Hlavní navigace

Přehrávač Nuvola: Google Play Music jako po másle

4. 10. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Cloudové hudební služby pomalu vytlačují klasické hromadění mp3 na pevném disku. Samotné webové aplikace těchto služeb však mají k dokonalosti desktopových přehrávačů daleko. Tento rozdíl se snaží odmazávat nástroj Nuvola Player, který služby integruje do desktopu a nabízí pohodlnější ovládání.

Představení

Nástroj je výtvorem Jiřího Janouška, který ho založil v létě 2011 ještě pod názvem Google Music Frame. Jak ale narůstal počet podporovaných služeb a funkce, byl potřeba nový název. Projekt se tedy přejmenoval na Nuvola Player, přičemž Nuvola v italštině znamená oblak.

V době vydání článku je k dispozici verze 2.2 s repozitáři pro Ubuntu 12.04 a vyšší a Debian (stable a unstable). Dostupné jsou samozřejmě také zdrojové kódy a různé neoficiální repozitáře či balíčky, například pro Arch Linux.

Jiří Janoušek se vzdal správy Nuvola Playeru a projekt byl pozastaven. Hledá se tedy nový správce. Pokud je vám projekt sympatický, můžete na jeho vývoj přispívat také prostřednictvím platformy Gittip. Pokud se týdně vybere alespoň 50 dolarů, autor se ke správě projektu vrátí.

S hudbou do oblak

Jak již bylo zmíněno, nástroj v počátcích podporoval pouze Google Music. Postupně se však počet podporovaných služeb pořádně rozrostl. V současnosti je podporována tato osmička služeb:

  • Google Play Music  Populární hudební služba, která se před nedávnem dostala i do České republiky. Funguje jako obchod, úložiště i „rádio“ (neomezený poslech za měsíční paušál).
  • Deezer  Streamovací služba za paušál, která se může pochlubit nejrozsáhlejším katalogem (25 miliónů skladeb). Do ČR přišla koncem roku 2012.
  • Rdio  Další streamovací služba na bázi předplatného, která si k místním uživatelům našla cestu letos v červnu. Zaujme jednoduchým rozhraním.
  • Amazon Cloud Player  Přehrává vlastní uložené soubory a ty koupené prostřednictvím obchodu Amazon MP3. V ČR není dostupný.
  • Bandcamp  Známá nezávislá distribuční platforma, která umožňuje každému snadno prodávat svou hudbu. Pro posluchače je ale nejzajímavější tím, že poslech obsahu přes web je zdarma.
  • 8tracks  Služba založená na uživatelských playlistech. Omezená je tím, že mezi skladbami nelze přeskakovat a obsahuje reklamy (v neplacené verzi).
  • Pandora Internet Radio  Posluchač vybírá žánr, Pandora skladby. Služba se uživatelově vkusu postupně přizpůsobuje. U nás nefunguje.
  • Hype Machine  Sbírá hudbu populární na blozích a umožňuje její omezený poslech.

Samotný výběr služby už necháme na vás. Pokud se rozhodnete pro „plnohodnotné“ řešení v podobě předplatného, vyjde vás na nějakých 80–200 Kč měsíčně. Mimo jiné v závislosti na tom, zda si vystačíte s poslechem na PC, nebo budete chtít poslouchat i na cestách.

Co to umí?

Ale zpět na desktop. Co tedy Nuvola Player umí? Nejsou to žádné zázraky, nicméně dokáže ovládání přehrávání hudby dost usnadnit. Za prvé vytáhne webovou službu do samostatného okna (používá se engine Firefoxu). Díky tomu vás neobtěžují různé panely prohlížeče a nemusíte v přehršli karet hledat tu správnou. Nástroj také zajistí všechny technické záležitosti potřebné k přehrávání (např. sežene Flash Player).

Nuvola Player a Deezer

Zřejmě nejužitečnější vychytávkou je podpora multimediálních kláves. Stejně jako v desktopových přehrávačích tak rychle můžete spustit, pozastavit, či přeskakovat skladby. Tato možnost vám ušetří spoustu klikání myší.

Nuvola Player se zaměřuje hlavně na rozhraní GNOME Shell a Unity (Ubuntu). V těchto podporuje integraci do indikátoru zvuku. V něm jsou zobrazeny informace o aktuálně přehrávané skladbě a rovněž tlačítka pro ovládání přehrávání. Ve zmíněných rozhraních jsou rovněž zobrazovány notifikace. Ani uživatelé jiných rozhraní nepřijdou zkrátka. Nuvola se dokáže řádně integrovat do těchto doků: Docky, Avant Window Navigator a DockBarX.

Nuvola ve zvukovém indikátoru v Ubuntu

Nuvola ve zvukovém indikátoru v Ubuntu

Na panelu vpravo se zobrazuje text právě přehrávané skladby. Samozřejmě se ho nepovede najít vždy, Nuvola čerpá z databáze A-Z Lyrics, která zrovna moc českých textů neobsahuje. U známých interpretů však funguje bezchybně. Panel lze samozřejmě skrýt, případně upravit jeho velikost.

Pokud vás chytlo sbírání hudebních statistik, můžete Nuvola Player propojit s Last.fm. Některé ze zmíněných služeb propojení podporují samy od sebe (např. Deezer), ale rozhodně to není pravidlem. Podporována je také svobodná alternativa Listen.fm (GNU FM).

Last.fm - a už to scrobbluje!

Last.fm – a už to scrobbluje!

K dispozici je také jednoduchý správce stahování. To abyste nemuseli přepínat do webového prohlížeče, když budete chtít stáhnout písničku. Stahování samozřejmě funguje jen u těch služeb, které to podporují.

Možnosti nastavení

Co se týče přihlašování ke službám, nemá Nuvola Player žádný zabudovaný mechanismus. Přihlašování probíhá klasicky na webové stránce a sezení je uchováváno v cookies. Mezi jednotlivými službami lze přepínat v nabídce Application → Přepnout službu, do které se dostanete také klávesovou zkratkou Ctrl+S. Ani jeden způsob není zrovna nejrychlejší.

Přepínač hudebních služeb

Přepínač hudebních služeb

Jak jsme zjistili výše, ne všechny služby lze používat v České republice. Pokud po nich však tolik toužíte, můžete si zaplatit proxy server, nejlépe s americkou IP adresou. Ale to už jsme trochu mimo. Zkrátka Nuvola umožňuje připojovat se k hudebním službám přes proxy. Toto nastavení je bohužel nelze specifikovat pro každou službu zvlášť.

root_podpora

Celkově jsou možnosti nastavení docela chudé. Ale potěší, že funkce přehrávače jsou vyčleněny do pluginů. Kdyby vám tedy nějaká překážela (např. notifikace) nebo dělala problémy, lze ji snadno vypnout.

Nastavení rozšíření

Nastavení rozšíření

Cloudové hudební služby rostou jako houby po dešti a desktop potřebuje takový nástroj, jakým je Nuvola Player. I ten má sice své mouchy, ale pozitiva určitě převažují. Teď jen doufejme, že se projekt podaří resuscitovat a neskončí v propadlišti dějin.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.