Hlavní navigace

Předpověď na rok 2011: výdaje na IT porostou rychleji

10. 1. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Analytická společnost Gartner zveřejňuje pravidelně statistické informace týkající se růstu či poklesu IT trhu a objemu investic jednotlivých firem do tohoto odvětví. Podle Gartneru se situace v posledním roce vyvíjela lépe, než bylo očekáváno. Opatrně optimistické jsou proto i odhady na rok 2011.

Podle společnosti Gartner vzrostou celosvětové výdaje za IT v roce 2011 proti předchozímu roku o 5,1 procent na 3,6 bilionů dolarů (asi 64 bilionů korun). Odhadovaný nárůst je velmi podobný tomu, který byl zaznamenán mezi lety 2009 a 2010, tedy 5,4 procent.

Původní odhady vývoje přitom nebyly zdaleka tak optimistické, hovořilo se asi o 3,5 procentech, ale Gartner se rozhodl svůj odhad navýšit. Podobná situace nastala už před rokem, kdy firma odhadovala růst jen o 3,2 %. Podle analytiků stojí za zvýšením investic především změny na finančních trzích a hlavně oslabení dolaru na konci loňského roku. To pomohlo výrazně zvýšit investice z některých zemí. Gartner odhaduje, že z 2,2% nárůstu investic do IT je možné 1,6 % přisoudit právě levnému dolaru.

Přestože jsou odhady na letošní rok velmi optimistické, Gartner se snaží být velmi opatrný a poukazuje i na možné problémy a nejistotu na celosvětovém trhu. „Přestože se globální ekonomická situace zlepšuje, je vzestup stále pomalý a je komplikován malým růstem důležitých ekonomik jako USA či Západní Evropa,“ řekl Richard Gordon, vice president pro výzkum společnosti Gartner. Předpokládáme, že růst globálních výdajů na informační technologie překonal v roce 2010 díky příznivým kurzům amerického dolaru úroveň 5 %, ale předpověď podobného růstu v letošním roce je nejistá především kvůli pokračující makroekonomické nejistotě.

Dalším problémem by podle Gartneru mohla být nestabilita vytvořená takto rychlým růstem. „Vzrůstají také obavy, zda jsou schopny klíčové ekonomiky vůbec udržet tento relativně rychlý růst,“ řekl Gordon. V každém případě je ale podle jeho slov aktuální situace přívětivá nejen pro IT, ale pro celou ekonomiku. „IT vytváří zásadní impuls pro optimalizaci a snižování nákladů a je tak důležitým prvkem v růstu byznysových strategií. Jak se bude globální ekonomika v příštích letech vzpamatovávat, budou zdravě růst i výdaje na IT,“ dodal optimisticky Gordon.

Gartner tedy výrazně přehodnotil svou předpověď na rok 2011, která je ovlivňována především vzrůstajícím zájmem o chytré telefony ve druhé polovině roku 2010 a také posilováním lokálních měn. Historii i předpověď výdajů za IT shrnuje následující tabulka.

2010

Výdaje (miliard dolarů)

2010

Nárůst (%)

2011

Výdaje (miliard dolarů)

2011

Nárůst (%)

Hardware

364.1

8.9

391.3

7.5

Software

235.9

6.1

253.7

7.5

IT služby

782.0

2.5

817.9

4.6

Telecom zařízení

426.6

14.0

465.4

9.1

Telecom služby

1,593.0

3.9

1,647.4

3.4

Celkem na IT

3,401.6

5.4

3,575.8

5.1

Odhady Gartneru zůstávají optimistické i pro další tři roky. Firma odhaduje, že výdaje na IT budou růst přibližně o 4,5 % za rok a to nejméně do roku 2014. Samozřejmě bude docházet k postupným úpravám odhadů, ale v tuto chvíli to spíše vypadá na další posun směrem vzhůru. Největší potenciál slibují mobilní zařízení a služby. S příchodem rychlých dat a špičkových chytrých telefonů a dalších zařízení roste zájem o mobilní služby po celém světě.

Celkově podle společnosti porostou také výdaje na hardware a software, a to shodně o 7,5 procent. Naopak klesat prý budou prodeje klasických PC, tak jak je známe dnes. Nahrazovat je ale budou nová zařízení v čele s mobilními internetovými tablety. Pokles prý nebude na počátku nijak dramatický, ale pro některé firmy v oboru by mohl znamenat dlouhodobý problém.

CS24_early

Zajímavě se mění také rozložení sil na planetě. Zatímco dříve byly tahouny IT trhů především Spojené státy společně se Západní Evropou, nyní začínají díky pomalejšímu růstu hrát tyto regiony spíše druhé housle. Na přední příčky se tak dostávají asijské země vedené Čínou, jejíž překotný ekonomický růst ale v letošním roce také zaznamená jisté zklidnění.

Také v Česku Gartner předpovídá postupné zlepšování situace. Zatímco v roce 2010 klesly výdaje českých firem na IT o 2 % na 6,4 miliardy dolarů, v roce 2011 by se měly zvýšit o 3 %.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.