Hlavní navigace

Postřehy z bezpečnosti: webová aplikace pro kontrolu „rom-0“

16. 6. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Sdružení CZ.NIC vytvořilo webovou aplikaci na kontrolu zranitelnosti „rom-0“. Uživatelům Seznamu byla podstrkávána falešná aplikace pro Android. Metasploit obsahuje nový modul prověřující OpenSSL DTLS. Adobe, Microsoft a Google vydali opravy svých produktů.

Pro ověření zranitelnosti zvané „rom-0“ byla sdružením CZ.NIC spuštěna webová aplikace na adrese http://rom-0.cz (Test chyby rom-0). Tento webový nástroj prověří router, přes který přistupujete do internetu. Testovací stránka se pokusí zjistit existenci souboru rom-0 metodou HTTP HEAD na IPv4 adrese, ze které se uživatel připojuje.

217.31.48.30 - - [12/Jun/2014:17:40:46 +0200] "HEAD /rom-0 HTTP/1.1" 404 - "-" "Python-httplib2/0.7.4 (gzip)"

Aplikace provede kontroly přístupu ve webovém rozhraní pro správu routeru. Na blogu NIC.CZ jsou uvedeny podrobnosti.

Uživatelé služby Seznam Email jsou nabádány trojanem Win32/PSW.Papras.CX k instalaci mobilní aplikace pro jednodušší a bezpečnější práci se svou poštovní schránkou. Ve skutečnosti však do smartphonu propašují mobilní trojan pro operační systém Android, který útočníkovi může pomoci například překonávat dvoucestnou autorizaci internetového bankovnictví. O nové variantě trojanu informovala společnost ESET.

Metasploit nyní obsahuje modul pro využití CVE-2014–0195 (OpenSSL DTLS Fragment vuln.) Metasploit modul ve své současné podobě neumožňuje spuštění kódu, ale místo toho způsobí jen pád služby.

auxiliary/dos/ssl/dtls_frag­ment_overflow

Zde je přehled případně ovlivněných protokolů:
SNMPv3 (161/UDP), LDAP přes SSL (636/UDP), DTLS-SRP (VoIP, WebRTC, různé porty), OpenVPN (1194/UDP)

CS24_early

Adobe a Microsoft vydali druhé úterý v měsíci záplaty na kritické zranitelnosti. Když Adobe vydaval fixy převážně po Flash Player a AIR, Microsoft vydal většinu záplat pro Internet Explorer. Jakou verzi Flash Player používáte ověříte zde.  Google též zareagoval na opravy Flash Playeru a vydal nové verze Chrome a Chrome OS. Zdá se že Windows 8.x opět ubylo pár negativních černých puntíků.

Ve zkratce

Závěr

Tento seriál vychází za pomoci konzultantů firmy Datasys, příznivců a redaktorů serveru Security-Portal.cz. Uvítali bychom i vaši spolupráci na tvorbě obsahu tohoto seriálu. Pokud byste nás chtěli upozornit na zajímavý článek, tak nám napište na FB stránku, případně na Twitter. Děkujeme.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracuje jako systém administrátor – UNIX/Linux systémů. Vystudoval VOŠ Liberec, obor Počítačové systémy. Ve svém oboru prosazuje otevřená řešení IT infrastruktury.