Hlavní navigace

Samsungu se daří, poprvé v prodejích procesorů překonal Intel

30. 7. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Antivirus Kaspersky bude také zdarma, YouTube zavře webový editor, turistické Mapy.cz už lze stáhnout pro celý svět, Jeff Bezos byl krátce nejbohatším mužem světa a Android O se blíží – bude se jmenovat Octopus?

Software a hardware

Android O se blíží a Google vydal poslední preview 4, které bychom mohli označit za takovou hodně pokročilou betu. Zkrátka už by se téměř nic měnit nemělo. Čtvrtá preview verze tak asi nejvíc zaujala tím, že se v klasické Easter Egg sekci v nastavení objevila chobotnice (octopus). Znamená to, že Google končí s pojmenováváním Androidu podle cukrovinek a přijde Android 8 Octopus? Nebo nás Google opět trollí? Dozvíme se nejpozději za několik týdnů.

Antivirus Kaspersky následuje konkurenci a také nabídne verzi zdarma. K dispozici už je v několika zemích a v následujících měsících by měla být uvolněna v téměř celém světě – v ČR na podzim. Ochrana před hrozbami by měla být prakticky stejná jako v placené verzi, ale chybět budou např. rodičovská ochrana, VPN a další funkce. Bezplatná verze samozřejmě také uživatele bude trochu otravovat s reklamami, aby se neřeklo, ale prý by to mělo být s mírou. Novinka byla ohlášena u příležitosti 20. výročí založení firmy.

Internet a web

YouTube ke 20. září vypne webový editor videa. Ten byl kdysi uveden s velkou slávou, ale jak se ukázalo, uživatelé o něj moc zájem neměli. A tak už v poslední době ani nebyl vylepšován. To však neznamená, že už videa nepůjde nijak upravovat přímo na YouTube. Zůstává nástroj vylepšení, který toho umí také docela dost – základní ořez, úpravu barevnosti, aplikaci filtrů, přidání titulků apod. Jen pro skutečný střih si holt budete muset najít jiný nástroj.

Mapy.cz od Seznamu lákají na další věc, kterou vám Google nenabídne. Mobilní aplikace už nabízí ke stažení mapové podklady pro celý svět. Jde sice o turistické mapy, takže autonavigace nefunguje, ale pří pěších nebo cyklo výletech se můžete nechat navigovat. Výhodou také je, že stahované podklady jsou rozděleny na jednotlivé země a jejich regiony, takže si telefon nemusíte zaplácat gigabajty dat. Turistické mapy celého světa by totiž zabraly cca 180 GB. Off-line data pro ČR mají objem přibližně 650 MB.

Byznys, politika, právo

Samsung se pochlubil dalšími silnými obchodními výsledky. Ve druhém čtvrtletí zaznamenal rekordní zisk 12,6 miliardy dolarů, což je v současné době nejvíc na světě. Společnost také ukončila 24 let trvající nadvládu Intelu v oblasti výpočetních čipů. Zde utržila už 15 miliard dolarů, zatímco Intel pouze 14,8. Samsung Intelu čím dál více zatápí také na poli paměťových NAND čipů.

Jeff Bezos, zakladatel a šéf společnosti Amazon, byl na pár hodin nejbohatším mužem světa. Na chvíli tak z první příčky sesadil Billa Gatese, který tuto pozici s menšími přestávkami okupuje už dlouho. Bezosovo jmění v tu chvíli činilo přes 90 miliard dolarů, alespoň podle automaticky aktualizovaného žebříčku magazínu Forbes. Jelikož jmění závisí na aktuální ceně akcií, tak je poměrně volatilní. Je docela pravděpodobné, že Bezos časem Gatese přeskočí na delší dobu, Amazon má aktuálně lepší vyhlídky než Microsoft.

Zajímavosti / telegraficky

Fanoušci World of Warcraft chtěli provozovat vlastní servery se starou verzí této hry. Stálo je to spoustu úsilí, ale Blizzard vše velmi rychle zatrhnul.

Od srpna v České republice bude fungovat první autorizovaný obchod s produkty Xiaomi. V Praze ho otevře společnost Beryko, která patří mezi hlavní domácí distributory Xiaomi.

Mysleli jste si, že film o Angry Birds je blbost? Tak vězte, že jsme se posunuli ještě dál (nebo níž?) a do kin vstoupil film o Emoji. S průměrným hodnocením kolem 10 % má slušně nakročeno mezi nejhorší filmy historie.

Vypadá to, že Dropbox to se vstupem na burzu myslí vážně. Finišuje s přípravami a pro zajištění IPO najal bankovní společnost Goldman Sachs.

Rusku chystají další omezení VPN. Buď budete cenzurovat, co budeme chtít, nebo vás zakážeme, dala by se shrnout novela zákona. Komunikační služby také nově budou od všech uživatelů muset vyžadovat telefonní číslo.

Výrobce ekologických telefonů Fairphone končí s podporou prvního modelu. Podpora v trvání 3,5 roku byla ve světě Androidu slušný nadstandard.

Nová verze Firefoxu mnohem efektivněji pracuje s velkým množstvím karet. Ale teď myslíme opravdu velkým – testy probíhaly s 1691 kartami.

Google chce trochu udělat pořádek ve svých hudebních službách a plánuje spojit Google Play Music s YouTube Red.

Mark Zuckerberg a Elon Musk se hádají o umělé inteligenci. Podle Zuckerberga Musk šíří zbytečné obavy, Musk zase tvrdí, že Zuckerberg problematice moc nerozumí.

Na VUT v Brně pomocí neuronových sítí zostřují rozmazané fotky.

UX DAy - tip 2

Sociální navigace Waze je konečně dostupná pro Android Auto.

Dvě firmy dohadující se o ochranou známku Arduino se spojily.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.