Hlavní navigace

Red Hat nechce Mono v RHEL

23. 11. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Open-source implementace .NET se těší obecně velké oblibě a je stále živější. Je již součástí mnoha distribucí včetně Fedory. Red Hat ale Mono do své enterprise distribuce nezařazuje a raději preferuje jiné technologie. Co jej k tomu vede? Má to něco společného s hrozbami Microsoftu?

.NET je populární platforma Microsoftu, která umožňuje pohodlně vytvářet moderní a multiplatformní aplikace. V poslední době je o něm slyšet stále více a poměrně velká skupina vývojářů jej používá při tvorbě aplikací. Oficiální podpora Microsoftu je však pochopitelně k dispozici jen pro uzavřenou skupinu platforem.

Není proto divu, že se vývojáři open source rozhodli vytvořit vlastní implementaci .NET, která je dnes známá pod jménem Mono. Implementace začala vznikat už v roce 2001 a od začátku její vývoj zaštiťoval Novell (Ximian). Po třech letech spatřila světlo světa ostrá verze 1.0. Poslední vydanou verzí je pak 1.2.

Mono je silně multiplatformní implementací .NET a běží na systémech Linux, FreeBSD, UNIX, Mac OS X, Solaris a také MS Windows. Mono je beze zbytku svobodným softwarem vydaným pod licencemi GNU GPL, GNU LGPL a MIT licencí.

Distributoři

Ačkoliv začlenění Mono do distribucí trvalo poměrně dlouhou dobu, největší distributoři jej už v posledních verzích systému nabízejí.

Najdeme jej v Debianu (Etch a vyšší), Fedora Core (5 a vyšší), SUSE Linux Enterprise Desktop (10 a vyšší) a Ubuntu (Edgy Eft a vyšší). Důvodem začlenění balíku do distribucí je jednak snaha přiblížit jej vývojářům, ale také možnost nabídnout další aplikace, které jsou pod Mono vyvíjeny.

Jsou to například známý desktopový vyhledávač Beagle, software pro správu fotografií F-Spot, p2p klient iFolder, hudební přehrávač Muine, poznámková aplikace Tomboy a podobně.

Red Hat říká „NE”

Jediným velkým distributorem, který se Mono úspěšně brání, je Red Hat. Přestože v sesterské distribuci Fedora Core je už Mono od minulé verze, firma jej do enterprise distribuce RHEL 5 zařadit nehodlá. Ve druhé betaverzi RHEL 5 uživatelé Mono nenajdou.

Někteří pozorovatelé už delší dobu tvrdí, že za postojem Red Hatu stojí strach z patentů Microsoftu. Přestože Novell tvrdí, že v Mono žádné patentované technologie nejsou, nemohou být uživatelé RHEL před potenciálními žalobami ze strany Microsoftu chráněni. Steve Ballmer potvrdil, že takové riziko tu stále je a chráněni jsou jen zákazníci Novellu.

Joel Berman, který v Red Hatu zastává pozici marketingového ředitele, ale tvrdí, že k negativnímu postoji vůči Mono vedou firmu jiné důvody. „S otázkou Microsoftu a Novellu to nemá nic společného,” tvrdí Berman. Podle jeho slov byla otázka Mono v Red Hatu nastolena mnohem dříve, než vůbec k dohodě mezi Novellem a Microsoftem došlo.

Podle Bermana tím pravým důvodem nejsou právnické otázky ani hrozící žaloby. Jednoduše jsou za tím technická omezení Mono projektu, která brání Red Hatu v jeho zařazení do RHEL.

Tím hlavním je podle Joela Bermana špatná portovatelnost aplikací z .NET. „Nelíbí se nám ta skutečnost, že je sice velmi snadné portovat aplikace z Mono na Windows, ale je velmi obtížné vzít aplikaci z Windows a portovat ji na Mono,” shrnul celý problém Berman.

Red Hat se domnívá, že Java funguje velmi dobře, a tak není třeba ji nahrazovat. „Myslíme si, že Java s ohledem na Web Services funguje velmi dobře. Samozřejmě, že s JBoss jsme vytvořili velmi pevný svazek,” řekl Joel Berman. Jen připomenu, že Red Hat v loňském roce JBoss koupil asi za 350 milionů dolarů (kurzy).

V otázce desktopových aplikací má Red Hat také jasno. Podle Bermana není Beagle jedinou aplikací ve svém oboru. „Myslím, že existují další dobré alternativy pro vyhledávání,” podotkl Berman.

V případě populárního Tomboye se marketingovému řediteli Red Hatu nelíbí velké závislosti takto jednoduché aplikace. „Neexistuje žádný uspokojivý důvod pro to, aby Tomboy vyžadoval Mono. Je podivné, že tak malá aplikace vyžaduje takovou hromadu závislosti, takže by mě nepřekvapilo, kdyby se objevila jiná alternativa k Tomboy,” myslí si Joel Berman.

Po Mono v RHEL prý ani nevolají sami zákazníci. Prý o něj obecně není velký zájem. „Nemáme mnoho zákazníků, kteří by plánovali vybudování infrastruktury nad Mono,” tvrdí Bergman. „Můžu říct, že všichni, se kterými jsme mluvili a zvláště ti, kteří pracují s Web Services, používají Javu.”

CS24_early

Závěrečné shrnutí

Přestože se ostatní pokoušejí Mono prosadit, podle Red Hatu je to poměrně zbytečná technologie. Desktopové aplikace se dají psát i bez něj a na ty síťové se lépe hodí Java. Co si o tom myslíte vy?


Citace čerpány ze serveru InternetNews.

Mělo by být Mono součástí distribucí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.