Hlavní navigace

Postavte si město v SimCity 3000 Unlimited

23. 4. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Postavíme domeček, kolem něho další a další. Staneme se starostou. Zavedeme vodu a elektřinu. Postavíme obchoďák, ubytovnu, záchodky, věznici, dráhu. Najednou si uvědomíme, že pod námi roste město. Plánujeme mapy, trasy, obchody, stavíme originální stavby z celého světa. A najednou přijde povodeň…

Základní informace

SimCity je izometrická 2D budovatelská strategie a simulátor města vytvořená studiem Maxis nyní spadající pod EA. Na Linuxu si ji ale zahrajete díky společnosti Loki Entertainment Software, která kdysi tradičně odvedla výbornou práci při portování úspěšných her. Nečekejte žádné boje, mlácení, krev ani přebírání moci. Má přes 400 MiB a na hraní není potřeba CD. Jedná se o placenou hru, ale můžete si stáhnout zdarma demo.

Začínat můžete buď tutoriálovými městy (doporučuji, i když moc nenaučí), která jsou v podstatě pouze lehkou mapou. Nebo můžete klasicky rozjet kampaň či normální mapu. Při startu samotné mapy máte na obrazovce pár silnic, možná železnici a nějaké ty startovní baráčky a něco vody. Je na vás, jak si rozplánujete území, rozvedete inženýrské sítě a rozestavíte hasiče či policejní stanice. S tím vám budou trochu pomáhat poradci, kteří vám občas i naznačí, jak se správně rozhodnout v různých situacích.

SimCity

Postupem času, jak zvelebujete své město a zvyšují se vám příjmy, otevírají se vám nové a nové možnosti hry i s novými budovami. Dále můžete uzavírat meziměstské obchody, určovat daně a jiné poplatky, stavět komunikace, deformovat okolní terén. Vaše možnosti jsou prakticky stejné (spíše větší… vlastně o dost větší), jako byste byli starostové v opravdovém městě.

Ovládání

Ovládání si musíte ze začátku trochu osahat, abyste věděli, kde co hledat. Později už ale většinu věcí vykonáváte zcela automaticky. Horší už bývá celkový přehled, který se učíte kontrolovat prakticky celou dobu hraní. Vynikající věc je ale panel novinek běžící po celou dobu hraní na spodní liště. Díky němu stále víte, co je ve městě dobře a co naopak špatně.

SimCity

Katastrofy

Speciální kapitolou jsou katastrofy. Ty si můžete vypnout, ale není to bez nich taková zábava. Dokonce je můžete i částečně ovládat. Na výběr máte z hurikánu, požáru, toxického plynu, mračna kobylek, mimozemšťanů a dalších.

SimCity

Novinky

Oproti předchozím verzím se tato samozřejmě dočkala pár vylepšení. Například to jsou různé druhy povrchu map, nové architektonické styly (i asijský), autentické světoznámé budovy a stavby. I některé katastrofy se zde objevují poprvé.

SimCity

Závěr

Hra je to více než zajímavá a minimálně demo bych doporučil si zahrát snad každému. Hudba na rozdíl od jiných titulů od Maxisu není nikterak výrazná a osobně bych soundtrack neposlouchal. Grafika na svojí dobu sice špičková, ale dnes nepředvádí žádné zázračné výkony. Při vysokém rozlišení jsem měl problémy s rozlišením některých objektů. Dohromady ale zábava, která vám vydrží na mnoho dlouhých večerů (občas i navěky).

SimCity

CS24_early

Děkuji mekymu01 za asistenci při psaní této recenze.

Výhody:

  • katastrofy
  • úplná kontrola města
  • katastrofy
  • poradci a panel novinek
  • katastrofy
  • nekonečnost

Nevýhody:

  • stáří
  • občasné bugy
  • ne každý hru ocení
  • není zadarmo

Stars 4 z 5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku