Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Příchod hackerů: kapitán Křupka a modrá krabička od JirkaS - Nemohu si už vzpomenout kdy a kde (a...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 8. 2013 21:56

    JirkaS (neregistrovaný)

    Nemohu si už vzpomenout kdy a kde (a nedaří se mi to vygooglovat), ale někde jsem četl o začátcích hackingu jiné příběhy. Bylo tam sice také, že hacking původně nevznikl na půdě "elektroniky", ale jako první hack je tam zmiňován konkrétní "real life" hack.
    Šlo o to, že se na půdě nějaké americké univerzity mělo hrát nějaké (tuším fotbalové) utkání. Parta studentů se domluvila a přímo na hřišti zakopala tlakovou láhev připojenou na velký nafukovací míč s nějakým nápisem. A během utkání nějak zajistili, že se míč nafouknul. Za nevěřícného zíraní všech.
    Nevíte někdo, kde jsem k tomu prišel?

  • 15. 8. 2013 12:10

    Karel (neregistrovaný)

    On výraz "hack" na MiT byl hlavně dost pejorativní. Hacker byl ten, kdo lepil věci žvýkačkou a místo klínového řemenu použil dámské silonky. Hacky byly věci, které fungovaly, ale řešení bylo nevšední (v ne příliš pozitivním slova smyslu).

    Také máme ve firmě hackery. Asi půlkilová zarážka na podavači je již řadu let pouze přilepená oboustrannou lepicí páskou. Několik dní si prostě technici lámali hlavu, zda to přivařit, nebo jak tam dostat šroub. Pak přišel hacker a my se jen modlili, aby to nespadlo nikomu na nohu. Ale je to už více než pět let a zarážka drží. Tady hack vyšel. Nástěnka přilepená oboustrannou lepicí páskou už ovšem několikrát upadla, takže tady hack nevyšel.

    A doma máte určitě taky pár hackerů. Když se tátovi ulomila nožička u brýlí, tak ji přilepil pomocí ohnutého drátku a izolepy. To je pravý hack v tom smyslu, v jakém se na MiT před více než půl stoletím používal. Brýle fungovaly a estetický dojem je nedůležitý - to je podstata hacku, jít až na dřeň věci a řešit jen to, co je důležité.