Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Pozor na některé modely disků: SMR (šindelový zápis) je i tam, kde neměl být od Adam Kalisz - Je zcela neobhajitelné, když specifikace neobsahují úplné informace,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 5. 2020 9:08

    Adam Kalisz

    Je zcela neobhajitelné, když specifikace neobsahují úplné informace, které mají vliv na výkon, vhodnost nasazení, výdrž atd.
    V podstatě je to podvod srovnatelný do jisté míry např. s "Dieselgate". Sice tady asi nejde o zdraví a taky asi ne o tak velkou částku a nebyl tu podváděn regulátor, ale v principu to je tahání zákazníka za nos. U těch aut taky asi, kde kdo tušil, že když žerou v reálu často i podstatně více než ve specifikaci, že emise budou vyšší a test do určité míry nereprezentativní. Že tam bude i nepoměrně víc NOx, to už zřejmé nebylo. U těch disků taky první zápisy můžou vypadat dobře, než se naplní různé cache a PMR část disku. Potom začnou problémy - to ale může být až když už např. diskové pole používáte.

    U disků naštěstí není cenově náročné poměrně důkladně testovat před kompletací pole. Lze si něco naskriptovat a preventivně lze taky celý disk přepsat nějakým vzorem dat a měřit průběh rychlosti. To všechno stojí nějaký čas a rozvahu, ale Ti, co už někdy nové disky např. kvůli chybným sektorům někde uprostřed disku reklamovali nebo o tom od jiných slyšeli, Ti už stejně aspoň nějak hrubě testují.

  • 4. 5. 2020 9:57

    Ace

    O zdravi muze jit zcela jiste... vybavuju si nekolik scenaru (i zazitych) kdyz se potentuje firemni system (databaze cehokoliv i treba jen seznam vydanych faktur nebo soupis reklamaci); min. jde o nervy, o cas apod.

  • 4. 5. 2020 11:33

    Miroslav Šilhavý

    Proto existují hotová řešení, třeba někým a k něčemu certifikovaná. Cena je vyšší, ale tyto starosti na sebe bere výrobce (dodavatel). Je na zadavateli, aby si dokázal ocenit svůj provoz a svoje data a podle toho zvolil cestu.

  • 4. 5. 2020 16:17

    Adam Kalisz

    COVID-19 ukázal, že předpoklady renomovaných výrobců např. ohledně dostupnosti a dodací lhůty náhradních komponent jsou v době i jen epidemie úplně mimo realitu. Bohužel se taky ukázalo, že produkce Just In Time + minimální sklad skutečně nemůže překlenout i výpadek produkce i jen několik málo týdnů. Zákazník prostě náhradní komponentu nedostane a odpovídající finanční náhradu případného výpadku zapříčiněného nepřítomností redundance (samozřejmě) taky ne.
    Nakonec tedy např. ušetřené peníze za nákup generických disků místo předražených s o něco lepší zárukou (která ale očividně nefunguje) od výrobce lze investovat do náhradních komponent. [0] Problém trochu nastává, že někteří výrobci správné, ale neoriginální komponenty nespustí. Může tedy nastat situace, kdy prostě čekáte na originální náhradní díl, protože jiný neprojde porovnáním nějakého řetězce/ klíče ve firmwaru. Další věc je, že objednat si nějakou oficiální cestou a za rozumné peníze jen šuplíčky na harddisky je taky u některých výrobců obtížnější, než by bylo nutné . Šasi má v prázdných slotech na disky jenom záslepky, spotřeba materiálu prakticky stejná a pro výrobce nutný produkt navíc, pro zákazníka totální "opruz".

    Certifikace samotná vůbec nic neznamená, obyčejně např. výrobce vůbec nezveřejňuje metodiku testování a tedy vůbec nikdo neví, jakou má vlastně certifikace váhu. Klidně to může být tak, že někdo sedí v kanceláři a kouká, jestli disky mají podle údajů výrobce SMR nebo CMR/ PMR a jestli výrobce nabízí upravit firmware, aby měl odpovídající logo a unikátní klíč na test originality. Navíc, i certifikace (viz Dieselgate) může někdo z dodavatelů dodavatele obejít nebo prostě jen udělat chybu, na kterou test nepřijde.
    Profi produkty s přirážkou klidně i víc než faktor 10x vůbec nemusí být (a často nejsou) lepší než renomovaný, ale neoriginální produkt. (Tady mluvím hlavně o optice/ transceiverech, různých kabelech a adaptérech.) Při několika stovkách komponent jsem nezaregistroval nějaký významný rozdíl mezi originálním a renomovaným, ale neoriginálním produktem.
    Další věc je, že přírodním i nepřírodním živlům je originalita komponent celkem jedno, ale při výměně to budete vy, kdo bude měnit komponentu ze svého/ za peníze zaměstnavatele a ne dodavatele, protože na tento případ se pojištění, záruka apod. nevztahuje nebo ani neexistuje.

    Upřímně mě aktuální krize v přesvědčení kupovat především relativně hloupé/ generické, klidně i o trochu horší, za to ale z hlediska hledání problému průhlednější a o hodně levnější komponenty celkem utvrdila. Ano, stojí to nějaký čas a sílu navíc, ale od toho je člověk odborník, aby si rozmyslel, co umí sám a co už je nad jeho síly a možnosti.

    Kupovat "certifikovaný" originál z důvodu, že je to originál je v dnešní době přinejmenším krátkozraké. Nakonec zjistíte, že prověřovat musí člověk všechno a skutečně spolehnout se nemůžete prakticky na nic.

    [0] https://www.servethehome.com/should-you-rely-upon-hard-drive-warranties-or-service-contracts/

  • 5. 5. 2020 8:35

    k3dAR

    Proto existují hotová řešení, třeba někým a k něčemu certifikovaná.

    uvedom si ale ze jde (pro zjednoduseni) i o domaci pouziti, nekdo si chce postavit DOMACI "server" ci "nas", vybere si WD RED NAS 24/7 a pak zjisti ze ma rychlost v radech kB/s protoze na SMR provadi uklid...

    talkze tve !kecy! o moznem "profi" reseni jsou naprosto irelevantni...

  • 5. 5. 2020 9:14

    Trident

    Jo ale když vám dodavatele storage reseni opakovaně posílají hromadu disků te samé serie a chcipaji a nestačí se ani syncovat, potom člověk má pochybnosti o profesionalitě i dodavatelského řetězce.
    Není se čemu divit. V CR nemá velká storage reseni nikdo.
    A v souvislosti s covidem byl velmi pěkny dovětek o zásahu vyšší moci na které se dodavatele odvolávali.
    Jedná z lekcí která povede k osvěžení trhu s pevnými disky. Prvním varováním byly zničené fabriky na hdd po záplavách v Thajsku. Ony byly skutečně zaplavené, ale nebylo to něco co by zvedlo cenu o třetinu na tolik let dopředu.
    Dodnes se ceny za hdd uplne nevzpamatovaly.