Hlavní navigace

Siduction chce redukovat edice, HaikuOS bude umět spustit aplikace pro X11

27. 12. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Siduction
Komunitní distribuce siduction chce kvůli nedostatku kapacit snížit množství edicí. Na Haiku bude možné spouštět aplikace pro X11. Ve výchozím tématu vzhledu nadcházejícího Ubuntu 22.04 dojde k nahrazení purpurové barvy oranžovou.

Siduction chce snížit množství edicí

Asi každá linuxová distribuce bojuje s nedostatkem vývojářů a času. Tým kolem Siduction je na tom podobně a hledá z tohoto problému cestu ven. Tato komunitní distribuce založená na „unstable“ větvi Debianu nabízí řadu edicí s různými desktopovými prostředími a zároveň se snaží o pravidelné vydávání nových verzí. Vzhledem k nedostatku kapacit ale došlo k potřebě omezení jednoho z výše jmenovaných a rozhodnutí padlo právě ohledně množství edicí.

siduction 2021siduction 2021

X11 aplikace na Haiku

Příval novinek o pokroku ve vývoji operačního systému Haiku zřejmě nebere konce. Nedávno vznikl nový projekt s názvem Xlibe s cílem vytvořit pro tento systém vrstvu kompatibility, která umožní spouštět aplikace napsané pro X11 bez nutnosti mít spuštěný X server. Hlavní důvod vzniku tohoto softwaru byla nedostupnost sad knihoven GTK a Qt pro tento minoritní operační systém.

GTK na HaikuGTK na Haiku

Ubuntu 22.04 bude hodně oranžové

Komunitní tým pro design linuxové distribuce Ubuntu došel před časem k rozhodnutí, že změní výchozí téma vzhledu. K tomu ale nestihlo dojít v posledním vydání a proto k této změně dojde až v nadcházející verzi, která má podle plánu vyjít v dubnu příštího roku. Zatímco v současném výchozí tématu vzhledu Ubuntu 21.10 dominuje purpurová barva, v Ubuntu 22.10 bude převládat oranžová.

root_podpora

Oranžové téma vzhledu v Ubuntu 22.04Oranžové téma vzhledu v Ubuntu 22.04

PinePhone Pro Explorer Edition

Společnost PINE64 oznámila, že brzy začne přijímat objednávky na PinePhone Pro Explorer Edition. Vývojáři už svůj nový model linuxového telefonu PinePhone Pro obdrželi v minulých týdnech a jejich pozitivní ohlas spolu s pokrokem ve vývoji softwaru přesvědčil firmu k zahájení prodeje edice pro „průzkumníky“. Tento telefon s šestijádrovým procesorem, 4GB RAM, 128 GB úložného prostoru, vyměnitelnou 3000 mAh baterií a možností výběru z pěti linuxových distribucí by měl být k dispozici za 399 amerických dolarů (8800 Kč).

PinePhone ProPinePhone Pro

Nově vydáno

Svobodný operační systém ReactOS, který má za cíl spouštět software a ovladače z MS Windows vyšel ve verzi 0.4.14. Na Debianu postavená průběžně aktualizovaná distribuce Kaisen Linux s verzí 2.0 přechází z LXDE na LXQt. Vyšla opravná verze linuxové distribuce Debian 11.2.0, která řeší 30 bezpečnostních hrozeb a 64 chyb. Lehká distribuce SparkyLinux oznámila vydání verze 2021.12.

Kaisen Linux 2.0Kaisen Linux 2.0

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.