Hlavní navigace

První seznámení s video střižnou Cinelerra

27. 5. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Chcete stříhat domácí video a nevíte, jak na to? Proč nepoužít třeba program Cinelerra? Protože informací o tomto software není mnoho a v češtině prakticky žádné, rozhodli jsme se vytvořit tutoriál, který by měl uživateli rychle vysvětlit základní práci a ukázat, že práce s ním není vůbec složitá.

O programu Cinelerra

Cinelerra je nelineární video editor1) pro Linux. Cinelerra je free software vypuštěný pod licencí GNU. Na začátek trochu kritiky: Stabilita Cinelerry není úplně nejlepší, a proto použití pro profesionální použití zřejmě není příliš vhodné. Předpokládám, že i funkce jsou poměrně omezené oproti komerčním programům, určeným pro profesionální střih. Nicméně videoamatérům a domácím kutilům může výborně posloužit.

Cinelerra má dvě větve: Hlavní vývojářskou větev a komunitní větev na cv.cinelerra.org.

Doporučuji nainstalovat komunitní větev, která je někdy označována jako Cinelerra-CV. Má podstatně živější vývoj a obsahuje řadu vylepšení a oprav, které se nedostaly do hlavní větve. Více informací o rozdílu obou větví najdete na cv.cinelerra.or­g/about.php.

Hardwarové požadavky

Program vyžaduje minimálně 500 MHz procesor, pomalejší procesor je pro Cinelerru prakticky nepoužitelný. Dvoujádrové procesory navíc znatelně zvýší rychlost celé Cinelerry. Pro rozumnou práci to chce alespoň 256 MB paměti, doporučený je však 1 GB. Dále budete potřebovat grafickou kartu s podporou OpenGL 2.0.

Pokud si chcete práci opravdu užít a pracovat velmi pohodlně, dva monitory jsou ideální. Pracovat se dá ale dobře i s jedním běžným monitorem.

Instalace Cinelerry

Instalaci je možné zkompilovat ze zdrojových kódů, a nebo si stáhnout příslušný již zkompilovaný balíček přímo pro vaši distribuci. Cinelerra je k dispozici v repositářích pro: Arch Linux, Ark Linux, Debian, Gentoo, Fedora, Madriva, Slackware, Suse a Ubuntu. Můžete také využít některé z mnoha live CD, které Cinelerru obsahují.

Instalace se provádí způsobem běžným pro vaši distribuci. Konkrétní postup naleznete v webu projektu. Pokud máte stále problémy, doporučuji kompletní Cinelerra příručku, kde najdete podrobné instalační instrukce na straně 15.

Zachycení videa z kamery

Ještě než se pustíte do samotné práce s Cinelerrou, tak je potřeba zachytit video z videokamery. K tomuto účelu může posloužit program Kino, který používá dvgrab. Můžete však použít přímo dvgrab z příkazové řádky:

$ dvgrab --format raw --autosplit source_

--format raw zachytí video v nekomprimovaném formátu .dv, --autosplit source_ automaticky rozdělí jednotlivé části videa a nazve je source_1source_x. Více informací viz. manuálové stránky dvgrab nebo Kino.

Další informace: Česky: Jak na digitální video
Anglicky: Become a digital video editing guru using Linux tools a KinoDV.org.

První spuštění

Pokud již Cinelerra funguje a video máte úspěšně zachycené z kamery do počítače, můžete se pustit do střihu. Při prvním spuštění Cinelerry na vás vyskočí několik oken:

Cinellera okna

Výchozí nastavení oken

Výchozí nastavení není příliš praktické, zavřete tedy všechna okna s výjimkou hlavního (Program), které maximalizujte. Žádný strach, okna si můžete kdykoliv znovu otevřít a dokonce vše nastavit do výchozího nastavení. Při příštím spuštění si Cinelerra bude pamatovat nastavení, které jste provedli naposledy.

Než začnete cokoliv dělat s videem, je potřeba nastavit formát pro audio a video. Klikněte na Settings → Format… nebo jednoduše použijte klávesovou zkratku Shift+F. Objeví se následující okno:

Cinellera format

V Presets najdete přednastavené volby pro různé standardy. Vyberte PAL2). Pokud pracujete s videem, které je širokoúhlé, zvolte Aspect ratio3) na 16:9 místo 4:3. Můžete si pohrát i s audiem a přidat až 16 kanálů a nastavit jejich pozici. Já používám většinou pouze dva pro stereo, ale meze se nekladou.

Zobrazení dalších oken, výchozí nastavení

Další okna je možné zobrazit v záložce Window. Najdete tam:

  • Show Viewer – možnost prohlédnout video, základní střih
  • Show Resources – „knihovna“ s audiem/videam a efekty
  • Show Compositor – střih, masky a další
  • Show Overlays – záložka View ve vlastním okně
  • Show Levels – úroveň zvuku
  • Default positions – nastaví všechna okna do výchozího nastavení

Více informací a práci s výše zmíněnými okny proberu v dalším pokračování. Tip: Cinelerru ukončíte stisknutím klávesy q.

Video ukázka

Vše potřebné můžete vidět v živé video ukázce:

Závěr

V příštím pokračování se podíváme na načtení audio a video souborů do vlastních zdrojů pro daný projekt. Podíváme se také na některé možnosti okna Viewer a jednoduché vložení audia/videa do audio/video stopy.


1) Více o nelineárním střihu najdete na:

Česky: Lineární / Nelineární střih videa

Anglicky: Non-linear_editin­g_system, Non-linear, Linear Video Editing, Linear vs Non Linear Editing, Dedicated and Software-Based Editors.

root_podpora

2) PAL (Phase Alternating Line), jedná se o standard přenosu analogové TV v Evropě. Přenáší se 625 řádků v 50 půlsnímcích za vteřinu. Více info na (anglicky) Wikipedii.

3) Aspect ratio určuje poměr stran videa. Klasická televize má poměr 4:3, DVD většinou 16:9. Více informací o aspect ratio (anglicky): Aspect ratio, CNET's quick guide to aspect ratio, Aspect Ratio a AfterDawn.com.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku