Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Projekt C64: zajímavé hry a konkurence od SB - Nevím, z čeho autor vychází, ale průnik herních...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 6. 2022 16:28

    SB

    Nevím, z čeho autor vychází, ale průnik herních titulů přes většinu osmibitů (nebo alespoň těch nejrozšířenějších, tj. C64, A800, ZXS, příp. CPC) je značný.

    Jinak srovnání provedení na jednotlivých osmibitech by bylo zajímavé, ale z mého pohledu jen u těch nejlepších her, aby bylo vidět, co se dá z jednotlivých platforem vymlátit, případně zprasit. Vzít kdekterou hru ke srovnání nemá smysl.

  • 23. 6. 2022 6:37

    Michal Tauchman

    "Nevím, z čeho autor vychází, ale průnik herních titulů přes většinu osmibitů (nebo alespoň těch nejrozšířenějších, tj. C64, A800, ZXS, příp. CPC) je značný."

    Vychází se jednoduše z toho, že množství SW pro Commodore převyšuje počtem ostatní platformy, tedy mnoho z něj musí být exkluzivní. Samozřejmě majorita těch známějších her je cross-platform.

    "Jinak srovnání provedení na jednotlivých osmibitech by bylo zajímavé, ale z mého pohledu jen u těch nejlepších her, aby bylo vidět, co se dá z jednotlivých platforem vymlátit, případně zprasit. Vzít kdekterou hru ke srovnání nemá smysl."

    Jak jsem psal na začátku, jedná se o pohled ze strany uživatele, který otestoval takové hry, které si pamatuje ze svého dětství, jak se liší dojmy na obou platformách, nikoli exaktní porovnání a určování "vítěze". A definujte nejlepší hry? Pro mne je jednou z nejlepších her Electrician, který skoro nikdo nezná (a jestli se nemýlím, tak ten zrovna na C64 není, aspoň oficiálně). A pokud myslíte nejznámější hry, tak těm jsem se vyhnul ze dvou důvodů - většinou už různá srovnání existují, a nechtěl jsem tuto stať brát příliš vážně. Nemám opravdu ambice soudit který stroj je "lepší", má lepší porty her atp. Takový článek by nevyhnutelně spustil u pamětníků obranný reflex pro "svoji" platformu a diskuzní flamewar.

  • 23. 6. 2022 9:58

    Vyšklebená tlama

    Přesně tak. Mě teda nejvíc bavil ACE, ACE2, a Tomahawk, ale ty zná asi úplně každý.
    Úplně nejradši bych měl doma jak komouše, tak atárko a spektrum, ale to už je dneska v originále takový finanční nesmysl, že do toho nejdu. A lituju, že po přechodu na pecko jsme C64ku prodali, i když jsme tehdy na disketovku neměli.

  • 23. 6. 2022 16:10

    SB

    Zjevně to každý bereme jinak. Mě celkový počet her nezajímá, mě zajímá počet těch kvalitních, těch je vždy jen zlomek. Co z toho, že ZXS má mraky her, když 2/3 jsou k h*vnu. (A určitě tomu tak bude i u Komouše aj., u Amstradu je to ještě horší.)

    Shodnout se na nějaké reprezentativní skupině nejlepších her každé platformy není zas takový problém, stačí srovnat žebříčky - některé hry se opakují. Z nich potom vybrat a porovnat, zda na konkurenční platformě byla dosažena podobná kvalita, nebo proč třeba ne - to mi dává smysl. Vzít odfláknutou hru a zkoumat, zda je jinde stejně odfláknutá, k ničemu není. A vyhnout se srovnání kvůli flameváru? To pak ale nemusíte srovnávat vůbec nic.

  • 24. 6. 2022 6:18

    Michal Tauchman

    Ano, každý to bereme jinak, je snad někde psáno, že musíme mít všichni stejný pohled? Však Vám nic nebrání takové srovnání udělal a napsat o tom. Já si rád počtu, poslední dobou mám pocit, že čtu jen své texty, jak je kontroluju před vydáním. Takže přečíst si takové téma z jiných rukou by bylo příjemně osvěžující.

    A opět opakuji, nechtěl jsem toto téma brát nijak vážně, a rozhodně nechci trávit čas srovnáváním žebříčků a technikálií her, jestli na téhle platformě používá o deset pixelů vyšší rozlišení, nebo používá paletu 6 či 7 barev. Prostě jsem vzal své dobře známé hry a porovnal, jak na mne působily na konkurenční platformě. A že jsem vybral ty méně známé bylo cílem, protože jsem chtěl připomenout ty, které jsem měl rád, a na které se zapomnělo.

  • 24. 6. 2022 13:02

    mixal11

    Ono problém aj je, že v druhej polovici 80tych rokov (a neskôr) už na Atari skoro nič nevychádzalo.

    Hry ako R-type, stunt car, batman, Rick dangerous, robocop, turrican, cobra, North vs South, untouchables sa Atari uz vôbec netýkali.

    To bola doba, keď sa z 8bit platforiem zdimalo maximum.

  • 24. 6. 2022 16:59

    Pavel Tišnovský
    Zlatý podporovatel

    Tak ve druhe polovine 80let na Atarko vznikla vetsina her z top ten: International Karate, Zybex, Draconus, triptych Fractalus, vlastne i Ball Blaster/Blazer, Electra Glide. Je pravda, ze ke konci uz ne a po roce 1990 to byly spis tituly od Polaku atd.