Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Seznamte se, přichází ltrain od Saša Vrtěl - To znám. Po tom, co jsem strávil mládí...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 1. 2004 17:17

    Saša Vrtěl (neregistrovaný)

    To znám. Po tom, co jsem strávil mládí nad Railroad Tycoonem, později Transport Tycoonem, mě periodicky přepadaly myšlenky udělat si vlastní simulátor a pořádně :-) V těchto hrách mě vadily hlavně dvě věci:
    1. Svázanost vlaku a lokomotivy.
    Skutečné vlaky po cestě přepřahají - jiná lokomotiva se hodí v nížině, jiná na stoupání, v části trasy trolej je, jinde není...
    2. Neexistence jízdního řádu.
    Bez jízdního řádu nefunguje předjíždění ani smíšený provoz (osobní + nákladní) na jednokolejkách. Ale jízdní řád je velký kámen úrazu - jen program pro jeho sestavu je záležitost pro tým programátorů. Dále jízdní řád znamená komplikaci v osobní dopravě - bude to chtít nějakou umělou inteligenci u lidiček, aby věděli, v kolik hodin chtějí někam jet.
    Máte-li zájem, můžu vám poskytnout nějaké informace ohledně technologie železnice.

  • 19. 1. 2004 12:24

    Michal Svamberg (neregistrovaný)

    O jizdnim radu se taky uvazovalo, avsak je to hodne slozite a rekl bych, kdyby jej mel sestavovat uzivatel , tak taky vyrazne nudne. Pro predjizdeni vlaku v nadrazich je planovana priorita vlaku (resp. pocet zastavek mezi nadrazimi ci rychlost vlaku), ale i to je hodne ve hvezdach.
    List.

  • 20. 1. 2004 20:45

    Saša Vrtěl (neregistrovaný)

    Nudné je to BEZ jízdního řádu. Samotné priority nic neřeší. Představte si třeba, že se Vám k dlouhému jednokolejnému úseku blíží rychlík a nákladní vlak. Nákladní vlak vstoupí do jednokolejky jako první a rychlík má smůlu i kdyby měl prioritu sebevyšší.

  • 27. 1. 2004 12:06

    Robert-Antonio (neregistrovaný)

    S jízdním řádem je to sice reálné, leč nehratelné. Např. při každé přestavbě trati nebo koupi nové lokomotivy se ti změní jízdní doby, takže musíš přeorat JŘ u většiny vlaků. Navíc spousta nákladních vlaků nemá pevný JŘ (respektive ho má ale nedodržuje :))
    V tycoonu jde hodně o stavbu železnic a v takovém prostředí považuji případ s rychlíkem a náklaďákem na jednokolejce za zanedbatelný problém.
    Pro ty kteří chtějí skutečně reálný simulátor železničního provozu, je tu Gordikon a spol. Tycoon a ltrain jsou o něčem jiném.

    PS: Liste, nechtěl bys udělat nějaké zvláštní fórum o ltrainu na svých stránkách (anebo na K-reportu), abychom neřešili železniční problémy na rootu?

  • 31. 1. 2004 17:56

    Saša Vrtěl (neregistrovaný)

    "V tycoonu jde hodně o stavbu železnic"
    Bingo! A abych viděl, zda jsem postavil dobrou trať, jak ji prověřím? Nejlépe provozem, že? Jinak je to jenom tahání čar po mapě. Případ s rychlíkem a náklaďákem je IMHO stěžejní - nemůžu-li to řešit jízdním řádem, musím volit řešení jiná - a to bez výjimky dražší! V Tycoonu blahé paměti to bylo:
    1. stavět výhybny jednu vedle druhé
    2. zdvojkolejnit
    3. zcela oddělit pomalé a rychlé vlaky (to jediné opravdu pomáhá, ale je to pekelně drahé).
    Takže jízdní řád určitě ano - jedině ten Vám umožní projektovat "umělecky hodnotné", vysoce efektivní tratě, které umožní provézt požadované vlaky s co nejmenšími náklady. A o tom ta hra je, ne?