Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku První slovenská družice už obíhá Zemi, postavit ji trvalo pět let, vypustit další tři od X125 - Ze slovenského tisku: https://www.aktuality.sk/clanok/499620/vedia-ju-zhotovit-aj-deti-hovori-astrofyzik-o-prvej-slovenskej-druzici/

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 11. 2017 16:15

    SB (neregistrovaný)

    „...potom aj záhradkárska osada Pod viaduktom v Poprade, ktorej som členom, má vedecké práce...“ :D

  • 8. 11. 2017 14:19

    Hmmm (neregistrovaný)

    Takto, zasadny problem so skCUBE je ten, ze zatial co univerzity a vyskumne ustavy na Slovensku stradaju a maju problem ziskat peniaze, tak niekto si zalozil tuto organizaciu SOSA, ktora nema kredibilitu a nema kapacity, ale dostava dotacie od statu (bez sutaze) vyssie nez univerzity a vyskumne ustavy, ktore kredbilitu a kapacity maju. Preto sa tu hovori o tunelovani.

    A vysledkom je iba tato druzica, do ktorej sa nalialo niekolko stoviek tisic Eur, od viacerych statnych zdrojov, ak nie milionov (prestal som to v urcitom bode sledovat) co je mnohonasobne viac, nez kolko taketo minisatelity naozaj stoja.

    Takze nie, to nie je o zavisti. To je o tom, ze vdaka tymto veciam v tom ludia nevidia viac, nez len dalsi pokus vyzmykat zo statu peniaze. Ti chlapci, ktori to budovali to mozno myslia uprimne, bohuzial to co je okolo nich smrdi.

    Ten prispevok na fb som nedocital do konca, pretoze to prirovnanie k mlademu olympionikovi kriva na obidve nohy, kedze su nadmieru podporovani statom.

  • 8. 11. 2017 15:31

    Bystroushaak

    Ach jo. Psal jsem viz ta diskuze, protože přesně to tam bylo řešeno, dokonce několikrát.

    "SOSA, ktora nema kredibilitu a nema kapacity, ale dostava dotacie od statu (bez sutaze) vyssie nez univerzity a vyskumne ustavy, ktore kredbilitu a kapacity maju. Preto sa tu hovori o tunelovani."

    Ano. Nemá kredibilitu, chybí jim ISO standardy a posvědcení, zvládli jen satelit vlastními silami navrhnout, vytvořit pro něj operační systém a magnetickou stabilizaci, pak ho postavit, otestovat a vyslat na orbitu.

    Kredibilům se to samozřejmě nelíbí, protože to ukazuje, jak moc jsou k ničemu. Mimochodem autoři do toho "tunelu" (jehož výsledkem je kus technologie na orbitě, která vás Slováky řadí mezi státy s vlastní družicí) nalili taky vlastní peníze a celé roky vývoje v podstatě za nic, ba naopak, váš národ na ně teď ve velkém veřejně plive.

    To o soutěžích o dotace jsem nepochopil. U vás se o dotace na družice soutěží? Bylo s kým soutěžit? Když požádám jako zemědělec o dotaci na pastvinu pro kozy, taky o ní musím soutěžit? Nemusím. Stačí mi prostě splnit podmínky.

    "A vysledkom je iba tato druzica, do ktorej sa nalialo niekolko stoviek tisic Eur, od viacerych statnych zdrojov, ak nie milionov (prestal som to v urcitom bode sledovat) co je mnohonasobne viac, nez kolko taketo minisatelity naozaj stoja."

    Ne, není. Řešil jsem to už v odkazované diskuzi, srovnatelné projekty bývají realizovány za ceny kolem půl mega euro, což je přibližně i cena SK cube: http://www.skcube.sk/financovanie/. Stát na to dal 315k€ a z toho 100k€ bylo za vypuštění. Těch půl mega je navíc BEZ PRÁCE, kterou autoři odvedli během dlouhých let.

    Ceny v řádu desítek tisíc euro jsou za hotové modely, které nepřinášejí naprosto nic nového a zcela určitě neobsahují magnetickou stabilizaci a RTOS a pozemní stanici a team lidí a ..

    Rozdíl mezi vysláním vysílající kostky ze supermarketu a vlastního vědeckého přístroje bych čekal, že bude zřejmý každému.

    "Takze nie, to nie je o zavisti. To je o tom, ze vdaka tymto veciam v tom ludia nevidia viac, nez len dalsi pokus vyzmykat zo statu peniaze. Ti chlapci, ktori to budovali to mozno myslia uprimne, bohuzial to co je okolo nich smrdi."

    Sledoval jsem to dlouhodobě a o závisti to je. https://web.archive.org/web/20170630223606/http://www.astro.sk/docasne/sosa/vyjadrenie_AsU_SAV.pdf není nic jiného, než závistivý brekot. A ty kecy o tom, jak by takovou družici zvládly postavit děti a jak to běžně v cizině stojí desetkrát míň (což je kardinální blbost, viz například http://www.bbc.com/news/world-africa-40538471), co to je jiného než závist?

    Jediné relevantní námitky, které jsem viděl byly:

    1. Autoři nezveřejnili detailní rozpis výdajů.
    2. Autoři nemají dost citací a publikací.
    3. Družice se po startu porouchala.

    Ad 1; Autoři zveřejnili hrubý rozpis. Očividně nemají žádnou povinnost zveřejňovat účtenky, ostatně proč taky. Výdaje se ospravedlňují dotačním komisím, ne veřejnosti. Pokud máš podezření na podvod, kontaktuj policii.

    Ad 2; Ano, nemají. No a? Nejsou tu od toho vydávat publikace (o čem proboha, když projekt ještě neskončil?) získávat citace a certifikace. Jsou tu od toho postavit a vypustit satelit. A to udělali. Až bude cílem posílat do vesmíru publikace, tak určitě zaboduje i zbytek Slovenska, v jejich psaní už musí mít určitě praxi.

    Ad 3; Je to neozkoušená nová technologie. K poruše došlo během vypuštění a / nebo radiací. Poruchy ve vesmíru nejsou nic zvláštního, to se prostě stává, speciálně když jde o nový projekt. Nedokáží a nedokázaly tomu zabránit ani giganti jako USA a USSR s miliardovými rozpočty. Satelit navíc navzdory haterům pořád funguje a vysílá data, porouchané jsou jen některé části.

    Osobně naprosto nechápu, co to sakra jako národ děláte. Máte partu mladých lídí, kteří dokázal co nikdo ve vaší novodobé historii před nimi. A místo aby jste je podporovali a snažili se aby se co nejvíc zapojili do medializace a vzdělávání na ně pořádáte skoro celonárodní lynč.

    S projektem nemám nic společného, jsem jen nadšenec do technologie, ale stydím se za vás. Doufám, že až konečně z té vaší zadele světa vypadnou, místo aby se tam dál snažili, tak je jinde přijmou s otevřenou náručí.

  • 8. 11. 2017 15:48

    SPECZ (neregistrovaný)

    Osobně naprosto nechápu, co to sakra jako národ děláte. Máte partu mladých lídí, kteří dokázal co nikdo ve vaší novodobé historii před nimi."

    No, a to je asi to co u nich spousta lidí nemůže skousnout. Úspěch a výjimečnost se přeci neodpouští ani u nás v ČR, v SK je to zjevně ještě o dost horší. Projevuje se tam taková ta hnusná mentalita typu "Slušnej člověk by měl makat v kolbence od šesti do šesti, občas zajít na pivo a čučet na fotbal, občas zanadávat na politiku, a nemít moc peněz. Kdo dělá něco jinak je určitě zloděj nebo hajzl, a musíme mu to dát pořádně sežrat".
    A jak se zdá, na slovensku je buď debilů s touhle mentalitou víc, nebo jsou podstatně víc slyšet ...

  • 8. 11. 2017 18:17

    Fuha (neregistrovaný)

    O peniaze na akykolvek vyskumny projekt z verejnych penazi sa sutazi. Musi sa.

  • 8. 11. 2017 19:02

    . (neregistrovaný)

    Obojí se podle nějakých kritérií posuzuje. Ty si udělej pořádek v hlavě.

  • 8. 11. 2017 19:08

    Bystroushaak

    No, a vzhledem k tomu že tu dotaci dostali, tak asi posouzen byl, ne? Tady máš přímo text smlouvy, kde je jasně řečeno, že jde o dotaci a jaké má podmínky: http://www.crz.gov.sk/?ID=2047641&l=sk

    Pokud máš důvodné podezření, že bylo s jejím čerpáním něco špatně, obrať se na policii.

  • 8. 11. 2017 19:04

    Jirka1 (neregistrovaný)

    "To o soutěžích o dotace jsem nepochopil. U vás se o dotace na družice soutěží? Bylo s kým soutěžit? Když požádám jako zemědělec o dotaci na pastvinu pro kozy, taky o ní musím soutěžit? Nemusím. Stačí mi prostě splnit podmínky."

    To je tak když se míchají jabka a hrušky. V zemědělství jsou dotované určité oblasti činnosti. Tam skutečně stačí zažádat, splnit podmínky a na dotaci máte nárok. Věda ale není zemědělství, žádná plošná "dotace na družice" naštěstí neexistuje. Můžete žádat o grant. To ale předpokládá, že představíte projekt a s ním pak soutěžíte v konkurenci mnoha dalších. Na grant automatický nárok nemáte.

  • 8. 11. 2017 19:10

    Bystroushaak

    http://www.crz.gov.sk/?ID=2047641&l=sk

    cituji:

    „Zmluva č. 0735/2015/SVŠVaV o poskytnutí dotácie zo ŠR prostredníctvom rozpočtu MŠVVaŠ SR na zabezpečenie podporných organizačných, technických a administratívnych činností v oblasti vesmírnej politiky a financovanie projektu prvej slovenskej družice“

  • 8. 11. 2017 22:43

    Jirka1 (neregistrovaný)

    Že se to jmenuje dotace, neznamená, že je to něco nárokového jako v zemědělství. Je to vylobovaná záležitost - účelová dotace. Podobné dotace poslanci rádi rozdělují při porcování medvěda při schvalování státního rozpočtu. To se pak můžeme dočíst o dotaci na modernizaci sportovní haly ve volebním obvodu dotyčného.

  • 9. 11. 2017 0:24

    Bystroushaak

    Takže je špatně co? Podstata existence dotací? Že o ní požádali (jak jinak to měli vyslat do vesmíru?), nebo že jí dostali? Nebo tvrdíš podobně jako někteří ostatní, že jí promrhali?

  • 10. 11. 2017 0:00

    Jirka1 (neregistrovaný)

    Chybné je, že pokud jde o vědecký projekt, mělo to jít cestou soutěže a grantu, ne účelové dotace.

  • 11. 11. 2017 14:38

    Bystroushaak

    Tak pokud by to začínalo jako vědecký projekt, tak ok. Ale pokud vím, tak to začínalo jako projekt pár nadšenců, kteří na to později neměli, tak požádali o dotaci. A úředníci shledali, že by to asi bylo dobré dodělat a poslat do vesmíru, tak na to ty prachy odkývli.

    Můžeme tu filosofovat o smysluplnosti státních dotací, ale pokud už mají existovat a pokud se mají na něco vynakládat, tak tohle mi nepřijde, jako špatný, nebo drahý projekt.

  • 13. 11. 2017 9:22

    Hmmm (neregistrovaný)

    Uvediem ta do problematiky financovania a dotovania na Slovensku. Nie je to tak davno, co tu preletel obrovsky skandal okolo vyziev a financovania/do­tovania vyskumnych programov a ustavov.

    Ministerstvo skolstva rozdelovalo okolo 300 milionov na vyskum a vyvoj. Univerzity a vyskumne ustavy mali dostat 0. Nulu. Nie par milionov alebo par drobnych. Nulu. Vsetky do jednej. Ich projekty ministerstvo zamietlo. Urcite chapes, ze je asi velmi velka nahoda, ze by vsetky univerzity a vyskumne ustavy na Slovensku nevedeli spravne napisat projekt.
    Peniaze namiesto nich mali ist sukromnym firmam, ako liehovar, upratovacia firma a podobne, z ktorych vela robilo vyskum iba na papieri. Nie zdanlivo na papieri, ale naozaj na papieri, pretoze mali napriklad 7 zamestnancov, sidlo v sope a podobne.
    Tieto peniaze sa nastastie stopli.

    A to nie je prvy takyto pripad na Slovensku v poslednej dobe.

    Takze sa naozaj nemozes cudovat, ze ludia zacnu byt velmi alergicki, ak sa objavi projektik maleho vedeckeho vyznamu s obrovskym financnym krytim zo statnych penazi.

  • 8. 11. 2017 18:23

    jano (neregistrovaný)

    Ano, ten kto do toho trocha vidí, rýchlo rozpozná kadejaké podivné čachre za týmto projektom. Tu nejde o závisť, na projekte pracovalo kopa šikovných ludí, ktorí ale boli potichu odsunutí dozadu, keď sa dalo kdekade vystrkovať a hádzala sa na nich špina, keď sa dačo nedarilo. Ten komentár človeka zo SAV je viacej ako pravdivý, v SR je kopa ľudí, ktorí sa podielajú na rôznych aktivitách súvisiacich s kozmickým výskumom (prístrojová technika, materiály atď.), ale toto bolo prezentované tak, ako keby okrem skCube nič iné neexistovalo. Nechcem tu podrývať, ale kopa peňazí sa tam vytrepala na kadejaké nezmyselné wokshopy a prezentácie, pritom sa dala značná časť družice vyklikať na e-shope https://www.cubesatshop.com/ a mohli sa sústrediť naozaj na riešenie nejakého podstatného problému, čo je vlastne účel týchto družíc.

  • 8. 11. 2017 19:05

    Bystroushaak

    „Ten komentár človeka zo SAV je viacej ako pravdivý, v SR je kopa ľudí, ktorí sa podielajú na rôznych aktivitách súvisiacich s kozmickým výskumom (prístrojová technika, materiály atď.), ale toto bolo prezentované tak, ako keby okrem skCube nič iné neexistovalo.“

    No, a za to může kdo? Že by novináři, kteří konečně narazili na prezentovatelný projekt?

    Jinak ten komentář je naprosto dementní brekot uražené ješitnosti, který byl radši stáhnut.

    „Nechcem tu podrývať, ale kopa peňazí sa tam vytrepala na kadejaké nezmyselné wokshopy a prezentácie, pritom sa dala značná časť družice vyklikať na e-shope https://www.cubesatshop.com/ a mohli sa sústrediť naozaj na riešenie nejakého podstatného problému, čo je vlastne účel týchto družíc.“

    Tak určitě. Bože. A místo skCUBE by se jmenovala satshopCUBE.

    Přijde mi, že asi vážně nechápeš, o co tam šlo. Koupit si družici z eshopu a pak jí nechat vypustit je naprosto bezcenné. Může to udělat kde kdo. Cenově bych na to měl i já (bez vypuštění) a naprosto nic by to nikomu (včetně mě) nepřineslo.

    To o co šlo je popularizovat stavbu družic na slovensku a získat know-how ze stavby, které se bude hodit když chceš postavit něco víc, než kostku 10x10x10.

    Když ti to dělá takové problémy, představ si to, jako kdyby postavili auto. Zcela vlastní výroby, od rámu po vnitřnosti a nacpali ho vlastní elektronikou a rádiem. A to auto by bylo 10-100x dražší, než trabant. A lidi, místo aby to ocenili, by měli kecy ve stylu:

    „Ale vždyť jste mohli koupit trabanta přece!“

    „Jak to že stavíte auto, vždyť v něm nemůžu jezdit“

    „Jaký má smysl něco vymýšlet, když se tady dá objednat kostra auta i s motorem?“

    „Kde jsou účtenky“

    „A bude levnější chleba?“

    Jde o to získat znalosti a schopnosti, vyškolit lidi a dokázat, že to jde. Nemáš vůbec tušení, kam to povede, třeba z toho bude automobilka, nebo zakázkový vývoj pro armádu, nebo jen inspirace pro všechny ty kluky, co chtěj postavit auto, nebo družici. Cesta je cíl, snahou je vytvořit proces.

    Kecy na to, že někde v eshopu se dá koupit kostra s radiovým modulem za desítku tisíc euro jsou jak kdyby učitelé studentům říkali, že nemusí dělat žádné práce a testy a že si je místo toho můžou koupit online v eshopu. Je to naprosto nesmyslná zkratka a brutální nepochopení cíle.

    Co jste jako Slováci zatím předvedli, že u vás nikdo snahu neocení. Tak se nedivte, až příští Musk půjde pracovat do Čech, nebo ještě víc na západ.

  • 8. 11. 2017 20:12

    jano (neregistrovaný)

    Prečítaj si poriadne, čo som napísal. Poznám osobne ludí, ktorí na tom projekte pracovali a nechali to tak, pretože sa tam varili kadejaké súkromné kšefty a prachy sa míňali na kadečo, kde išlo hlavne o súkromnú slávu podaktorých ludí. A totálne si nepochopil, že nebudem asi pracne vývijať overené veci, ktoré si môžem kúpiť za zlomok toho, čo by ma stál vlastný vývoj - podla teba asi keď chcem spraviť rádio, tak začnem ťažbou piesku na výrobu kremíku. Napísal som jasne, že ak ten projekt mal mať nejaké uznanie a hodnotu, tak sa mali sústrediť na nejaký partikulárny problém (praktický, vedecký, pedagogický ... ) - je ich viacej ako dosť, z hotových/zakúpených vecí si poriadne naštudovať všetko okolo kozmických technológií a hlavne nie sa pchať podaktorým politikom do prdele. Takto vynachádzali vynájdené a zlepili dačo, čo nemalo ani hodnotu sputniku a ešte sa to aj tak po chvíli potentovalo. Tento projekt si nezaslúži nijakú slávu, šlo len o kopu rozflákaných prachov ktoré skončili bohviekde, bez ohladu na to, či slovák alebo neslovák.

  • 8. 11. 2017 22:02

    Bystroushaak

    „Prečítaj si poriadne, čo som napísal. Poznám osobne ludí, ktorí na tom projekte pracovali a nechali to tak, pretože sa tam varili kadejaké súkromné kšefty a prachy sa míňali na kadečo, kde išlo hlavne o súkromnú slávu podaktorých ludí.“

    No, super. A podal jsi podnět k prošetření? Napsal jsi svému ministrovi stížnost? Sepsal jsi o tom článek do novin s důkazy a výpovědmi svědků?

    Co můžeš říct konkrétního, než „jedna paní povídala“? Co jsi kromě hejtu v diskuzi udělal k napravení zločinu a křivdy, která se ve světě podle tebe stala? Nebo se svou pasivitou podílíš na zločinu?

    „podla teba asi keď chcem spraviť rádio, tak začnem ťažbou piesku na výrobu kremíku“

    To jsem psal kde? Naopak spousta lidí má hlášky, že rádio už je vyrobené, tak nic takového vyrábět nemáš. Někdy i doslova mají kecy na radiový modul a řídící počítač.

    „Napísal som jasne, že ak ten projekt mal mať nejaké uznanie a hodnotu, tak sa mali sústrediť na nejaký partikulárny problém (praktický, vedecký, pedagogický ... ) - je ich viacej ako dosť, z hotových/zakúpených vecí si poriadne naštudovať všetko okolo kozmických technológií a hlavne nie sa pchať podaktorým politikom do prdele.“

    To je validní názor, který uznávám, ale nesdílím. Nějak se začít musí a ideálně to chce nabírat zkušenosti postupně, ne hned začít vymýšlet robotická vozítka a kdesi cosi, když jsi ještě nevypustil ani „pípač“.

    Jinak všimni si jedné věci - oni to dokázali. To jejich strategii dělá automaticky validnější a tvé názory irelevantními, protože jsi sám žádnou družici nevypustil. V soutěži „jak se na to musí“ tedy vedou na plné čáře.

    Jak chceš ufinancovat stavbu a vypuštění akademické družice bez toho, aniž bys do toho tahal stát a politiky mi není úplně jasné, ale rád si to poslechnu.

    „Takto vynachádzali vynájdené a zlepili dačo, čo nemalo ani hodnotu sputniku a ešte sa to aj tak po chvíli potentovalo. Tento projekt si nezaslúži nijakú slávu, šlo len o kopu rozflákaných prachov ktoré skončili bohviekde, bez ohladu na to, či slovák alebo neslovák.“

    S tím nesouhlasím. Je pěkné, že pár zemí na světě je schopno stavět pokročilé kosmické satelity a sondy, ale co je ti to platné jako Slovákovi? Nákupem akorát podporuješ zahraniční korporace, vyvádíš peníze a jen zhoršuješ svojí situaci, protože přicházíš o kvalifikované lidi.

    Kdyby bylo cílem něco konkrétního, například co já vím, meteorologický satelit, tak námitku uznám. Ale tady bylo cílem (podle tvůrců i podle dotace) propagovat vědu a získat knowhow. A to vážně nákupem neuděláš.

  • 9. 11. 2017 4:30

    Palo M. (neregistrovaný)

    Bystroushaak, potlesk. A neboj, nie vsetci Slovaci su taki zavistlivi, ako tito co tu hlasno prskaju v diskusii.
    Aj ked SKcube som do detailov nesledoval, tak v case ked SOSA ako zdruzenie len zacinala, tak som chodil na portal kozmonautika.sk, vtedy sa este o druzici nic konkretne nehovorilo, a cielom tych chalanov bolo dostat Slovensko do ESA... a pravdepodobne len vdaka tym chalanom doslo k tomu, ze sa ten proces rozbehol (Slovensko sice este plnohodnotnym clenom nie je, ale ten proces bezi a snad sa to casom dotiahne). Clenstvo v ESA umoznuje slovenskym instituciam podielat sa na vesmirnom vyskume (z coho mozu profitovat nielen veda a skolstvo, ale v konecnom dosledku i komercne subjekty). A za tuto niekolkorocnu aktivitu ti chalani nedostali ani gros.

    Pritom by to mala byt robota tych "kredibilnych vedeckych institucii" participovat v medzinarodnych organizaciach. Lenze pravda je taka, ze v SAVke su zabetonovani dinosauri este z totaca, robia velke prd, a stoji to cele tiez nemale peniaze. A podla mna odtial vietor fuka, particka nadsencov ukazala, ze sa to da ked sa chce, a tym dala frcku do nosa celej suite slavnych vedatorov, ktory tam desatrocia len hniju na svojich stolickach a pre krajinu nerobia vobec nic (pritom su statom plateni). Takze to stekanie zo strany "kredibilnych" je len klasicky zufaly obranny manever zaby na prameni...

  • 9. 11. 2017 10:13

    CHe (neregistrovaný)

    Tvoja reakcia je hodne schizofrenicko-komická v tom, že v podstate robíš presne to, čo vyčítaš časti kritikov tamtoho projektu...

    Tzn. povrchné paušalizujúce kydanie ("zabetonovani dinosauri este z totaca, robia velke prd, ..."). Ano, v SAVke určite sú aj takí ľudia, je tam ale aj množstvo ľudí, makajúcich niekedy aj 12h denne a robiacich špičkovú vedu s výsledkami, ktoré sú vedecky neporovnateľné s nadšeneckým projektom typu skCUBE (pričom ja naňho nemám vyhranený názor, beriem, že sa dá v niektorých aspektoch hodnotiť pozitívne, prezentácia zo strany SOSA mi ale prišla a dodnes príde hodne nadnesená).

  • 9. 11. 2017 11:03

    jano (neregistrovaný)

    A kedy si bol naposledy na tej prehnitej dinosaurej SAV ? Veď nemás ani elementárnu predstavu, čo tam ľudia robia, s takýmito výrokmi im mentálne nesiahaš ani do výšky podrážky. Máš vôbec prestavu o tom, že v ČR a SR existujú skupiny ľudí, ktorí sa profesionálne zaoberajú konštrukciou a výrobou celých prístrojových celkov pre satelity, optika rongenových teleskopov kolegov z ČR patrí medzi najlepšie na svete. Nemáš ani tušenie, aké technológie boli pre toto vyvinuté a koľko to stálo námahy - a ty máš odvahu takéto čosi porovnávať s dilenantsky vedeným a sfušovaným projektom za nehorázne prachy daňových poplatníkov ? Moje námietky sa netýkajú ľudí (o.i. mojich známich z univerzít), ktorí na tom SKUTOČNE pracovali, zadarmo, vo voľnom čase, s minimálnym rozpočtom, bez prístupu k certifikovaným komponentom pre vákuum, radiáciu, teplotný rozsah, ale tunelárov a análnych politických horolezcov, ktorí sa na ich chrbátoch viezli - zdá sa ti napr. 80000 euro za workshopy a prezentácie málo ? Akú vôbec ten projekt mal hodnotu - okrem teda toho, že si pár politikov turbovalo péra - z odstupom doby absolútne žiadnu. Vlastne jednu mal - zase sa ukázalo, ako sa dá aj akákoľvek vznešená myšlienka s pomocou dobrých kámošov použiť na rozkrádanie verejných zdrojov.

  • 9. 11. 2017 13:43

    Bystroushaak

    "zdá sa ti napr. 80000 euro za workshopy a prezentácie málo ?"

    Z čeho to číslo vychází? To píšeš, jak kdyby to byla nějaká konkrétní položka, ale jediné co jsem našel v téhle výši je:

    "Zabezpečenie podporných organizačných, technických a administratívnych činností v oblasti vesmírnej politiky"

    Tam přitom není na prezentace kromě služebních cest ve výši 3600€ nic. Všechny ty finance padnou na platy (31k3€), zdravotní pojištění (~11k€), materiálové výdaje (11k€), služby (18k€) + dalších 20k€ na plat obsluhy.

    To může znít hustě, ale někde si musí pronajímat prostor a tak podobně. A když si to rozpočítáš na rok, a team lidí, tak to na mě působí přiměřeně. Například já dělám za přibližně podobný plat jako těch 31k€ a tady není řečeno, pro kolik je to lidí. Vůbec bych se nedivil, kdyby to bylo třeba pro dva / tři. V programátorské branži je to ještě relativně nízký plat, a to ani nevyrábím družice a neprogramuji RTOS.

    Jakože, já tě fakt nechápu. Když jsem dělal v národní knihovně na systému pro evidenci ebooků, tak byl roční rozpočet kolem 4M (~155k€) na team lidí, kde jsme reálně něco dělali asi čtyři, zbytek shrábnul peníze za to, že se k tomu jednou měsíčně vyjádří. Ve státní správě dochází k plýtvání a k neefektivitě všude možně a určitě by se toho dalo najít hodně, ale tenhle projekt mi podle všech dohledatelných informací přijde přiměřeně v pořádku. Ta částka kolik to stálo je v podstatě zanedbatelná a byla by zanedbatelná, i kdyby byla o řád výš.

    V podstatě jediné námitky co jsem viděl byly v nějakém slovenském deníku, kde ovšem nebylo nic konkrétního, a pak od toho youtube debila s vizáží kedlubny, co někdo nalinkoval sem do diskuze. A pořád nikde nic konkrétního. Přijde mi fakt zajímavé, jak si tu trochu hejtu všichni s radostí vezmou za vlastní a mají jasno.

    Já bych fakt nerad působil zaujatě, takže ti dám ještě jednu šanci - můžeš jasně a stručně vypsat, co na tom projektu podle tebe bylo zkorumpované a špatně?

  • 10. 11. 2017 3:36

    Palo M. (neregistrovaný)

    "A kedy si bol naposledy na tej prehnitej dinosaurej SAV ?"
    To je vyborna otazka! Vies, ked vsetci rovesnici, ktori sa cerstvo po skole snazia robit vedu, nakoniec skoncia v sukromnych firmach, castokrat v zahranici, a vsetci rozpravaju podobne pribehy (a to pritom z roznych vednych odborov), tak akosi nemas chut take veci dalej analyzovat: Zacem bukvy, vsjo jasno...
    (Len pre istotu: To neznamena, ze vsetci so pracuju v SAVke zu zli. Ale ked zaby na prameni sedia na klucovych miestach, tak potom ti schopni ludia sa k nicomu poriadnemu nedostanu.)

    Slovensko mohlo byt v ESA uz dlhe roky, lenze to by tie fasa vedecke kapacity museli preto aj nieco urobit. Keby nebolo SOSA, tak by sa pravdepodobne doteraz nic v tomto smere ani nezacalo. Skolstvo a veda su na Slovensku dlhodobo podfinancovane aj preto, ze "akademici", na to dlhodobo prdia - pretoze na tej urovni to uz nie je len o tom, robit si nejaky vyskum, ale aj urobit mu patricne PR a cez to potom presvedcit vladu, aby peniaze na vyskum dala. Ale ked je slovenska veda dlhodobo "neviditelna", tak je prva na rane ked vlada potrebuje zaplatat diery v rozpocte a nieco zoskrtat. A toto je bohuzial dlhodoba situacia, netreba nazerat dovnutra SAV, aby to clovek videl.
    Takze, mozno mam o instituciach ako SAV svoje predsudky, lenze ked to zvonku vyzera rovnako naprd ako to vyzeralo pred rokmi, akosi nemam dovod mysliet si, ze vnutri doslo k akemusi zazracnemu obrodeniu.

    To, ze neslo 100% z dotacie na tuto SKcube len do hmatatelnych veci, ale nieco aj na ine cinnosti (spominal si prezentacie, workshopy), povazujem za normalne a logicke. Mozno sa ti nezda vyska, ze sa na tom niekto prizivil - no, mohlo sa stat, ale take veci sa deju aj inde (myslim tym nielen na Slovensku), podstatnejsie ale je, ze sa nakoniec nieco urobilo. A hlavne by to mal byt len zaciatok, prvy milnik, nabratie skusenosti (aj tych s prizivnikmi) a nabuduce by to mohlo byt lepsie. Lenze ked to budu ludia kritizovat ako celok, tak mozno uz ziadne nabuduce ani nebude - a budeme zas tam, kde sme aj boli.