Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Sendmail: pošťák pro malou síť od VM - Sendmail jsem vyhodil v momentě, kdy jsem pod...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 11. 2008 15:48

    VM (neregistrovaný)
    Sendmail jsem vyhodil v momentě, kdy jsem pod RedHatem pomocí klikátkoveho konfigurátoru nebyl schopen nastavit, aby nedělal relay (tedy normální požadavky nerelayoval, ale jeden typ hacku s '%' místo '@' ano). Server se následkem toho octl v několika blacklistech. Pochopit sendmailí m4 konfigurák bylo nad moje časové možnosti. Tak jsem sendmail vyhodil, a místo něj dal qmail. Měl jsem chuť udělat to dávno předtím, protože se každou chvíli objevovaly kritické bezpečnostní chyby v sendmailu, které měly typicky za následek remote root access. Ne že by qmail byl bez problémů, ale k sendmailu bych se opravdu nerad vracel, a nedoporučuju ho ani ostatním.
  • 10. 11. 2008 16:37

    JaR (neregistrovaný)
    "Pochopit sendmailí m4 konfigurák bylo nad moje časové možnosti."

    Ano, to je klicova veta. Proc se pouzitelnost a kvalita sw zamenuje za snadnost pochopeni (IMHO dost prosteho a dobre dokumentovaneho) konfiguraku?
    Presne stejne zni vycitka cislo jedna od windows admina, co zkusil "ten Linux", jen je nahrazeno "sendmaili m4" za "Linuxovy /etc/cosi", jinak je to jak pres kopirak. A jak casto ji pouzivaji ti sami Linuxovi/Unixovi admini, kteri ve flamech win-lin tu samou vetu pranyruji jako zakladni nedostatek inteligence, invence, ochoty cist dokumentaci atd dotycneho windows uzivatele.

    Jo, kdyby takovou dokumentaci jako sendmail mel i zbytek free softwaru... Verte mi, kdybyste tomu ten cas dal, bylo by vam ted take jedno, jestli to nebo ono a rozhodoval byste se mezi MTA vylucne podle vhodnosti na dany rezim prace a spravy.