Hlavní navigace

Scoregasm: skórofilovo uspokojení

1. 6. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Perexový obrázek ke hře Scoregasm
Název hry Scoregasm může na první pohled vyvolat dojem, že se jedná o erotickou hru. Nic není tak vzdáleno pravdě, i když si s touto akční hříčkou též prožijete velmi příjemné a zábavné okamžiky. Vydejte se zachránit planetu, nakopat emzáky a sledovat, jak vaše nekolikaciferné skóre stoupá.

Možná bude jistá skupina hráčů zklamána, že hra Scoregasm nemá nic společného s erotickým simulátorem, ač je její název lehce lechtivý. Pravého uspokojení se dočkají především milovníci bezmyšlenkovitých akcí, kde se na vás řídí jedna vlna nepřátel za druhou a vy jejich likvidací získáváte nekolikaciferné skóre, což samo o sobě je také velmi silným prožitkem.

Stanete se neohroženým pilotem vesmírné lodi a na žádost krále země se vydáte likvidovat šmejd z vesmíru. Vaší misi nerámuje žádný poutavý ani epický příběh. Spíš se stručně řečeno jedná o blbost a za úspěšně zachráněnou planetu nedostanete zrovna velké uznání. Trochu překvapivé ale je, že hra nabídne hned sedm konců! Bohužel se liší jen obsahem děkovného dopisu, což jistě velmi zamrzí. Naštěstí je ale text vždy vtipný a projeví se v něm autorův smysl pro humor, který vás doprovází podstatě celou hrou.

Obrázky ze hry Scoregasm

Zvolte si cestu vašeho postupu hrou

Cílem hry je odrazit pokud možno bez ztráty jediného života všechny vlny nepřátel. Poté se vám otevřou dveře do další dimenze, které se liší především v obtížnosti. Máte tak možnost volby, jakou cestou se vydáte a tudíž, k jakému hlavnímu bossovi a cíli dorazíte. V základu vám ale nejsou všechny cesty zpřístupněny. Jejich počet závisí na vašem výkonu, během válečné vřavy. Každý zabitý nepřítel v řadě je započítán do komba. Pokud konečné číslo překročí určitý limit, dveře do jiné dimenze se zpřístupní a vy jimi můžete proletět.

Skoro každá dimenze evokuje pocit, že se pohybujete uvnitř rámu zrcadla letícího napříč vesmírem. V něm se objevují vesmírné lodě vašich nepřátel a sem tam i nějaká specialita v podobě překážek. Nepřátelé většinou vydrží jen pár ran z vašich zbraní. Co ale ztrácejí kvalitou, to bohatě dohánějí svou kvantitou. Někdy je jich jako psů a vy se sotva orientujete, kde se nachází vaše plavidlo. Ke ztrátě orientace v pozdějších fázích hry dochází vůbec velmi často a není to nic příjemného.

Obrázky ze hry Scoregasm

Ruka neustále na spoušti a možnost poslední záchrany

K arzenálu vaší lodi patří laserové střílny a náhlé uvolnění energie z pláště trupu. Běžný útok probíhá automaticky a vy jen určujete, jakým směrem budete zrovna střílet. Energii uvolníte stisknutím levého tlačítka myši. Hlavní výhoda tohoto sekundárního útoku je, že neničí pouze nepřátelská plavidla, ale i jejich střely. Slouží tak i jako poslední záchrana v kritických momentech. Bohužel tuto vlastnost nemůžete používat neustále. Je omezena energii, jejíž ukazatel se zobrazuje v kruhu kolem vaší stíhačky.

Je až neuvěřitelné, kolik roztodivných nepřátel a prostorů pro hráče autoři připravili. Druhů nepřátelských emzáků je několik desítek a zpětně se na ně můžete podívat v drobné encyklopedii. V každém světě a obtížnosti figurují jiní, což je skvělé oživení hratelnosti a zaručuje to motivaci k hraní těžší obtížnosti, která je někdy téměř nehratelná.

Obrázky ze hry Scoregasm

Grafická stránka se nebere vážně

Grafické zpracování se vůbec nebere vážně a cestu vám tak zkříží například velké valentýnské srdíčko, které se vás bez milosti bude snažit usmažit laserovými paprsky. Stejně tak v pozadí arény, se sem tam zničeho mohou objevit asteroidy, stejně jako kytičky. Někdy se jedná o dost psychedelický zážitek, ale člověk se alespoň nenudí. Autorům se podařilo vytvořit svět, v němž není nouze o překvapení a absurdity.

CS24_early

Některé herní zvuky v sobě stejně jako název hry mají jistý erotický nádech. Spuštění levelu například začne vzdechnutím neznámé ženy. Hudba na druhou stranu zase vsází spíše na adrenalinový než smyslný zážitek. V rytmu elektronické hudby se opravdu zabíjí tuny nepřátel velmi příjemně a nestane se vám díky ní, že se občas zamyslíte nebo ztratíte koncentraci.

Obrázky ze hry Scoregasm

Závěr a konečné hodnocení

Scoregasm je skutečný orgazmus pro všechny milovníky akce a navyšování svého osobního skóre. Pokud vám nevadí někdy až přehnaná obtížnost a bizarní vesmír, ve kterém se budete pohybovat. Strávíte s hrou jistě několik hodin poctivé zábavy. Jedinou nevýhodou může být poměrně vyšší cena, pohybující se kolem deseti dolarů. V této cenové hladině se totiž dají pořídit mnohem kvalitnější a trvanlivější indiovky.

Výhody

  • Možná volba cesty

  • Více konců

  • Zpracování

Nevýhody

  • Nepřehlednost

  • Někdy přehnaná obtížnost

  • Nevyužitý potenciál

Byl pro vás článek přínosný?