Hlavní navigace

ROOT.cz zavádí dobrovolné mikroplatby za přečtení článků

16. 5. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Praha 16.05.2001 - Server ROOT.cz zavádí jako první český zpravodajský server možnost zaplatit za přečtený článek.

Platba je realizována pomocí mikroplatebního systému I like Q a umožňuje čtenářům ocenit kvalitní článek zasláním libovolné částky na účet serveru. Je třeba zdůraznit, že příspěvek je dobrovolný a zaslat lze opravdu mikročástku v řádech haléřů. Navíc je použití I like Q velice jednoduché, celá transakce je otázkou několika vteřin a čtenáře nijak nezdržuje a neobtěžuje. Takto získané prostředky budou rozděleny rovným dílem mezi autora článku a provozovatele serveru.

„Pořád kolem sebe slyšíme, že reklamní bannery jsou na ústupu a budoucnost je v něčem jiném. Jestli to "jiné“ jsou mikroplatby ukáže čas, my však chceme být připraveni již dnes. Pochopitelně, že čistě placený přístup je v současnosti nereálný, proto volíme tuto formu dobrovolné platby. Pokud se systém osvědčí, mohou se naši čtenáři dočkat např. menšího objemu reklamy nebo nadstandardních služeb pro platící čtenáře.", říká Tomáš Krause z firmy 4WeB provozující server ROOT.cz.

Zároveň s možností platit za články byl systém plateb I like Q implementován i do minishopu na adrese shop.root.cz, kde si čtenáři mohou za Q nakoupit trička s motivem tučňáka Tuxe – symbolu Linuxu.

root_podpora

O serveru ROOT.cz (http://root.cz/)
ROOT je zpravodajský server zaměřený převážně na operační systém Linux, ale nevyhýbá se ani tématům, která hýbou českým Internetem, výpočetní technikou a oblastí IT. Denně přináší články a novinky ze světa Linuxu a snaží se propagovat tento volně šiřitelný operační systém mezi nejširší veřejnosti jako levný a spolehlivý protipól komerčních operačních systémů.

O systému I LIKE Q (www.ilikeq.cz)
Elektronická peněženka I LIKE Q je prvním evropským projektem mikroplateb, placení částek v řádech halířů až stokorun pomocí internetové měny Q, který zahájila česká společnost Villusion v prosinci 2000. K platbám uživatelé používají novou internetovou měnu Q, jejíž reálná hodnota je vázána pevným kursem k české koruně v poměru 100 Q = 1 Kč. Obě dvě měny jsou mezi sebou plně směnitelné. Za 5 měsíců svého provozu používá I LIKE Q již přes 40 internetových serverů a 40 tisíc uživatelů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku