bootování. Tvůrci OpenBSD se rozhodli dostat na svůj operační systém hry. PINE64 nabídne hardwarovou klávesnici pro telefony PinePhone a PinePhone Pro.

Vyšla poslední aktualizace pro CentOS

Distribuce CentOS Linux 8 dostala svou úplně poslední aktualizaci. Jedná se o aktualizaci s číslem 2111 a uživatelé se v ní kromě nových softwarových balíčků dočkají také podpory pro OpenJDK 17 a Microsoft .NET 6. CentOS Linux definitivně končí svůj vývoj a na konci roku 2021 jej nahradí průběžně aktualizovaná distribuce CentOS Stream.

CentOS 8

FreeBSD zrychluje bootování

Projekt FreeBSD vydal čtvrtletní report, ve kterém shrnuje pokrok ve vývoji svého operačního systému. Ze všech úspěchů zmíněných v tomto reportu je nejzajímavější zkrácení doby bootování až na polovinu. Kromě toho došlo i k vylepšení kompatibility s Linuxem, podpory hardwaru nebo práce s WINE.

FreeBSD 13

Hry na OpenBSD

Operační systém OpenBSD je známý pro svou bezpečnost, jednoduchost a kvalitní dokumentaci. V podstatě si ho asi těžko někdo představuje jako herní platformu. Navzdory této filozofii se vývojáři rozhodli obohatit svůj operační systém právě hrami. Většina skalních uživatelů OpenBSD s tím však nesouhlasí a trvají na zachování dosavadní čisté linie tohoto operačního systému.

UX DAy - tip 2

OpenBSD

PinePhone bude mít hardwarovou klávesnici

V Hongkongu sídlící společnost PINE64, která je známá díky zařízením s předinstalovaným Linuxem vydala listopadový souhrn novinek. Mezi hlavní novinky patří hardwarová klávesnice pro telefony PinePhone a PinePhone Pro, která by se měla dostat do prodeje už příští měsíc za padesát amerických dolarů (1130 Kč). Dále pak vývojáři zapracovali na výkonu svých telefonů a vydali novou verzi firmwaru pro chytré hodinky PineTime.

PinePhone s hardwarovou klávesnicíPinePhone s hardwarovou klávesnicí

Nově vydáno

Na Debianu postavená distribuce Raspberry Pi OS oznámila vydání verze 2021–10–30. Komerční distribuce Red Hat Enterprise Linux vyšla ve verzi 8.5.Tomáš Kelemen oznámil vydání Lakka 3.6, lehké linuxové distribuce, která promění počítač v herní konzoli. Linuxová distribuce určená pro VoIP telefonii 3CX Phone System se dočkal své nové ostré verze s číslovkou 10.

Raspberry Pi OS

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.