Sorry za otravný příspěvek, ale tohle není blog. Článek by měl mít nějakou úroveň. Začalo to hned v prvním odstavci ( zařízení, která mají minimální spotřebu, ale pro firewall -- tam bych vzhledem k významu čekal spíš souřadnou spojku), a pokračovalo spoustou jazykových konstrukcí typických pro angličtinu (iptables pravidla; Na RedHat klonech). Myslím, že konkrétně tyto prohrešky jsou zmíněny i v článcích od p. Krčmáře.
Je mi jasné, že autor získává drtivou většinou informací v angličtině a je tak náchylnější k anglismoům, přesto by si měl dát tu práci a zamyslet se, jestli píše pořád ještě česky, nebo anglicky s českými slovy.
P.S. Po přečtení titulku jsem se lekl, že existuje nějaký nový exploit, kterým může kdokoliv restartovat cokoliv. Naštěstí tomu tak není.
...že by existoval na Rootu někdo, komu na formě záleží? Pana Krčmáře mezi ně nepočítám, jedny chyby kritizuje a ještě horší sám dělá.
Cizojazyčný zdroj NENÍ omluvou pro kurvení češtiny, buďto pisatel češtinu zvládá nebo ne. Pravidla jsou dána.
Vám doporučuju to samé, co dělám já: Buďto mi to stojí za to číst, nebo to nečtu (a patřičně ohodnotím). Root je sám sobě mírou věcí a může si psát, co chce, na vás je, zda to budete číst.
Zdravím!
P.S.: Připomnělo mi to úplně stejný amatérismus při lokalizaci linuxových aplikací. Vzhledem k tomu, že překládat může skoro každý, kdo má díru do prdele, nutně se to musí někde projevit. Často je lepší používat originální lokalizaci.
Kouzlem nechtěného jste prokázal, že forma u nikoli beletristicky, ale informačně obsažných textech má jedinou podmínku - jednoznačnost. Vše ostatní je jen, řekněme, kulturní bonus. Podotýkám, že kulturní bohatství pochází i od osob nekulturního vzhledu... My, Češi, máme to privilegium zacházet s nejstrukturovanějším živým jazykem a proto se u nás projevuje vyšší citlivost na nejen sémantickou přesnost vyjadřování. O překladatelích a lokalizátorech se vyjadřovat raději nebudu...
Kdežto u vás doma je otrocky uklidí manželka, že? To pak chápu ten posměch...
Taky jsem míval sousedy, kteří ignorovali drobky, a pak se od nich po celém paneláku rozlezli švábi (resp. rusi domácí). Jejich vyhubení trvalo několik měsíců, super zážitky.
Jinak doporučuji drobit na talíř nebo tác, než na stůl :).