Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Proč jsou monopoly problém: pár střípků z Google a politiky od technomaniak - Sorry článek dost o ničem. Informační přínos nula....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 5. 2019 6:43

    technomaniak

    Sorry článek dost o ničem. Informační přínos nula. Jako kdyby se absolvent politologie snažil o vysvětlení dnešního světa ale vzmohl se pouze na konstatování aktuálního stavu. Autore, pokud nemáš témata můžeš se třeba věnovat licencím(např. MIT.GPL, BSD, Apache atd..) a jejich vzájemným rozdílům, to by bylo aspoň užitečné a hlavně byl by z toho slušný informační přínos.

  • 22. 5. 2019 9:27

    Miroslav Šilhavý

    Problém licencí, ale nejenom licencí, ale i smluv a zákonů (předpisů) je hlavně v tom, že procházejí určitým procesem.

    Prvotní je myšlenka - záměr autora, iniciátora.
    Záměr se pak přepíše do odstavcové (paragrafové) podoby.

    Z této podoby text čtou další lidé a snaží se z něj pochopit, co znamená.
    Zde je kámen úrazu. Interpretace (výklad) textu se dost často liší od původního záměru.

    Některé nesoulady zmíněných licencí pramení opravdu z jejich prvotní myšlenky. Jiné nesoulady vznikají až dodatečně nedostatečně kontextově pojatým výkladem.

    Pokud žádáte redaktora (autora článků), aby popsal rozdíly mezi licencemi, nutně se bude jednat o další výklad prvotních textů.

    Za zmínku stojí např. dost nízký spor mezi vykladači GPL a CDDL v případě ZFS on Linux a zahrnutí kódu do stromu jádra Linuxu. Obě licence sledují velmi podobný cíl, jsou slučitelné minimálně z pohledu přínosů, ochrany díla a distribuce. Kuriozní je, že proti začlenění ZFS do Linuxu nebrojí držitelé autorských práv (tedy strana CDDL), ale naopak ten, kdo by získal.

    Nežádejte proto prosím o srovnávání licencí. Žádný článek nemůže pojmout veškeré situace, naopak bude muset velmi mohutně situaci zjednodušovat. Z toho vzniknou další nedorozumění, protože článek si přečte spousta lidí, kteří si nikdy nepřečtou licenci samotnou.

  • 22. 5. 2019 10:00

    technomaniak

    Jsem si vědom toho že problematika licencí je velmi rozsáhlá = mnoho článků( skoro seriál ) by z toho mohl být a rozhodně by tvorba toho seriálu s překlady trvala možná i stovky hodin. Nicméně to byl pouze příklad(námět) z mnohem větší informační hodnotou a navíc by to bylo tématicky blíže opensource, linuxu(zaměření rootu) než hodnocení(popis) vliv mezinárodní politiky na aktuální geopolitické situaci.

    PS. klidně odpověz, ať máš poslední slovo ale už dál na toto téma mluvit nechci.