Hlavní navigace

Slavíme stovku!

9. 6. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ani jsme se nenadáli a už je tady jubilejní stý článek. Člověku to nedá a tváří v tvář takovému kulatému číslu se neubrání menšímu bilancování. Tak pojďme na to :)

První článek se na serveru objevil 29. ledna tohoto roku. Tehdy byly ještě stránky skryté za heslem, šlo o ryze testovací provoz a články přibývali poměrně sporadicky. K ostrému spuštění došlo o čtrnáct dní později. Měli jsme jasný cíl: každý pracovní den alespoň jeden článek a musím s jistou satisfakcí konstatovat, že až na jednu jedinou vyjímku, způsobenou technickými problémy, se to povedlo. Ne vždy to šlo hladce a většina článků vzniká někdy po půlnoci v den vydání, ale nikdo si nemyslel, že to půjde samo.

Netrvalo dlouho a Root si začal získávat čím dál, tím více čtenářů. Návštěvnost rostla úspěšně každým dnem a objevily se i první, veskrze kladné ohlasy. Věřte, že v okamžiku, kdy chcete se vším praštit, je pochvala od nezaujatého člověka nejlepší vzpruhou. Po několika dnech ostrého provozu se počet návštěvníků za jeden den přehoupl přes stovku, o pár týdnů později šlo již o 500 návštěv denně. Dnes je běžná denní návštěvnost okolo 1000 sessions (2500 až 3000 zobrazených stránek). Za zmínku stojí, že v žebříčcích služby Navrcholu se v sekci Média Root umísťuje stabilně v první desítce. Před námi jsou již jenom ty nejznámější servery jako například Novinky, Neviditelný Pes nebo Seznam Dnes. I to je silná vzpruha pro další práci – čtenářům se tady asi to, co děláme, líbí.

Dalším úspěchem je, že se našlo několik lidí, kteří jsou ochotni podělit se o svoje zkušenosti a znalosti s vámi, čtenáři. Pestrost autorů a témat je určitě jedním z důležitých kamínků v mozaice, kterou pak čtenář vidí jako celek. Proto bych chtěl i touto cestou vyzvat všechny, kteří se domnívají, že mají co říct, zkuste to. Pokud si myslíte, že nemáte ono pověstné básnické střevo, můžete dodat i „holá“ data a osnovu článku, my vám již pomůžeme se slohovou částí. Zkrátka se nebojte a pomozte nám utvářet obsah serveru tak, aby byl co nejpoutavější!

Přesto se ne úplně vše zdařilo tak, jak jsme si představovali. Nejpalčivějším problémem je samozřejmě stará bolest českého Internetu, a to nedostatek inzerentů. Provoz serveru, jako je Root, není nejlevnější a je v tuto chvíli stoprocentně sponzorovaný penězi z našich dalších aktivit. Přestože Root je poměrně zajímavým reklamním prostorem pro většinu firem z oblasti IT, nepodařilo se nám zatím tento prostor proměnit ve finance. Je to škoda, protože pokud by k tomu došlo, mohli by se i autoři článků dočkat zajímavějšího ohodnocení svojí práce. Zatím to dělají buď úplně zadarmo nebo za odpovídající počet shlédnutí banneru na serveru a to jak jistě uznáte není mnoho. Sami se necítíme nejlépe, když nemůžeme za kvalitně odvedenou práci nabídnout lepší ohodnocení. O to větší dík našim externím autorům patří.
Pokud tedy pracujete v „branži“, zamyslete se. Inzerce na Rootovi pro vás může být přínosná a zároveň tím podpoříte další rozvoj tohoto serveru.

No a co budoucnost? Doufáme, že se Root bude dále rozvíjet a že se vzrůstajícím počtem čtenářů poroste také počet pravidelných přispěvatelů. A samozřejmě očekáváme, že nám napište, co byste chtěli vy, čtenáři, v budoucnu na ROOTovi číst.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku