Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Solaris kontajnery: zdieľanie systémových zdrojov od Holyhop - Diplomová práce je osobní záležitostí autora a ...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 1. 2008 14:29

    Holyhop (neregistrovaný)
    Diplomová práce je osobní záležitostí autora a má také právo na ni odkazovat. Ačkoli se ze Solarisu asi nikdy nestane mainstream OS, asi se najde pár lidí, kteří ji ocení. I když většinu informací si schopný člověk "vygooglí".

    Popravdě, pro mě jako pro grafika není linux žádným přínosem, pokud nepoužívám naprosto ohlodaný a pomalý Gimp, chápu, že vám to stačí, ale v oblasti profi designu aplikačních rozhraní a printu, je linux malinká, ne li žádná ryba. Sám jsem přešel z Blenderu na Cinemu 4D - lepší software, lepší podpora a hezká, rozumná cena, kterou rád zaplatím a podpořím tím vývojáře dané aplikace.

    Solaris mi toho také mnoho nepřinesl. Chápu že sítě a UNIX systémy znamenyly dřív totéž, astále se jedná o jejich většinový podíl, ale fanatické bitky o to, který systém lepší, ,který Vám budou absolutně ukradené v momentě, kdy poprvé uvidíte narozeného syna (dceru) a jiné věci, jsou pro mě nesmysl, a rovněž mi nic nepřinášejí.

    Mám rád Linux, zkoušel jsem i jiné systémy, ale vzhledem k tomu co dělám, jsem nucen používat win 32 / 64 platformu. A jsem rád, že mi všechno funguje, systém mi nepadaá, viry mě neobtěžují...
  • 30. 1. 2008 15:33

    Quanti (neregistrovaný)
    Amici by rekli "good for you", ja jen dodam, ze ne vsichni jsou grafici a taky ze me osobne prace na windows spise obtezuje (a ze bych si za komercni linux vyhledove klidne i par penez zaplatila, protoze filosofie prace na nem mi vyhovuje vic nez windowsi). A podle me je spousta oblasti, kde se muze linux prosadit, i kdyz neocekavam, ze by mezi ne patrila grafika :-) (mimochodem, mela jsem pocit, ze grafici jedou povetsinou na Applu?)
  • 30. 1. 2008 17:09

    ultra force 3000 (neregistrovaný)
    yeah, that's kind of right ;) Applllllllllllllllllllllllllllle
  • 30. 1. 2008 18:19

    bez přezdívky
    Grafici už dávno nejedou povětšinou na Applu. Záleží na konkrétním oboru, podle toho lze odvozovat poměry, ale - DTP jede už většinově na Windows (platí pro Evropu), ve videu se dost prosazují specializované stroje postavené na Linuxu a v přísně nespecializovaných strojích se také rozšiřují Windows velmi výrazně na úkor Apple, web je takový pelmel, kde opět největší podíl mají Windows, díky ceně se dost prosazuje Linux u některých projektů, 3D je skoro úplně mimo Apple atd.

    Apple se čím dál více přesouvá do pozice "stylovky". Důvod je vícero (bez ohledu na důležitost) - cena řešení, zpětná kompatibilita (hodně drsný přechod MacOS 9.x > MacOS X a PPC > Intel), dostupnost a spolehlivost lokalizovaných řešení, výrazné zlepšení výkonu x86 platformy (ostatně dnes je Mac sice nadupané, ale pořád obyčejné pecko s EFI) a výrazné zlepšení funkčnosti Windows. Apple bohužel už dávno není pro grafiky tou jedinečnou platformou, jako to bylo ještě před deseti lety.

    Já jsem totiž také grafik, détépák. Začínal jsem na mackovi (systém 7.5), později jsem přešel na Windows, kde jsem dodnes. Sice si Windows umím dost vyladit a upravit pro své potřeby, ale musím také konstaovat, že filosofie práce se win OS mi nevyhovuje. Sice musím říct, že to je robustní, spolehlivý a variabilní systém, ale správa je dost náročná a nepohodlná.
  • 30. 1. 2008 18:59

    Holyhop (neregistrovaný)
    Filosofie práce? Vždyt veškerá rozhraní všech systémů, až na paradoxně špatně zvládnutý OS X (jen kvůli obavám o patentová řízení se společná lišta nabídek zachovala) je stejná.

    Co je to za filozofii? Kromě serverové a vývojářské sféry, je stále linux marginální. Kdyby to byl opravdu tak dobrý produkt, s ucelenou a jednotnou základnou, prosadil by se. Ale zatím vidím spory i mezi jednotlivými distribucemi, které často stojí na malichernostech.

    Linux pro mě nemá mnoho navíc, snad až na všemi milovanou GPL, díky které jako nevývojář můžu vidět zdroje, což je sice super, ale pokud je software nepoužitelný, je to konec. Veškerá multimediáůlní produkce na linuxu je zatím v začátcích. Nejednotnost zvukových knihoven, formátů atd..

    Já mám radši standartní a fungující věci. Linux jsem sledoval od Redhatu verze 4. Pořád jsem čekal na čas kdy budu moci přejít. Stalo se toho hodne, ale pořád to nestačí. Nakonec jsem své sympatie musel odsunout stranou a začít pracovat na platformě, která je opravdu stabilní, nemění se mi pod rukama, a je podporovaná až 10 let. Trolltech v rukou Nokie mi taky moc důvěry nepřidal.. kdo ví. Opensource model je fajn, pokud se nechcete živit jako vývojář...
  • 30. 1. 2008 20:44

    Xerces (neregistrovaný)
    Není to cenou, proč se někdo rozhodne pro Linux / UNIX systémy, na to zapomeňte. Není to kvalitou a stabilitou prostředí, proč si Windows drží na desktopech svoji pozici. Alespoň já jsem přesvědčen, že to tak není.
  • 31. 1. 2008 0:35

    anonymní
    Jiste. Je to softwarem.

    Lide totiz nepouzivaji OS, ale software.

    A pak take konfiguraci. Je snazsi naklikat par nejpouzivanejsich voleb nez studovat v manualu, v jakem konfiguraku co kde zmenit.
  • 31. 1. 2008 0:44

    Rejpal (neregistrovaný)
    V tom případě je asi jen dobře, že moderní unix-like systémy na ty nejpoužívanější volby mají klikátka. :o)
  • 31. 1. 2008 10:06

    petris (neregistrovaný)
    Jakmile zacnete chtit jenom neco mene obvykleho, tak uz to moc rychle neni. A pak taky v pripade, ze presne vite, co chcete - pak vas mys taky jen zdrzuje.
  • 1. 2. 2008 18:32

    anonymní
    Neobvykle veci delate malo casto :) Neobvykle veci dela malo lidi.
    Pro neobvykle lidi a neobvykle situace jsou neobvykle systemy.
    -----------

    Mys a GUI je univerzalni. Zvladnete s nimi velmi podobne velmi velke mnozstvi rozlicnych veci i kdyz v prumeru pomaleji nez s klavesnici a konkretni sadou zkratek/prikazu pro jeden nastroj.

    Pocitac je univerzalni. Zvladnete s nim velmi podobne velmi velke mnozstvi rozlicnych veci i kdyz v prumeru pomaleji nez s jednoucelovym silne optimalizovanym zarizenim.
  • 1. 2. 2008 8:12

    Radim Roska
    Nechapu, jak Vas prispevek souvisi s titulkem. Samozrejme, ze kazdeho nezajima solaris do te miry, aby si tento clanek precetl. A s tim googlenim mate na jednu stranu pravdu :)..ale pak bychom mohli root zavrit, protoze vygooglit se da snad vsechno. Ale kdyz o necem nevis..tak to nevygooglis..a pohodlnejsi je si precist clanek, ze :).