Hlavní navigace

Pumpkin oživuje PalmOS, Linux Mint pracuje na vzhledu

13. 9. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Linux Mint
Projekt Pumpkin má za cíl oživit ukončený systém PalmOS na moderních strojích. Linux Mint se hodlá zaměřit na přepracování témat vzhledu. Na serveru OSNews vyšla obsáhlá recenze KDE Slimbooku. Program unzip na openSUSE poškozuje soubory.

Pumpkin portuje PalmOS na architekturu x86–64

Pumpkin je jméno, které dostal projekt zaměřený na oživení PalmOS na moderních počítačích. Vývoj tohoto operačního systému určeného pro PDA a komunikátory byl ukončen už v roce 2005. Pro jeho běh bohužel potřebujete MS Windows, do budoucna se ale počítá s podporou Linuxu. Jedná se zatím o předběžnou verzi, která dokáže spustit jen několik základních aplikací určených pro tuto platformu. 

Pumpkin OSPumpkin OS

Linux Mint vylepšuje vzhled

Linux Mint se rozhodl zaměřit na vizuální stránku. Hodlá zapracovat jak na tématech desktopu, tak na webové stránce projektu. Část změn už  je připravená pro prostředí Cinnamon. Konkrétně se jedná o témata vzhledu Mint-X a Mint-Y. Tyto novinky můžou uživatelé očekávat už ve vydání verze 20.3. Na nových webových stránkách se již usilovně pracuje a měly by být aktualizovány v nejbližší době.

Mint-YMint-Y

Recenze KDE SlimBooku

Na trhu je stále málo notebooků s předinstalovaným Linuxem. Jednou z firem, která takovéto notebooky nabízí, je Slimbook. Tato španělská firma má v nabídce model s názvem KDE Slimbook, který prodává s předinstalovanou distribucí KDE neon. Na webu OSNews teď vyšla obsáhlá recenze tohoto stroje, ve které autor nešetří chválou. Jedinou výtkou autora je to, že nemá co vytknout.

CS24_early

KDE Slimbook

Unzip na openSUSE poškozuje soubory

Kira Backes reportovala závažnou chybu balíčku unzip v distribuci openSUSE. Ten při rozbalovaní archivů opakovaně poškozuje rozbalované soubory. Zajímavé je, že se tato chyba vyskytuje pouze ve verzi unzipu určené pro distribuci openSUSE a ve všech ostatních distribucích funguje bez problémů. 

openSUSE 15.3

Nově vydáno

Distribuce určená pro začátečníky Linux Lite vyšla ve verzi 5.6. Bryan Poerwo oznámil dostupnost EndeavourOS 2021.08.27, posledního stabilního vydání průběžně aktualizované linuxové distribuce. Minimalistická linuxová distribuce EasyOS vyšla ve verzi 2.9. Projekt Linux From Scratch, který poskytuje nástroje pro vytvoření vlastní distribuce oznámil vydání verze 11.0.

Linux Lite 5.6Linux Lite 5.6
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.