Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (24. 7. 2002)

24. 7. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme Ogg Vorbis 1.0, nový antivirus, vylepšený mplayer a mnoho dalšího.

Pondělí 20. 7.
Monitoring serverů, které máte v péči, je velmi důležitá věc. Může sloužit k odhalení aktuálních výpadků, ale také pro účely prevence. Nástrojem, který splní obě dvě funkce, je PasTmon neboli Passive Network Application Response Time Monitor. Z delší varianty názvu je patrné, že PasTmon se zaměřuje na sledování a zaznamenávání odezvy různých služeb (konkrétně HTTP, telnet, rlogin, rsh, FTP, SMTP, POP3, IRC a DNS), a to i v dlouhodobějším pohledu neboť všechny záznamy jsou ukládány do PostgreSQL. Součástí je i PHP skript, který umožňuje statisticky analyzovat nashromážděná data.
Vyšla nová verze PHP. Důvodem bohužel tentokrát nejsou nová vylepšení, ale závažná bezpečnostní chyba starších verzí 4.2.0 a 4.2.1, která umožňuje na většině platforem spuštění libovolného kódu. Výjimkou je zřejmě nejrozšířenější platforma x86 (IA32), na které využití chyby vede „pouze“ k pádu PHP nebo celého webserveru. Tudíž je zřejmé, že by všichni měli co nejdříve upgradovat.

Neděle 21. 7.
Jak jsme už informovali formou krátké zprávičky, projekt Ogg Vorbis dospěl k verzi 1.0. Pochybuji, že by někdo z čtenářů o Vorbisu neslyšel, ale připomínám, že jde o komprimovaný zvukový formát podobný MP3, ovšem vyvinutý na „zelené louce“ a tudíž nezatížený žádnými patenty a autorskými poplatky. Verze 1.0 obsahuje nejenom základní knihovny, ale také přehrávač, encoder (včetně GUI varianty pro Windows), nástroje pro práci s komentáři (obdoba ID3 tagů z MP3), ukázky zdrojových kódů pro programátory a v neposlední řadě i rozsáhlou dokumentaci.
CVSTrac je webově orientovaný bug tracking systém určený zejména pro spolupráci s CVS. Mezi jeho zajímavější funkce patří například automatické generování changelogů podle komentářů z CVS nebo webová administrace CVS serveru. Pokud jde o zadávání a správu chyb, najdete zde samozřejmě prohledávání, systém přístupových práv (včetně anonymního přístupu), diskuze a podobně.

Sobota 20. 7.
Složitější projekty spravované pomocí CVS se obvykle poměrně logicky v průběhu času rozdělí do více větví – ať už historických nebo aktuálních (stabilní, vývojová a podobně). A marná sláva, občas není od věci prohlédnout si je pěkně najednou v nějakém inteligentně zpracovaném přehledu, kde uvidíte, jaká je kde aktuální verze, jak je stará a podobně. A právě takový přehled v pěkném grafickém provedená vám vygeneruje program CvsGraph.
Pod názvem Kavlon Foundation Layer se ukrývá zajímavý projekt kladoucí si za cíl usnadnění a zrychlení vývoje webových aplikací v PHP. KFL implementuje pomocí tříd vlastně jakousi obdobu operačního systému, v němž je každý úkon vykonáván úlohou (task) tvořenou akcí (action), která vykonává požadovanou činnost, a pohledem (view), který se postará o výstup pro klienta. Systém pak přímo implementuje mechanismus přístupových práv k jednotlivým úlohám, o které se tak programátor nemusí starat, a také množství užitečných utilit, které jistě přijdou vhod.

Pátek 19. 7.
Vyšel Debian GNU/Linux 3.0 – o tom se nelze nezmínit (jediný problém je v tom, že od té doby je www.debian.org nějaký přetížený :) Věřím, že všichni pravověrní debianisté dobře vědí, co mohou od nové verze očekávat, ale pro ty ostatní tu mám odkaz na oficiální „release notes“, které jsou k dispozici i v naší mateřštině.
Utilitka s příhodným názvem stress slouží ke generování zátěže různých subsystémů – IO, paměti, procesoru a disku. Stress je poměrně primitivní program, leč na základní testování chování systému v různých mezních situacích může bohatě postačovat.
Populární přehrávač mplayer se dočkal modifikované odnože nazvané MplayerXP. Navzdory názvu nejde o verzi pro Windows XP :), ale o variantu s multithreadovým jádrem, která by se měla vyznačovat lepším využitím procesoru a údajně i znatelně vyšším výkonem při dekódování videa.

Čtvrtek 18. 7.
Snaha zjednodušit kompilaci linuxového jádra vedla ke vzniku projektu Linux Kernel Auto-Magical Configuration Utilitity. Úkolem tohoto nástroje je pokud možno automatizovat konfiguraci a kompilaci jádra a zároveň nabídnout rozumné prostředí k manuálnímu provedení zmíněných úkonů v případě, že se na automatiku spolehnout nechcete.
Projekt OpenAntivirus podle všeho odstartoval novou vlnu zájmu o vytvoření kvalitního otevřeného antivirového systému. Clam Antivirus je antivirový skener pracující s virovou databází již zmíněného OpenAntiviru, leč je napsán multithreadově v C s ohledem na normu POSIX (díky čemuž funguje na nejrůznějších hardwarových platformách v Linuxu, BSD, Solarisu, MacOS X a případně i v prostředí Cygwin). Lze jej provozovat ve spolupráci s populárním AMaViSem a umí kontrolovat i obsah komprimovaných souborů.
Nástrojů pro vytváření webových galerií (nebo alb, chcete-li) existuje bezpočet, ale projekt BINS stojí za zmínku zejména díky jedné méně obvyklé vlastnosti, a tou je podpora EXIF dat. Tato data, která jsou určena například pro údaje o datu a času či expozici, do souborů ukládají některé digitální fotoaparáty. Díky tomu, že je BINS umí přečíst odpadá nudné a zdlouhavé manuální doplňování dat (která si navíc už nemusíte ani pamatovat).

CS24_early

Středa 17. 7.
Autoři Javy mysleli na to, že kód je třeba dokumentovat, takže vytvořili standardní způsob zadávání dokumentačních značek pomocí komentářů přímo do zdrojového kódu a nazvali jej Javadoc. Stejných značek pro podobný účel využívá i projekt DocBook Doclet, ovšem jeho úkolem není přímo vytvoření dokumentace v cílovém formátu, ale pouze vygenerování zdrojového dokumentu pro populární DocBook, z nějž lze později bez problémů získat například HTML, PDF, RTF a podobně.
PHPortal je vývojové a aplikační prostředí pro webové aplikace psané v PHP, které jeho autoři sami přirovnávají k populárnímu Zope. Ostatně jejich funkce jsou alespoň v základu podobné, nechybí tu například systém práv, vyhledávací engine, nástroje pro týmovou spolupráci, systém šablon či objektově orientovaná databázová vrstva. Za zmínku jistě stojí i fakt, že PHPortal obsahuje vlastní XML-RPC server, takže jej lze začlenit i do existujících prostředí.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku