Hlavní navigace

Setrvání na Windows může být neúnosně nákladné

17. 2. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Polemika se studií nejmenované firmy postavená na příkladech z praktického života. Zajímá-li vás tedy alternativní srovnání finanční náročnosi linuxového a Windows řešení, vzhůru do čtení studie "The CCS International" :)

Předpokládám, že psát něco jako tohle na roota je těžkým nošením dříví do lesa, proto mi také odpusťte příspěvek v duchu zkracování, které v diskusích tak kritizuji.

Tak tedy: pracuji jako hlavní síťátor, administrátor, programátor a děvče pro všechno (né, technik opravdu nééé) v jedné malé počítačové a outsourcingové firmě na jihu Čech. Když přijde nějaký trochu zajímavý zákazník (rozuměj firma s dvaceti PC), uvaříme mu kafíčko, a než dojde řada na to, za kolik a v jakém rozsahu budeme řešit jejich děvčatům problémy s Wordem a Excelem, snažíme se dohodnout, co všechno bude třeba dát do pořádku (rozuměj prodat nový server, router a co nejvíc PC).

Nedávno se nám sešli dva zákazníci popsaného charakteru co do počtu PC, lidí a problémů s Wordem a Excelem. U jednoho jsme však nasadili free software prevážně GPL™ a u druhého ne. Nabízí se mi tedy možnost udělat srovnání z mého pohledu kratičké, které ale proti zlatce, ehm komplexní studii „The Yankee Group“, dycinky obstojí!

Zákazník A

je firma, která v jižních Čechách kope kabely za Telecom. Používají Word, Excel, Outlook a účetní systém Sysel, který používal souborovou databázi a jakýsi program na číselníky E-ONu, ten měli lokálně dva lidé. Na centrále mají 15 PC, dosud používali P2P spojení a pro Sysla byl vyhrazen WinXP home stroj, kde byl nasdílen adresář. Víc než deset lidí najednou Sysla nepoužívalo.

Inu nad kafem jsme Sysla za jeho práci s databází pomluvili a dohodli jsme se, že si koupí UPG, který umí… ano, je to MSSQL (no pochopím to u projektů, které někdo nasmaží sakum prásk v Accesu, ale tohle bylo asi v Delphi nebo co). Také jsme se domluvili na SMB doméně, zálohování serveru, budoucím terminálovém přístupu ze středisek, zálohování, exchange serveru, no prostě síti eňo ňuno.

Shrnutí

Server 40KKč, SBS server + 15 klient 80KKč, Sysel speciální sleva 21KKč, instalace a know-how (abychom měli na kafe) 15KKč.

Sečtěte si sami, v dalším odstavci pofrčíme k zákazníkovi B. Jenom zde ještě ocituji oficiální vyjádření pánů od Sysla k mým emailovým jemným výtkám:

Dostal jsem níže zkopírovaný mail od pana Šimka. Silně se domnívám, že nemá pravdu. Volba SQL databáze je složitá věc. Samozřejmě můžeme použít „free“ databáze, ale k nim neexistuje většinou žádná podpora. Dále je nutnost, aby měly učité vlastnosti, z čehož například vypadává mySQL, neb ta je pro ekonomické aplikace z mnoha důvodů zcela nevhodná. SQL server je databáze podporovaná silnou firmou a je předpoklad, že bude fungovat i na dalších verzích Windows. Například s produkty Borland (ale i jyných firem) mám značné pochyby, že řeknou, že podporu ukončují (jak se již mnohokrát stalo). V případě SQL serveru od fy Microsoft můžete používat free verzi MSDE, které používají téměř všichni naši uživatelé (SQL řešení je prodáno již přes 100).

Jaroslav Nádhera
CSH spol. s r.o.

Zákazník B

Zákazník B má malou fabričku, kde vyrábí Vzduchové clony a další zboží a služby související s klimatizací. Používají Word, Excel, Outlook, účetní systém MRP a logistický systém OBIS. Mají dvacet PC, doteďka používali P2P spojení a pro MRP, OBIS a uložení dat používali postarší PC s W98.

Dokážete si jistě představit, jak mé open srdéčko zaplesalo, když jsem zjistil, že oba systémy již dávno jedou na databázi Firebird. Hned jsem začal kout železo a výsledkem byl server jedoucí na Debianu (Sarge; autorovi článku o tom, proč je třeba na serveru stable: mě prostě nepřesvědčíš). Debian je vyzrojen FB, Sambou s doménou a XATTR – ano, uživatelé si s mírnou šikanou nastavují práva k souborům pomocí zabezpečení WXP sami, dále (výjimečně) XDM s KDE a GNOME (Obis má i linuxového klienta a zákazník si po debatách přál zkoušet práci nativně v Linuxu pomocí Xserveru) – funguje to a je to hukot. Ano, zákazník se na serverech definitivně zbavil MS technologií a se stanicemi, jak je vidět, koketuje.

Shrnutí

Server 40KKč, Obis upgrade myslím 25KKč, instalace a know-how 15KKč, MRP bylo asi ve stejné verzi.

Abych nezapoměl v rámci objektivity na feedback s výrobcem, tady je můj dialog s programátorem, který přijel dohlédnout na překlopení dat (rozuměj podívat se, co jsem to za exota).

Já: A běží vám to ještě někde na Linuxu ?
On: No, kde sme to dělali my, tak všude, kde to dělal někdo jinej, tak nikde, ste první 

Tak vidíte, jak se stal abstinent vítězem a pijan pijaninem.

CS24_early

P.S.: Musím dodat, že studie nebyla objektivní, protože objednávka od zákazníka A vázla a na telefonický dotaz nám bylo řečeno, že jsme ho chtěli okrást a že si objednal konkurenci (rozuměj garážovou firmu :)), která mu nad ty XP home dala za 5000,– instalace MSDE (MSSQL pro pět transakcí zdarma) a spokojenost na dvou ze třech stran.

P.P.S: Myslel jsem, že článek vyjde až stydlivě krátký, teď vidím, že je to nad průměrem, ale zase už to nechci opravovat.

Vaše firma/instituce/škola má:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku