Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku První dojmy z openSUSE 11.0 od petr_kkk - Moje negativní zkušenosti s openSUSE 11 ( GNOME...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 7. 2008 18:17

    petr_kkk (neregistrovaný)
    Moje negativní zkušenosti s openSUSE 11 ( GNOME ):
    Při instalaci v češtině z nějakého neznámého důvodu nefunguje v shellovém okně mezera korektně.
    při zadání příkazu: 'cd /etc' , to vypíše že příkaz nebyl nalezen.
    Vyřešil jsem to po delší době tím, že jsem v nastavení klávesnice/možnosti rozložení musel nastavit místo "výchzí volby" volbu "Stisknutí mezerníku zadává na jakékoliv úrovni znak běžné mezery".
    Pak to začalo fungovat normálně. ( Předtím to někdy fungovalo někdy ne, obvykle to za chviličku přestalo fungovat a veškeré vkládané mezery fungovaly špatně )

    S tím je spojena další věc. Při kompilování ve vývojovém prostředí Eclipse pomocí programu SCons to ve výpisech píše divné znaky. Předpokládám, že to bude založené na té samé blbosti jen to není zadávané přes klávesnici.

    Další věc je, že zkratka CTRL+z nefunguje tak jak má. Když mačkám klávesu Z píše se Z. Pokud k tomu stisknu CTRL. Vypíše se CTRL+Y a to dokonce i při použití anglické klávesnice.

    Co se týče instalace Ati ovladačů pro kartu HD2900XT, tak mi komp zatuhne a pokud nezatuhne nefunguje direct rendering ale jen Mesa. Na notebooku s Intel GMA950 ( nebo jak to je ) grafika funguje bez problému a s akcelerovaným desktopem i celkem svižně.

    Pokud se chci podívat jaké že se to nainstalovali aktualizace tak mi to žádné nevypíše a vidím dostupné nic nainstalované nic. Občas si to hrábne na aktualizační server vypadá to, že se něco nainstalovalo, ale Yast2 ( nebo sax2 nevím ) mi nic nezobrazí.

    Při použití programu skype buď zvuk nefunguje nebo funguje pouze na jednu stranu. Tuším že pouze levý reproduktor. Rozhodně to nefunguje při nastavení PulseAudio.

    Suspend to RAM hrůza děs, rychlejší je počítač uspat na disk, to funguje daleko lépe. Než se mi probudí tak to trvá asi 2-3 minuty. Jednou jsem neměl nervy a vypnul jsem ho natrvdo.

    Jo ještě jsem zapoměl, že nastavení sítě jsem musel přepnout na klasický ifup, pomocí implicitně nastaveného networkmanageru jsem síť nerozchodil. ( moc jsem to nezkoušel, v základu to nešlo ani na po druhé tak jsem to přepnul )

    Pozitivní zkušenosti ( Gnome )
    Je to rychlejší, v podstatě vše na co si člověk vzpomene.
    To je z hlediska funkčnosti asi bohužel vše.


    Závěrem:

    Na notebooku používám openSuse 11, kde nemusím používat Skype ani nepotřebuju intalovat Ati grafiku a doufám, že jednou opraví i to s tou mezerou a ctrl+y/z.

    Na klasickém kompu jsem se urychleně vrátil k openSuse 10.3 a v dohledné době tam v žádném případě instalovat openSuse 11 nebudu.
  • 1. 7. 2008 18:19

    petr_kkk (neregistrovaný)
    oprava:

    Ta mezera nefunguje dobře PO instalaci v češtině, ne PŘI intalaci. Zkrátka když to vše nainstaluji tak se vždy špatně zadáva mezera ( jak na notesu tak na klasickém počítači )
  • 2. 7. 2008 7:59

    kotz (neregistrovaný)
    Pamatuju si jak mi jednou pod debianem nefungovala klávesa "P".
    Problém byl že jsem ji měl v rootovským heslu ;)
  • 3. 7. 2008 4:16

    Eugenee (neregistrovaný)
    11.0 me bohuzel dost zklamal, v 10.3 funguje moje ATI Radeon X1200 celkem bez problemu, v 11 jsem ji nerozchodil, urychlene jsem se musel vratit k 10.3