Hlavní navigace

Purism Librem 5 později, Tails 3.9 už teď

9. 9. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Tails
UBports ukazuje Unity 8 a Mir na smartphonu, OLED TV od Sony mají závažný problém, Canon uvedl full-frame bezzrcadlovku, GNOME 3.32 v březnu 2019.

Librem 5 se odsouvá na duben 2019

Původní plány na uvedení svobodného smartphonu Purism Librem 5 v lednu příštího roku už neplatí, telefon je odsunut o čtvrt roku dále. Za zpožděním dle výrobce stojí zpoždění s použitým SoC, tedy i.MX8 od NXP Semiconductors. Purism v něm během testování našel dvě chyby, které se týkají správy napájení a spotřeby hardwaru, což je pro mobilní přístroj stěžejní. Snížení výdrže akumulátoru u testovací jednotky (na snímku) mělo být výrazné (konkrétně čip neuměl používat WAIT režim a probudit se do běhu s pouze jedním CPU jádrem).

Purism Libre 5 - vývojová deska

Purism Librem 5 – vývojová deska

Vzhledem k tomu, že už stejně máme září a Purism ještě nezačal s dodávkami vývojářských kitů, není odsun uvedení produktu na trh zásadním překvapením. Alespoň se tak získal nějaký čas navíc pro další ladění softwarové části.

CS24_early

Tails povýšil na verzi 3.9

The Amnesic Incognito Live System, neboli Tails či ještě lépe řečeno na Debianu založené live distro zaměřené na co nejvyšší anonymitu uživatele přichází s pravidelnou aktualizací. Verze 3.9 podporuje použití diskových oddílů s šifrováním VeraCrypt, načítání RSS zdrojů v Thunderbirdu a má lepší podporu instalace dodatečných programů (jejich přehled je v menu Applications → System Tool → Additional Software). Tyto přídavné balíčky byly testovány z hlediska bezpečnosti, tvůrci však obecně varují, že přidávání dalších balíčků zvenčí může narušit bezpečnost celého systému Tails.

K brouzdání internetem je zde Tor Browser 8.0, nová verze založená na Firefox 60 ESR. Jeho součástí je nové zobrazení Tor okruhů. Thunderbird byl aktualizován z verze 52 na 60, Tor jako takový na verzi 0.3.4.7-rc, Electrum pak z 3.0.6 na 3.1.3. Linuxové jádro povýšilo na 4.17, což mimo jiné znamená záplatu na útok Foreshadow a aktualizace mikrokódů a firmwarů pro mnohé čipy AMD a Intel. Tails 3.9 opravuje několik bezpečnostních chyb.

Krátce

  • Projekt UBports si vzal za cíl převzít po Canonicalu vývoj projektů v oblastech, kde jej ukončil (tedy mj Unity 8 a systém pro smartphony). Díky snahám některých vývojářů se nyní daří rozběhat aktuální Mir (který se mezitím posunul směrem k Wayland kompozitoru s určením v podobě IoT zařízení) na smartphonu, konkrétně Sony Xperia Z5. Pokud vše půjde hladce, verze s Unity 8 a současným Mirem použitelné i běžnými smrtelníky bychom se mohli dočkat příští rok.
UBports na Xperia Z5

UBports na Xperia Z5

  • Canon představil 30Mpix full-frame bezzrcadlovku EOS R. Stává se tak předposledním velkým výrobcem, který se na toto pole pouští (až dosud měl v nabídce APS-C bezzrcadlovky systému EOS M). Za výhodu systému EOS R uvádí výrobce velký průměr bajonetu, který umožní i díky blízkosti bajonetu a snímače u zrcadlovek nerealizovatelné konstrukce objektivů.
  • Špičkové OLED TV Sony mají už půl roku problémy se stmíváním obrazu. Chyba schovaná v příslušných algoritmech se do televizorů dostala s tehdejší aktualizací firmwaru a dodnes není plně vyřešena. Sony již sice do některých modelů distribuovala opravu, ale u jiných typů odmítá věc řešit s odůvodněním, že tyto modely nejsou postiženy. Že by další položka na seznam RMS?
  • GNOME 3.32 přijde v březnu 2019, první raná vývojářská verze 3.31.1 se objeví už 10. října tohoto roku. V průběhu nadcházejících měsíců se také začne objevovat více a více GTK+ 4.0, očekávat můžeme i další vylepšení týkající se Waylandu, Flatpaku i výkonu tohoto prostředí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.